Spring naar inhoud

Project

Delta Rhine Corridor

Thema
Energiesysteem

De Delta Rhine Corridor is een bundel van ondergrondse buisleidingen en kabels die wordt ontwikkeld in de buisleidingenstrook die loopt van Rotterdam via Moerdijk naar Zuid-Limburg en verder door naar Duitsland.

Het gaat vooralsnog om de voorbereiding voor aanleg van buisleidingen voor het transport van waterstof (door Hynetwork, 100% dochteronderneming van Gasunie), CO2 (door Gasunie in samenwerking met de Delta Rhine Corridor Partners) en meerdere ondergrondse gelijkstroomverbindingen voor de industrie (door TenneT). Voor ammoniak wordt ruimte gereserveerd, terwijl onduidelijkheden op het gebied van technologie en veiligheids- en beleidskaders worden uitgezocht.

Over de Delta Rhine Corridor

Waarom de Delta Rhine Corridor?

Door buisleidingen aan te leggen voor waterstof en koolstofdioxide kunnen zware industrieën in Nederland en Duitsland verduurzamen en kan de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) sterk verminderen. Bovendien versterkt de Delta Rhine Corridor de strategische en economische positie van de industriegebieden in Noordwest-Europa (in het bijzonder in Nederland en Duitsland). En er ontstaat een belangrijke verbinding tussen Nederland en Duitsland.

Wie werken aan de Delta Rhine Corridor?

Om de Delta Rhine Corridor in Nederland te realiseren, werken deze bedrijven samen met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat:

  • Hynetwork (100% dochteronderneming van Gasunie) is verantwoordelijk voor de waterstofleiding. Heeft u interesse om met uw bedrijf aan te sluiten op de waterstofleiding? Neem dan contact op met Hynetwork.
  • Gasunie onderzoekt in samenwerking met de Delta Rhine Corridor Partners de mogelijkheden voor een leiding voor CO2 in het Nederlandse deel van de Delta Rhine Corridor. Heeft u interesse om met uw bedrijf aan te sluiten op de CO2-leiding? In april 2024 heeft Gasunie een Expression of Interest gelanceerd. Hiermee wil Gasunie bij potentiële klanten en shippers meer informatie inwinnen over hun interesse in de Delta Rhine Corridor voor het Nederlandse deel. Een connectie tussen Rotterdam en Zeeland & Antwerpen is ook onderdeel van deze Expression of Interest. Deze wordt apart ontwikkeld onder de naam Delta Schelde CO2nnection.
  • TenneT sluit aan bij de Delta Rhine Corridor route in Nederland voor ondergrondse verbindingen voor gelijkstroom.

Het (mogelijke) tracé van de Delta Rhine Corridor

Er wordt nog onderzocht waar de buisleidingen van de Delta Rhine Corridor precies komen te liggen. Wel is duidelijk dat in Nederland de SVB-strook het uitgangspunt is. Dit is ruimte die de Rijksoverheid heeft gereserveerd voor buisleidingen. De SVB-strook loopt van het havengebied Rotterdam via Moerdijk naar Chemelot in Geleen en naar de Duitse grens bij Venlo. Voor een deel van de waterstofleiding is een alternatief in beeld: een bestaande aardgasleiding via de route Boxtel-Ravenstein.  

Wilt u meer weten over de SVB-strook? De afspraken hierover staan in de Structuurvisie Buisleidingen 2012-2035 van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Er zijn 3 plekken waar nog niet precies bekend is waar het tracé gaat lopen: 

  • door de haven in Rotterdam
  • ten oosten van Venlo tot de grens
  • rond industriegebied Chemelot

Dit noemen we zoekgebieden. Met alle betrokkenen wordt verkend waar het tracé van de Delta Rhine Corridor in die 3 zoekgebieden het beste past.

In Nederland is de Delta Rhine Corridor zo’n 270 kilometer lang en loopt door 3 provincies: Zuid-Holland, Brabant en Limburg. In die provincies gaat de Delta Rhine Corridor door 29 gemeenten.

Participatie: uw mening en inbreng zijn belangrijk

Voor de Delta Rhine Corridor geldt de Rijkscoördinatieregeling. Met deze regeling kan het Rijk een ruimtelijk besluit nemen. Ook coördineert het Rijk bij projecten onder deze regeling de aanvraag van vergunningen en ontheffingen die nodig zijn. Binnen deze regeling zijn er verschillende momenten waarop u kunt meedenken en een reactie kunt geven.

Een terugblik: dit is er tot nu toe gebeurd

Het project Delta Rhine Corridor begon met het bekendmaken van het plan, het Voornemen en Voorstel voor participatie (VenP). Gasunie trad als initiatiefnemer van het VenP op namens de Delta Rhine Corridor Partners. In het VenP is het project aangekondigd en is de procedure en het participatieproces uitgelegd.

Van vrijdag 26 mei 2023 tot en met donderdag 6 juli 2023 lag het VenP van dit project ter inzage. In die periode was het mogelijk om te reageren op het Voornemen en voorstel voor participatie. In Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland, de provincies waar het beoogde tracé van de Delta Rhine Corridor doorheen loopt, zijn informatiebijeenkomsten geweest. Medewerkers van het project en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaven omwonenden en geïnteresseerden inzicht in het plan.

Hieronder vindt u het Voornemen en voorstel voor Participatie.

Op 5 oktober 2023 informeerde minister Jetten (Klimaat en Energie) de Tweede kamer over de voortgang van de Delta Rhine Corridor door middel van een kamerbrief. In deze brief wordt duidelijk wat de genomen besluiten zijn over de scope van het project, veiligheid, ruimtelijke vraagstukken op het DRC-tracé, samenwerking met Duitsland en het vervolg en planning. Bekijk de kamerbrief over voortgang Delta Rhine Corridor.

Gasunie blijft initiatiefnemer van de procedure van de DRC, namens de andere betrokken partijen waar ook TenneT zich bij heeft aangesloten.

Een vooruitblik: dit kunt u verwachten

De reacties die op het plan (het VenP) zijn ingediend, worden meegenomen bij het opstellen van de concept-Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD) en worden gebruikt om het participatieproces verder uit te werken. In de cNRD staat welke tracé-alternatieven en varianten verder onderzocht worden en welke alternatieven zijn afgevallen. Oftewel: waar kunnen de leidingen komen te liggen? Daarnaast geeft de cNRD een overzicht van de thema’s die in het Milieueffectrapport (MER) onderzocht worden en op welke manier dit gebeurt. 

  • Publicatie van de Nota van Antwoord op de ontvangen reacties op het Voornemen en voorstel voor Participatie – vierde kwartaal 2023.
  • Publicatie van de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau – eerste kwartaal 2024

De voorlopige planning van het project

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u de laatste informatie lezen over de Delta Rhine Corridor. Ook vindt u daar meer informatie over de vervolgstappen in de Rijkscoördinatieregeling.

Online talkshow en posters

Er is een online talkshow gemaakt over de Delta Rhine Corridor. U kunt de uitzending bekijken via YouTube: Delta Rhine Corridor - Online talkshow. Goed om te weten: deze online talkshow is begin juni opgenomen, inmiddels is er een aanpassing van de scope.

Tijdens de informatiebijeenkomsten in juni 2023 zijn door het ministerie van EZK en door Gasunie verschillende posters getoond. Hieronder kunt u ze bekijken.


Meld u aan voor de nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van het project Delta Rhine Corridor? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.


Veelgestelde vragen

Hieronder staan de vragen die vaker gesteld worden en de antwoorden daarop.
Staat uw vraag er niet tussen? Neemt u dan contact met ons op. Gebruik hiervoor het formulier onderaan deze pagina.

Om de klimaatdoelen te halen is het nodig de CO2-uitstoot van zware industrieën in Nederland en Duitsland te verminderen. Om dat te bereiken zijn nieuwe grondstoffen en brandstoffen nodig. De Delta Rhine Corridor zorgt voor het transport van die stoffen en zorgt dat windenergie vanaf zee ook in het binnenland te gebruiken is. Verduurzaming van de industrieën draagt bij aan het versterken van de concurrentiepositie van verschillende haven- en industriegebieden in het land, waaronder de Haven van Rotterdam, haven- en industriegebied Moerdijk en industriegebied Chemelot.

Er wordt gewerkt aan drie buisleidingen: voor waterstof, CO2 en ammoniak en drie gelijkstroomkabels (gezamenlijk 6 GigaWatt). In september 2023 hebben de betrokken ministers besloten dat deze worden meegenomen in de ruimtelijke inpassingsprocedure. Daarmee is een streep gezet door de buisleidingen voor aardgas, lpg en propeen die bij aanvang van het project wel werden meegenomen in de plannen.

Gasunie heeft aangegeven dat een nieuwe aardgasleiding niet nodig is en voor lpg en propeen is geen initiatiefnemer gevonden, ook niet na actief zoeken. Bovendien wordt in de haven van Rotterdam geen extra capaciteit voor lpg en propeen verwacht, waarvoor buisleidingen nodig zouden zijn. De volledige toelichting op het besluit van de ministers staat in de brief aan de Tweede Kamer van 5 oktober 2023.

In Nederland is de totale route van de Delta Rhine Corridor ongeveer 270 kilometer lang en loopt door de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. De eindgebruikers van de stoffen bevinden zich op verschillende plekken langs de route. Dit betekent dat niet iedere buisleiding of kabel hetzelfde begin- of eindpunt heeft. Ook wordt er voor de waterstofleiding gekeken op welke plekken gebruik gemaakt kan worden van bestaande aardgasleidingen.

Uitgangspunt voor de route is de strook die het Rijk in 2012 heeft gereserveerd voor toekomstige buisleidingen van nationaal belang, de SVB-strook. Ook zal er op verschillende plekken afgeweken moeten worden van de SVB-strook, bijvoorbeeld omdat er al leidingen liggen of omdat er obstakels zijn op of direct langs de SVB-strook.

Op deze website ziet u op de kaart de SVB-strook en het zoekgebied voor de buisleidingen.

De buisleidingen en kabels worden ondergronds aangelegd. Je ziet ze dus niet. Wel is de grond erboven onbebouwd en staan er geen bomen op. Langs de route komen enkele bovengrondse installaties die nodig zijn voor het gebruik van de buisleidingen. Bijvoorbeeld om de druk op peil te houden of om delen te kunnen afsluiten. Waar die installaties precies komen, is nu nog niet bekend.

De buisleidingen gaan waterstof, CO2 en ammoniak vervoeren. Waterstof is brandbaar wanneer het buiten de buisleiding komt en ammoniak is bij hoge concentraties giftig wanneer het wordt ingeademd. Daarom wordt uitvoerig onderzoek gedaan naar de veiligheid van de buisleidingen, zowel bij het ontwerp als bij de inpassing. De buisleidingen worden alleen aangelegd als we kunnen aantonen dat de veiligheid gewaarborgd kan worden. Net zoals we dat ook kunnen zeggen over de huidige (aardgas)leidingen die onder de grond liggen.

Voor de externe veiligheid van buisleidingen zijn wettelijke kaders opgesteld die ook gelden voor de Delta Rhine Corridor. Deze zijn terug te vinden in het Besluit externe veiligheid buisleidingen (Bevb).
Ammoniak is nog niet eerder op deze schaal en over deze afstand vervoerd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet er op toe dat er nieuwe kaders worden opgesteld waarin veiligheidseisen voor deze ammoniakleiding geborgd worden.

De bouw wordt zorgvuldig gepland om de overlast voor omwonenden en bedrijven langs de route zoveel mogelijk te beperken. Het is niet te voorkomen dat de omgeving te maken krijgt met bouwverkeer en wegen die tijdelijk zijn afgesloten. En in sommige gevallen is overlast onvermijdelijk. Ruim voordat de werkzaamheden starten wordt u hiervan op de hoogte gebracht.

Welke werkzaamheden precies op welke plek uitgevoerd gaan worden is nog niet duidelijk. Ook is nog niet duidelijk of de buisleidingen en kabels tegelijkertijd worden aangelegd of dat dit in verschillende fases zal gebeuren. Daar zal in de loop van het project meer duidelijkheid in komen.

In principe worden buisleidingen en stroomkabels aangelegd door een open ontgraving. Dit is het snelst, kent de minste risico's, heeft de laagste kosten en maakt het beheer na ingebruikname het eenvoudigst.

Bij kruisingen of aandachtspunten kunnen ook zogenaamde sleufloze technieken worden toegepast, zoals het boren van een leiding. Of hiervoor gekozen wordt, hangt af van verschillende factoren zoals de effecten op de omgeving, de beschikbare ruimte en de technische mogelijkheden.

Ruim voordat we starten met de werkzaamheden bespreken we met de eigenaren/gebruikers van de betrokken percelen de impact op hun directe omgeving. We beseffen namelijk goed dat we te gast zijn op en in andermans grond.

Bij de keuze van het tracé wordt rekening gehouden met verschillende omgevingswaarden zoals natuurgebieden, waterwingebieden en waterkeringen, Landelijk Groen Erfgoed en monumentale bomen.

Voor het tracé van de DRC wordt uitgegaan van de strook die gereserveerd is in de Structuurvisie Buisleidingen 2012-2035: de SVB-strook. We streven ernaar om natuurgebieden zo veel mogelijk te ontzien. Daarom willen we samen met natuurbeheerders zoeken naar (technische) mogelijkheden om de impact op natuurgebieden te verkleinen. Hierbij geldt wel dat eventuele alternatieven weer kunnen conflicteren met andere belangen. Daarom is het belangrijk om alle mogelijke alternatieven goed te onderzoeken en tegen elkaar af te wegen.

Dit onderzoek is onderdeel van de concept-NRD, de volgende stap in de procedure voor de DRC. In dit document staat ook welke milieueffecten worden onderzocht voor het opstellen van het milieueffectrapport. En er wordt beschreven welke mogelijke routes daarbij worden meegenomen.
We verwachten in de loop van 2024 de concept-NRD te publiceren.

In de milieueffectrapportage beoordelen we de aanleg van de leidingen en de gelijkstroomverbindingen op effecten op de omgeving. We kijken dan naar verschillende milieuthema’s, zoals bodem, water, natuur, landschap, cultuurhistorie en archeologie. Voor ieder milieuthema kijken we of er gevolgen zijn tijdens de aanleg of als de buisleidingen en kabels in gebruik zijn. We starten met de milieueffectrapportage in 2024.

In de eerste fase van het onderzoek, de verkenning, spreken we met de betrokken gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties en belangenverenigingen. Deze gesprekken zijn vanaf de zomer 2023 gevoerd en vinden nog steeds regelmatig plaats. Omdat op sommige locaties onderzoek nodig is om te kijken welke mogelijkheden er zijn voor het tracé, hebben we ook al gesprekken met enkele grondeigenaren.

We zitten nu nog in de voorbereidingsfase. De precieze werkzaamheden en planning zijn nog niet bekend. Bent u grondeigenaar of -gebruiker en loopt het beoogde tracé over uw perceel? Dan bespreken we ruim voordat we starten met de werkzaamheden de impact op uw directe omgeving. Tijdens de gesprekken bespreken we ook uw bedrijfsvoering en welke oplossingen er zijn. Ook bespreken we dan de mogelijkheden voor compensatie.

Vanwege de omvang van de DRC is het niet mogelijk om alle grondeigenaren tegelijkertijd persoonlijk te benaderen. Er wordt een logische volgorde bepaald.

Heeft u een vraag? Dan kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen. Dat kan door een online contactformulier in te vullen. U vindt het formulier op deze website. In iedere provincie is een regiocoördinator aangesteld. Uw vraag komt dan terecht bij de regiocoördinator in uw provincie.

De Rijksoverheid heeft de Delta Rhine Corridor aangemerkt als project van nationaal belang en coördineert sindsdien de besluitvorming. Energieprojecten die onder Rijkscoördinatie vallen moeten een zorgvuldige procedure doorlopen om tot een projectbesluit te kunnen komen. De projectprocedure is in het leven geroepen om vergunningsprocedures te verkorten en minder complex te maken. Ook zijn projecten onder deze procedure verplicht om op meerdere momenten reactiemogelijkheden te bieden.

Bij ieder stap in de procedure communiceren we actief vanuit het project naar de omgeving. Welke kanalen en middelen we daarvoor inzetten is afhankelijk van de fase in het project en de signalen en wensen die we krijgen vanuit regionale overheden. Samen met RVO en met gemeenten zorgen we dat u op verschillende manieren op de hoogte wordt gehouden bij ontwikkelingen. Om geen informatie over het project te missen kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief via deze website.

Voor informatie over het project kunt u terecht op de website van Gasunie. Meer informatie vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over dit project vindt u op de website van RVO.

Ten slotte kunt u terecht bij een van de regiocoördinatoren als u behoefte hebt aan persoonlijk contact. In iedere provincie is een andere regiocoördinator aangesteld bij wie u terecht kunt met vragen, zorgen, suggesties of voor meer informatie. U kunt via een online formulier contact opnemen met de regiocoördinator in uw provincie.

We vinden het belangrijk dat iedereen die in aanraking komt met de DRC belangen, zorgen, meningen of ideeën kan delen. Zo verkrijgen we inzicht in hoe het project leeft in de omgeving en kunnen belangen voldoende worden meegenomen in afwegingen die worden gemaakt voor het project.

In het voorstel voor participatie staat beschreven hoe het projectteam de omgeving en belanghebbenden wil betrekken bij het project. Dit document en meer informatie vanuit het ministerie van Economische Zaken en Klimaat vindt u op de website van RVO. Op dit moment wordt het voorstel voor participatie, met behulp van reacties uit de omgeving, omgezet in een participatieplan. We verwachten het participatieplan in de loop van 2024 te publiceren.

De eerstvolgende keer dat u kunt reageren op de plannen is bij de publicatie van het concept-onderzoeksplan: de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (concept-NRD). In dit document staat welke milieueffecten worden onderzocht voor het opstellen van het milieueffectrapport. Ook wordt beschreven welke mogelijke routes daarbij worden meegenomen. We verwachten in de loop van 2024 de concept-NRD te publiceren. De publicatie wordt breed bekend gemaakt. Ook worden er informatiebijeenkomsten gehouden waarbij iedereen welkom is.

Meer weten?

Neem contact op met Steven Zijlstra.

Persvragen?

Neem contact op met woordvoerder Michiel Bal ([email protected] / 06 1100 5849).

Contact

Om contact op te nemen met Gasunie kunt u gebruikmaken van onderstaand contactformulier.

Alle velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.