banners-1170-x-3792

Lange termijnuitkomsten bij gebruik van de orthopedische huisschoen door mensen met diabetes

Mensen met diabetes krijgen bij zenuwschade en voetdeformiteiten vaak orthopedisch maatschoeisel aangemeten. Dit schoeisel dient met name om wonden aan de voeten te voorkomen. Wat blijkt nu uit eerder onderzoek? Goed druk verlagend orthopedisch schoeisel dat trouw gedagen wordt, verkleint de kans op een voetwond met 50%.

Tegelijk bleek dat veel patiënten hun orthopedische schoenen niet consequent dragen. En dan met name als ze binnenshuis zijn, waar ze wel meer lopen dan buitenshuis. Een extra groot probleem dus!

Om die therapietrouw binnenshuis te vergroten hebben schoentechnici, revalidatieartsen en wetenschappers een orthopedische schoen ontworpen die speciaal voor binnenshuis gebruik is. Deze orthopedische huisschoen bleek uit eerder onderzoek qua drukverdeling gelijkwaardig aan het normale orthopedisch schoeisel, een hele belangrijke eis natuurlijk! Verder voldeed de schoen aan een uitgebreid pakket van eisen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, uiterlijk en materiaalgebruik. In 2018 werden deze in het vakblad Orthopedische Schoentechniek gepresenteerd.

Uit onderzoek werd duidelijk dat de huisschoen een veelbelovend hulpmiddel is, aangezien een maand na afleveren de therapietrouw binnenshuis verbeterde. Maar wat doet de schoen op lange termijn? Gebruiken patiënten de huisschoen dan nog steeds veel, zijn ze therapietrouw, zijn patiënten tevreden met de huisschoenen en hoeveel voetwonden ontstaan er?

Onderzoekers van het Amsterdam UMC onderzochten dit in een groep van 35 patiënten die allen diabetes en neuropathie hadden en een voetwond in het verleden en dus een hoog risico om opnieuw een voetwond te krijgen. Ze keken naar het gebruik van de orthopedische huisschoen op 9-12 maanden na afleveren, zowel bij mensen die bij aanvang therapie-ontrouw waren als bij mensen die al therapietrouw waren. Dit onderzoek heeft mooie en duidelijke resultaten opgeleverd. Benieuwd hiernaar? Bekijk dan de pdf en lees het complete verhaal.

Dit onderzoek naar lange-termijn uitkomsten van orthopedische huisschoenen werd mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Ontwikkelingsfonds Orthopedisch Maatschoeisel (OFOM).