Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Prinssi Philip oli kuningatar Elisabetin tukena seitsemän vuosikymmentä

Kreikkalaissyntyinen prinssi tähtäsi laivastouralle, kunnes tapasi nuoren prinsessa Elizabethin vuonna 1939.

prinssi Philip ja kuningatar Elisabet
Prinssi Philip ja kuningatar Elisabet II kuningataren hallintokauden 60-vuotisjuhlissa Lontoossa 3. heinäkuuta 2012. Kuva: Eddie Mulholland / AOP
Anniina Wallius

Kreikan ja Tanskan prinssi Philippos syntyi 10.6.1921 perheensä kesäasunnolla Korfun saarella ja kuoli Englannin prinssi Philipinä Windsorin linnassa kaksi kuukautta ennen satavuotispäiväänsä, perjantaina 9. huhtikuuta 2021.

Philipin isä oli Kreikan kuninkaan veli prinssi Andreas, englanniksi Andrew, ja äiti Britanniassa syntynyt saksalaistaustainen Battenbergin prinsessa Alice.

Suku oli molemmin puolin mitä siniverisintä ja ulottui myös Britanniaan, josta tuli myöhemmin Philipin pitkäaikainen kotimaa. Perheen ainoa poika oli syntyessään Kreikan kruununperimysjärjestyksessä kuudes.

Manner-Kreikkaan pikkuprinssin perheellä ei kuitenkaan ollut asiaa: siellä oli käynnissä kova poliittinen kuohunta, joka johti kuningasvallan kaatumiseen vuonna 1922.

Hävinneiden joukkojen sotilaskomentajana prinssi Andreasia uhkasi teloitus, mutta Englannin kuningas lähetti sotalaivan apuun. Puolentoista vuoden ikäinen kuopus evakuoitiin appelsiinilaatikossa, tai niin ainakin kerrotaan.

Valkoinen suuri kivitalo.
Prinssi Philipin synnyintalo Korfussa. Kuva on vuodelta 1993. Kuva: AOP

Kouluun Skotlantiin

Prinssi Philip ja hänen neljä sisartaan aloittivat maanpakonsa Pariisista. Isä joi ja alkoi vaellelle pitkin Eurooppaa. Äidin mielenterveys horjui pahoin, eikä hänkään pitänyt yhteyttä poikaansa, joka oli sukulaisten hoivissa.

Poika nähtiin parhaaksi lähettää sisäoppilaitokseen Etelä-Englantiin. Kun sisaret Cecilie, Sophie, Margarita ja Theodora menivät naimisiin saksalaisten aristokraattien kanssa, Philip siirtyi joksikin aikaa kouluun Saksaan. Pian hän kuitenkin palasi Britanniaan, sillä kertaa skotlantilaiseen sisäoppilaitokseen.

Koulun jälkeen Philip aloitti opinnot Britannian laivastoakatemiassa. Hän oli luokkansa priimus, ja edessä häämötti lupaava ura laivaston upseerina.

Vuonna 1939 kuningas, kuningatar ja heidän kaksi tytärtään tulivat tutustumaan akatemiaan. Kruununprinsessa Elizabeth oli 13-vuotias.

Prinssi Philip lapsena
Prinssi Philip vuonna 1927. Kuva: AOP

Uusi uskonto ja sukunimi

Philip oli tietysti kuningasparille esiteltyjen sotilasakatemian opiskelijoiden joukossa, olihan hän tytärten kolmas serkku, vieläpä useiden eri sukuhaarojen kautta.

Elizabethin kerrotaan ihastuneen 18-vuotiaaseen Philipiin ensisilmäyksellä. He alkoivat kirjoitella toisilleen.

Sodan jälkeen, kesällä 1946 Philip pyysi kuningas Yrjö VI:ltä tyttären kättä. Kuningas epäröi tyttärensä nuoruuden vuoksi. Kihlauksen julkaisemista lykättiin, kunnes Elizabeth oli 21-vuotias. Häät järjestettiin marraskuussa 1947.

Prinssi Philip ja prinsessa Elizabeth hääpuvuissa
Prinssi Philip ja prinsessa Elizabeth avioituivat 20. marraskuuta 1947. Kuva: AOP

Ennen vihkimistä Philipin oli käännyttävä kreikkalaiskatolilaisesta anglikaaniksi. Perimysarvonsa tilalle hän sai Edinburghin herttuan, Merionethin kreivin ja Greenwichin paronin arvonimet.

Neljä lasta saivat äidin sukunimen

Sukunimensä Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksberg tilalle Philip otti nimen Mountbatten. Sen hänen äitinsä isä oli valinnut itselleen vaihtaessaan Saksan kansalaisuuden Britannian kansalaisuuteen ensimmäisen maailmansodan aikana.

Philip myönsi myöhemmin pettyneensä, kun Elisabet kuningattareksi noustuaan ilmoitti, että kuningashuone olisi edelleen Windsor, ei Mountbatten. "Olen Britannian ainoa mies, joka ei saanut antaa lapsilleen omaa sukunimeään", hänen kerrotaan sanoneen.

Nuorella perheellä oli tuossa vaiheessa kaksi lasta, kruununprinssi Charles ja prinsessa Anne. 1960-luvulla syntyivät prinssit Andrew ja Edward. Lapsenlapsia on nykyisin kahdeksan ja lapsenlapsenlapsia kymmenen.

Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip lastensa Annen, Charlesin, Andrew'n ja Edwardin kanssa
Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip lastensa Annen (vas.) , Charlesin (keskellä), Andrew'n (oik.) ja Edwardin (vaunuissa) kanssa huhtikuussa 1965 Frogmore Housessa. Kuva: AOP

Vaimon asema saneli uuden uran

Prinssi Philip jatkoi avioiduttuaankin laivastouraansa mutta tiesi kyllä, että se joskus tulevaisuudessa vaihtuisi kokopäiväisiin edustustehtäviin.

Niihin oli ryhdyttävä odotettua aiemmin, kun Yrjö VI kuoli vuonna 1952 ja hänen esikoistyttärestään tuli kuningatar Elisabet II. Philip ei huolinut prinssipuolison arvonimeä.

Prinssi Philipin työksi tuli edustaa kuningashuonetta kotimaassa ja ulkomailla, vaimonsa rinnalla ja yksinkin. Omat ponnistuksensa hän keskitti brittiteollisuuden edistämiseen, nuorten hyvinvointiin ja luontokysymyksiin.

Jo vuonna 1956 hän perusti Edinburghin herttuan nimeä kantavan kansainvälisen ohjelman nuorten kehityksen ja itsetunnon tukemiseksi. Hän oli myös luontosäätiö WWF:n ensimmäinen puheenjohtaja. Suojelijana hän toimi lähes 800 järjestölle.

prinssi Philip veneessä
Prinssi Philip vieraili vuonna 1999 WWF:n puheenjohtajana Kamerunissa ja Gabonissa. Matkan tarkoituksena oli nostaa esiin metsänhakkuiden sademetsille aiheuttamaa uhkaa. Kuva: Seamus Murphy / AOP

Hevospooloa ja metsästystä

Hieman ennen Philipin 96-vuotispäivää brittihovista ilmoitettiin hänen jäävän eläkkeelle edustustehtävistä ja nauttimaan harrastuksistaan.

Philipille ehti brittihovissa kertyä yli 22 000 virallista tehtävää ja lisäksi lähes 650 ulkomaanmatkaa, jotka hän hoiti ilman puolisoaan. Oman lohkaisunsa mukaan hän oli "maailman kokenein muistolaattojen paljastaja".

Harrastuksiltaan hän oli vanhan ajan brittiherra, joka ratsasti, metsästi ja kalasti. Hevospoolo jäi iän myötä, mutta valjakkoajot kiinnostivat kuolemaan saakka. Grillaajana Philipiä kehuttiin ylivertaiseksi.

Kritiikkiä punnitsemattomasta puheesta

Työteliäs Philip oli Britanniassa varsin kunnioitettu, vaikkei kuninkaallisista rakastetuin. Se asema on ollut Elisabetin äidin kuoleman jälkeen vakaasti kuningattarella itsellään.

Philipin omaperäinen huumorintaju huvitti, mutta myös hämmensi monia, ja toisinaan hänen suustaan tuli suoranaisia sammakoita – ehkä tahallisia, ehkä ei.

prinssi Philip, kuningatar Elisabet ja prinssi Charles istumassa katsomossa.
Prinssi Philip, kuningatar Elisabet ja prinssi Charles istumassa katsomossa Skotlannissa vuotuisessa Braemer Gathering -kisatapahtumassa 5. syyskuuta 2015. Kuva: Robert Perry / EPA

Usein Philipin tokaisut olivat vain kiusallisia, mutta häntä syytettiin myös rasistisista ja seksistisistä kommenteista.

Kritiikkiä hän sai esimerkiksi sanottuaan brittiläisille vaihto-opiskelijoille, että he saisivat Kiinassa vinot silmät, ja skotlantilaiselle autokoulun opettajalle esittämästään kysymyksestä: "Miten saatte paikalliset olemaan selvinä niin kauan, että he ehtivät suorittaa ajokokeen?"

Seitsemän vuosikymmentä tukena

Kotona Elisabetin kerrotaan hyvittäneen puolisonsa alisteista julkista asemaa antamalla tälle selvän perheenpään roolin. Isä sai muun muassa valita lastensa koulut.

kuninkaallinen perhe parvekkeella
Kuninkaallinen perhe Buckinghamin palatsin parvekkeella kuningatar Elisabetin 90-vuotisjuhlassa kesäkuussa 2016. Kuva: AOP

Philipin välit lapsiinsa olivat kuitenkin usein ongelmalliset. Etenkin esikoinen Charles oli pohdiskelijana aivan erilainen kuin urheilullista karaistumista arvostanut isänsä.

Philipin kerrotaan myös painostaneen Charlesin avioliittoon lady Diana Spencerin kanssa, koska piti sitä monarkialle hyvänä päätöksenä. Onneton liitto osoitti, että ajat olivat muuttuneet kuningashuoneissakin.

Oman tehtävänsä vaimonsa puolisona Philip määritteli pian häiden jälkeen näin: "Minun työni on olla aina hänen tukenaan." Tuo työ kesti seitsemän vuosikymmentä.

Suosittelemme