Praksis i grunnskolelærerutdanningene

I løpet av studiet skal du som student ha minst 110 dager praksis fordelt over fem år, med 80 dager i løpet av de tre første årene og 30 dager i løpet av de to siste årene av utdanningen.

Fire kvinnelige studenter i munter samtale utenfor studiested Hamar.

Praksisopplæringen skal være i grunnskolen og fordeles på høyere og lavere trinn i det løpet som utdanningen kvalifiserer for. I tillegg kommer fem dager med tilrettelagt observasjon tidlig i studiet. For å sikre kontinuitet, progresjon og sammenheng i praksisperiodene, organiseres praksisperiodene som hele, sammenhengende uker (fem praksisdager), med unntak av femte studieår hvor avtale om tidspunkt for gjennomføring av praksisdager gjøres mellom student og praksissted i en gitt periode. Du skal i løpet av studiet gjennomføre praksis på ulike praksisskoler. 

Å være ute i praksis

Praksisopplæringen skal gjennomføres ved en av de 43 grunnskolene HINN har partneravtale med. Skolene ligger i kommunene Eidsvoll, Elverum, Gjøvik, Hamar, Lillehammer, Løten, Ringsaker og Stange.

For deg som er student på samlingsbasert grunnskolelærerutdanning tilrettelegges praksisplasser i hovedsak i Innlandet, Akershus og Oslo. Hvis du bor utenfor disse områdene, kan du etter nærmere avtale få tilrettelagt praksis i nærheten av din bostedsadresse. 

Det gis ikke anledning til å gjennomføre praksis ved en skole hvor man har et ansettelsesforhold. Som student må du påregne reisekostnader i praksisperiodene. 

Praksisopplæringen organiseres gjennom formelle avtaler mellom HINN, skoleeier og rektor. Du kan med andre ord ikke skaffe deg praksisplass selv.

Hva innebærer det å være i praksis?

En normal arbeidsdag i praksisperioden er i tidsrommet fra kl. 08.00 til kl. 16.00, men det må påregnes å måtte delta på møter på ettermiddags- og kveldstid. Praksislærer skal til vanlig sikre at dere er til stede i 3-4 undervisningstimer (ca. ¾ av elevenes undervisningstid) hver praksisdag og at dere deltar i veiledningssamtaler hver dag. Å være til stede i undervisning kan innebære observasjon av praksislærers eller medstudenters undervisning, å være medhjelper i klassen/gruppen, å ha undervisning sammen med medstudenter eller alene eller delta på andre skolefaglige aktiviteter med elever og lærere.

Hver praksisperiode har, i tillegg til undervisning, ulike innholdskrav. Praksislærer og praksisskolens rektor har ansvar for at studentene får kunnskaper om og erfaringer i tråd med de faglige innholdskravene til hver praksisperiode. Som student har du selv også et medansvar for dette.

Praksisopplæringen skal i hovedsak være i de fag som inngår i studentenes egne fagporteføljer (dvs. obligatoriske og valgfrie studiefag). Studentene skal, i tillegg til undervisning og veiledning, også delta i kontaktlærerarbeid, teamsamarbeid, skolens felles samarbeidstid, vurderingsarbeid, elevsamtaler, foreldresamarbeid, læreplanarbeid med mer. Totalt sett skal praksisopplæringen gi deg som student et realistisk bilde av lærerens arbeidsoppgaver. Samtidig er du under opplæring, og praksisopplæringen skal gi rom til refleksjon, forberedelser, etterarbeid, samarbeid og faglig fordypning, - dette tilsvarer ca. ¼ av elevenes undervisningstid hver praksisdag. På 4. og 5. studieår forventes det at du er til stede og deltar i undervisning tilnærmet en lærer i full stilling.  

Hvem har jeg praksis sammen med?

Et praksisparti består av inntil fire studenter. HINN legger opp til at sammensetningen av praksispartiene endres noe fra år til år. I enkelte tilfeller kan det likevel, blant annet av geografiske hensyn, være hensiktsmessig at studentene er på samme praksisparti i flere studieår. Hvilke studiefag studentene velger vil få innvirkning på sammensetning av praksispartier. 

Kontakt oss

Bilde av Friederike Merkelbach
Studieprogramansvarlig trinn 1-7
Studieprogramansvarlig trinn 5-10
Bilde av Liv Oddny Røragen
Praksiskoordinator