Speeldata

24 oktober 2022

Locatie

Nationale Opera & Ballet, Foyer, tweede balkon

Duur

90 minuten

Tickets

Gratis

Scènefoto uit de eerste uitvoering van Königskinder in 1910.

Wat drijft serieuze kunstenaars ertoe om sprookjes op het toneel te zetten? En waarom is de toverkracht van die volksverhalen ook in onze tijd nog niet uitgewerkt? Een lezing van cultuurhistoricus Joep Leerssen over de achtergronden en aantrekkingskracht van sprookjes in de opera en het ballet.

De operatraditie staat bol van sublieme, tragische thema’s – denk aan titels als Otello, Siegfried, Tosca, La traviata en Carmen. Maar sinds Webers Der Freischütz bestaat er ook een serieuze traditie die gebaseerd is op volksverhalen; en zelfs op dat soort volksverhalen dat in de negentiende eeuw graag aan kinderen werd verteld: sprookjes.

Met name in de Russische traditie werd de "sprookjesopera" geliefd bij componisten uit de generatie van Rimsky-Korsakov. Ook balletten als De Notenkraker en Het Zwanenmeer ontlenen hun stof hieraan.

Nationale Opera en Ballet thematiseren deze traditie in hun programmering van dit seizoen. In deze lezing verkent cultuurhistoricus Joep Leerssen het belang van magisch denken en artistiek enchantment in een post-romantische, moderniserende wereld.

Praktische informatie

Lezing door cultuurhistoricus Joep Leerssen
naar aanleiding van diverse 'sprookjesproducties' in seizoen 2022-2023: KönigskinderThe Sleeping BeautyHet meisje, de jager en de wolfHet zwanenmeer en Rusalka.

Datum: ma. 24 oktober, 20.00 uur
Plaats: Nationale Opera & Ballet, Foyer, tweede balkon

Toegang gratis, maar reserveren noodzakelijk.

Lezingen

In samenwerking met de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en SPUI25 organiseert Nationale Opera & Ballet een reeks prikkelende lezingen, die gratis toegankelijk zijn en los van de voorstellingen bezocht kunnen worden.

Reserveren

Toegang gratis, maar reserveren noodzakelijk

loading Tickets worden geladen...