Staande ovatie voor Jules Sedney bij 3e editie boekwerk
27 Sep 2017, 00:54
foto
Jules Sedney signeert de derde editie van zijn boek 'De toekomst van ons verleden' voor raadsadviseur Errol Alibux, terwijl ex-president Jules Wijdenbosch toekijkt. (Beeld: René Gompers)


Jules Sedney (95 op 28 september) krijgt een staande ovatie. De derde editie van zijn boek De toekomst van ons verleden is dinsdagavond gepresenteerd in De Mantel. Een rij van sprekers, bestaande uit academici en politici, heeft zich vol lof uitgelaten over het boekwerk. De sprekers zijn er allemaal over eens dat het boek nog meer in historische waarde is toegenomen.

De bijlagen, die meer dan een derde van het boek beslaan, zijn een van de elementen die de publicatie zo waardevol maken," wordt benadrukt. Men had graag meer over 'oom Jules' gelezen in deze editie, maar de getoonde professionaliteit van de schrijver is alom geroemd geworden. Dinsdagavond is Sedney eer betoond voor het immense onderzoek dat hij in de loop der jaren heeft gedaan om dit bijzondere werk, dat inmiddels het historisch standaardwerk op dit gebied genoemd mag worden, samen te stellen en gedurende twintig jaar actueel te houden.

Het boek is tot 2017 aangevuld door Sedney. De toekomst van ons verleden is een studie over politieke ontwikkelingen in Suriname gedurende de periode 1948-2017. Het boek is een waardevol politiek-historisch naslagwerk waarin de auteur uitvoerig ingaat op onderwerpen zoals de oprichting van de eerste politieke partijen, de verbroederingspolitiek van de politici Johan 'Jopie' Pengel en Jagernath Lachmon, de ontwikkeling van het kiesstelsel en de politiek-bestuurlijke gevolgen van de militaire staatsgreep van 1980.

Het geeft niet alleen een beschrijving en analyse van politieke ontwikkelingen, maar geeft de lezer ook een kijkje achter de schermen van het politieke toneel: als politicus heeft de auteur immers veel van de beschreven gebeurtenissen van nabij meegemaakt. Voor degenen die zich willen oriënteren in de Surinaamse politiek is dit boek een onmisbare gids. Voor studenten op vier faculteiten van de universiteit is het zelfs verplichte leesstof.

Deze editie, een uitgave van VACO Publishers N.V., is uitgebreid met nieuwe hoofdstukken en analyses van actuele onderwerpen zoals de Terugroepwet en de Amnestiewet. De gegevens in de bijlagen –overzichten van ministers, parlementsvoorzitters, volksvertegenwoordigers, opeenvolgende regeringen, verkiezingsuitslagen- zijn bijgewerkt tot 2017.

Jules Sedney (Paramaribo, 1922) promoveerde in 1955 aan de Universiteit van Amsterdam tot doctor in de economische wetenschappen. Hij was achtereenvolgens lid der Staten van Suriname, minister van Financiën, minister-president en president van de Centrale Bank van Suriname. Een groot deel van de jaren tachtig heeft hij in vrijwillige ballingschap in Nederland doorgebracht. Na zijn terugkeer in Suriname in 1989 heeft hij opnieuw publieke functies bekleed.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April
Saturday 13 April