50 europæiske eks-ledere om Trumps Palæstina-plan: Det minder om apartheid

Mogens Lykketoft har været med til at tage initiativ til åbent brev.

Den tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft har taget initiativ til henvendelsen sammen med den tidligere britiske udenrigsminister Jack Straw og franske Hubert Vedrine (Ybert Védrine) (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Som europæere dedikeret til at fremme international lov, fred og sikkerhed i hele verden, udtrykker vi vores dybe bekymring over præsident Trumps Mellemøst-plan.

Sådan lyder indledningen i et åbent brev fra 50 tidligere europæiske udenrigs- og statsministre, kommissærer og NATO-generalsekretærer, der har sendt et brev til deres siddende kolleger i respons på USA's mellemøstplan.

- Det ligner en apartheid-stat under besættelse, det man vil tilbyde palæstinenserne, siger Mogens Lykketoft om Donald Trumps plan.

Den tidligere udenrigsminister har taget initiativ til brevet sammen med den tidligere britiske udenrigsminister Jack Straw og franske Hubert Vedrine.

Blandt underskriverne er også fire andre danske udenrigsministre: Per Stig Møller, Martin Lidegaard, Uffe Ellemann-Jensen og Holger K. Nielsen.

En schweizerost fyldt med huller

Trumps fredsplan for israelere og palæstinensere har været tre år undervejs, og den amerikanske præsident kaldte det "en historisk mulighed for palæstinenserne til endeligt at opnå en uafhængig stat," da han præsenterede planen.

Trumps plan bliver kritiseret for at tilgodese israelerne, som vil få lov at beholde deres kontroversielle bosættelser og Jerusalem som udelt hovedstad.

Palæstinenserne har afvist planen, der giver dem en form for kludetæppe af landområder - holdt sammen af broer og tunneller.

- Man vil ikke trække israelske bosættelser og koloniseringer tilbage fra Vestbredden, tværtimod vil man acceptere, at de bliver der, siger Mogens Lykketoft.

- Det vil sige, at den lille lap land, som i alle internationale vedtagelser var tænkt som den palæstinensiske stat, det bliver en schweizerost fyldt med huller, og ikke nogen sammenhængende stat overhovedet, siger Mogens Lykketoft og fortsætter:

- Det vil stadig være et område, som reelt er under israelsk besættelse.

Bakker op om EU's kurs

Formålet med brevet er at få Europa til at stå fast og til at stå sammen, og derfor bakker de 50 underskrivere også op om EU's udenrigschef, der tidligere på måneden kritiserede de israelske skridt mod en annektering af palæstinensisk territorium.

- Hvis det bliver implementeret, så må det ikke ske uantastet, lød det fra spanske Josep Borrell.

Med brevet håber Lykketoft at kunne fastholde den kurs.

- Først og fremmest er det jo en appel til, at der ikke er nogen af de europæiske lande, der smutter af i svinget nu. At det, som Borell har sagt på EU's vegne, også er den kurs, vi følger. Både de lande, der er i EU, men også dem, som er uden for som Storbritannien og Norge, siger Mogens Lykketoft.

Men han så også gerne, at EU gik et skridt længere.

- Europa kunne også efter min mening gøre meget mere for at tilbyde økonomi og andre bidrag til, at en palæstinensisk stat kunne komme op og stå. Og selvfølgelig også interessere sig mere for at engagere den del af det israelske samfund, som faktisk vil fred, siger han.

Se brevet her