Malle gaat mensen die langer dan 2 jaar werkloos zijn gemeenschapsdienst opleggen

De gemeente Malle gaat mensen die al langer dan 2 jaar werkloos zijn gemeenschapsdienst opleggen. Het is de bedoeling hen te motiveren om weer aan de slag te gaan en de drempels naar een echte job te verlagen. Want wie werkt, loopt volgens de gemeente minder risico om in armoede en isolatie te belanden. Bovendien zoeken veel werkgevers nog personeel.

In Malle gaan mensen die langer dan 2 jaar werkloos zijn, gemeenschapsdienst moeten doen. De gemeente denkt momenteel aan bijvoorbeeld ondersteunende jobs in een dienstencentrum, een woonzorgcentrum of de kinderopvang. De Vlaamse overheid geeft aan steden en gemeenten financiële middelen om die gemeenschapsdienst te organiseren. 

"We ondervinden dat het voor sommige mensen toch heel erg moeilijk is om de stap naar werk te zetten", zegt schepen voor Armoedebestrijding Wouter Patho (N-VA). "Die gemeenschapsdienst is verplicht. Dat kunnen we voor een aantal mensen toch wel gebruiken, om hen aan te zetten duurzaam en waardevol werk te zoeken. We zien in onze dossiers dat sommige mensen die stap niet kunnen en soms ook niet willen zetten."

Waardevolle jobs

Er wordt nu gezocht naar geschikte werkplaatsen. "Die moeten mensen ook zin doen krijgen in een echte job. En ze moeten er ook het nut van inzien. Een job is een garantie tegen armoede en isolement, maar dat moet ook een waardevolle job zijn. Zo gaan we ook hier kijken naar waar mensen goed in zijn en welke vaardigheden ze hebben. Maar heel dikwijls begint het al met attitude, op tijd komen en afspraken nakomen."

De gemeente wil al zeker 3 mensen gaan inzetten, maar dat kunnen er later meer worden. "De werkloosheidsgraad is 4 procent in Malle, dus dat is niet zo veel. Maar het frustrerende is dat de werkgevers in onze gemeente aan het smeken zijn voor goed personeel. Als iemand aan een job raakt, is dat dus niet alleen goed voor de persoon in kwestie en het gezin erachter, maar ook voor de gemeenschap."

Meest gelezen