Energie besparen

We krijgen allemaal de komende tijd te maken met energieprijzen die hard omhoog gaan. Dit komt onder andere door de oorlog in Oekraïne, herstel van de economie na de corona pandemie en de internationale invloeden. De gevolgen daarvan worden steeds duidelijk merkbaar doordat energierekeningen de pan uitstijgen.
Direct energie besparen heeft daarmee een groot effect op wat u kunt besteden. Dit klinkt eenvoudig, maar is vaak toch ook lastig. Via allerlei linkjes op deze pagina willen wij u inzicht geven in wat u zelf kunt doen en welke invloed wij uit kunnen oefenen.

Energie besparen
Energie besparen kan op meerdere manieren:

Hieronder leest u meer over verschillende onderwerpen.

Veel gevraagd over Energie besparen

Betaalachterstand bij uw energieleverancier?

Algemeen

Heeft u een betalingsachterstand bij uw energieleverancier en nog geen betalingsregeling afgesproken? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact opneemt met uw energieleverancier om een afsluiting te voorkomen! Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid. Kijk ook bij de informatie over het Noodfonds Energie. Voor hulp bij betalingsproblemen kunt u ook contact opnemen met Geldfit.

Wat kan ik zelf doen om energie te besparen?

Algemeen

Veel huishoudens krijgen de komende tijd te maken met energieprijzen die hard omhoog gaan. Wat kunt u zelf doen om energie te besparen? Er zijn een aantal snelle bespaartips waardoor u minder gas en elektra gebruikt. 

  • Sluit alle deuren in huis van ruimtes die u niet verwarmt.
  • Verwarm alleen de ruimtes waar u veel bent.
  • Zet de thermostaat als u thuis bent 1 graad lager dan u gewend bent. Vooral als u bezig bent, dan is 19 of 20 graden vaak warm genoeg.
  • Verwarm de slaapkamer niet. Een kruik warmt het bed al lekker op.
  • Plak radiatorfolie achter de radiatoren die tegen een buitenmuur staan. Zo gaat de warmte de kamer in en niet in de muur.
  • Laat de warmwaterkraan niet langer of harder lopen dan nodig.
  • Douche maximaal 5 minuten.
  • Heeft een apparaat een uit-knop? Gebruik deze in plaats van de stand-by knop.
  • Haal de stekker eruit als u de televisie, computer of stereo een tijdje niet gebruikt. Dit soort apparaten kunnen namelijk ook nog stroom gebruiken als ze uit staan.
  • Staan meerdere apparaten bij elkaar (bijvoorbeeld televisie en dvd-speler)? Steek dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.
  • Vervang gloeilampen en halogeenlampen door ledlampen. Ledlampen verbruiken aanzienlijk minder stroom dan de andere soorten. Een ledlamp is wel duurder, maar gaat ook 15 keer langer mee dan een gloeilamp. 

Helaas heeft Openbaar Belang geen invloed op de prijsstijging van gas en elektra. Het is een landelijk en zelfs Europees probleem. De overheid is aan het onderzoeken wat zij voor de bewoners kan betekenen. 

En er zijn nog veel meer bespaartips

Kan ik de eenmalige energietoeslag krijgen?

Algemeen

Inwoners met een laag inkomen hebben recht op de eenmalige energietoeslag. Dit wordt geregeld door de gemeente Zwolle.

Sommige inwoners krijgen de energietoeslag vanzelf. Zij krijgen hierover een brief van de gemeente.

Als u de toeslag niet vanzelf krijgt, kunt u deze aanvragen. Dit kan vanaf 15 april 2022. Ga hiervoor naar de website van gemeente Zwolle. Op deze website leest u ook wanneer u recht heeft op de energietoeslag.

Wat is de eenmalige energietoeslag?

Algemeen

De prijzen van energie zijn de afgelopen maanden hard gestegen. Dit kan energie armoede opleveren.
Voor inwoners met een laag inkomen is er daarom in 2022 extra geld om de energiekosten te betalen. Dat is de eenmalige energietoeslag. Deze toeslag is € 1.300.

De energietoeslag wordt geregeld door de gemeente Zwolle. Ga voor meer informatie naar hun website.

Ik woon in een flat waarbij ik gebruik maak van een gezamenlijke energievoorziening. Wat betekent de stijging van de energieprijzen voor mij?

Algemeen


Openbaar Belang koopt voor diverse woongebouwen gas en elektra in. Om dit zo kostenefficiënt mogelijk te doen, wordt de inkoop van energie verzorgd door Aenergie. Aenergie koopt voor diverse woningcorporaties energie in en doet dit op verschillende momenten in het jaar. Door haar kennis van de markt weten ze daarmee gunstige tarieven te verwezenlijken. Op dit moment is al 80% van het benodigde volume voor 2022 ingekocht.  Volgend jaar zal er wel sprake zijn van een stijging van tarieven. Deze zal naar verwachting niet zo hoog zijn als de stijging van variabele tarieven die momenteel in het nieuws worden genoemd.

Ik wil overstappen van energieleverancier. Mag ik dat zelf regelen?

Algemeen

Ja, u mag uw eigen energieleverancier kiezen. U kunt daarvoor een vergelijkingswebsite gebruiken zoals Gaslicht.com, de Energievergelijker van de Consumentenbond of Energievergelijker.nl.

Let u op de looptijd, stilzwijgende verlenging en/of opzegvergoeding van uw bestaande contract? Lees altijd de actievoorwaarden van uw bestaande contract voordat u overstapt naar een nieuwe leverancier.

Ik heb een brief ontvangen van de netwerkbeheerder om slimme meters te plaatsen. Mag/kan ik dit weigeren?

Algemeen

Ja, u beslist zelf of u een slimme meter wil. Wilt u later toch dit aanvragen kan het zijn dat er kosten in rekening gebracht worden. Voor meer info zie de website van de overheid.  
De netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het aanleg, het onderhoud en het beheer van het net voor elektriciteit en gas (dus tot de meterkast incl. de meters). Na de meters in de meterkast is Openbaar Belang verantwoordelijk.

Mag ik een slimme thermostaat plaatsen?

Algemeen

Ja, dat mag.  Als u de huidige thermostaat bewaart, kunt u deze weer terug plaatsen als u de huur gaat opzeggen. Heeft u een storing aan uw cv–ketel? Kijk dan eerst goed of dat niet aan uw slimme thermostaat ligt.
Als u een slimme thermostaat goed instelt en het verbruik bijhoudt, dan kan dat energie besparen. Gaat u de slimme thermostaat ook gebruiken om de cv-ketel op afstand aan te zetten (bijvoorbeeld een half uur voor dat u zelf thuis komt)? Let op, dan kan het verbruik ook toenemen.
Wij kunnen in de toekomst een wijziging/vervanging aan uw cv-ketel aanbrengen. Dan kan het zijn dat uw slimme thermostaat niet meer werkt of dat er aanpassingen gedaan moeten worden om de thermostaat weer in werking te krijgen. U kunt ons daarvoor niet verantwoordelijk stellen.

Is Openbaar Belang betrokken bij Climate Campus?

Algemeen

Ja, Openbaar Belang hoort ook tot het netwerk van Climate Campus. In dit netwerk wordt samen vernieuwend gewerkt voor een klimaatbestendige IJssel-Vechtdelta.

Logo Climate Campus