Hoppa till innehållet

Inget beslut om upphandling av elsparkcyklar förrän i höst

Det blir inget beslut om upphandling av elsparkcyklar när trafiknämnden i Stockholm håller sitt sista sammanträde innan semestrarna nästa vecka. Trafikkontoret har inte hunnit bli klara med beslutsunderlaget.
”Det är viktigt att det blir korrekt från början så vi inte får en massa strul med överklaganden”, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till Di.

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (mp).
Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (mp).

Det var i december i fjol som Stockholms grönblå styre meddelade att vägen framåt för elsparkcyklarna var att genomföra en så kallad koncessionsupphandling, och på det sättet få ner antalet bolag. Målet var att en upphandling ska kunna ta vid 1 januari 2023. I den planen låg också att ett beslut i frågan skulle tas under trafiknämndens sammanträde nästa vecka. Men det kommer inte att ske. 

”När vi skrev uppdraget till trafikkontoret så skrev vi att vi ville ha fram det till sommaren. Deras arbete pågår fortfarande. Det här är något som inte gjorts förut, så vi räknar med att vi får upp det till beslut tidigt i höst istället. Men ambitionen är fortfarande att upphandlingen ska gälla från årsskiftet”, säger Helldén och fortsätter:

”Själva upphandlingen i sig är ganska enkel. Det handlar egentligen bara om att kunna välja ut vilka bolag som ska få ha verksamhet i Stockholm, så det räknar vi med att kunna hinna med.”

Vad händer om ni inte blir klara i tid?
”Blir det förskjutningar i detta så förlänger vi det system vi har i dag. Det enda problemet just nu är att vi har för många bolag. I övrigt fungerar det rätt smärtfritt. Bättre att vi får en fungerande urvalsprocess som alla känner sig nöjda med.”

Du lämnar din post som trafikborgarråd efter valet i höst. Skulle det inte vara skönt att ro detta i hamn innan dess?
”Det är klart jag vill att det ska bli färdigt. Men det är viktigt att det blir korrekt från början så vi inte får en massa strul med överklaganden. Så det står över den delen. Sista nämnden som jag har är i september. Det finns fortfarande en möjlighet att få det klart till dess.”

Finns det risk att detta rinner ut i sanden med en ny ledning i stadshuset i höst?
”Jag tror inte det finns någon risk. Vi har ju satt alla regler. Nu återstår egentligen bara frågan om att välja ut bolagen så det inte blir så rörigt för stockholmarna.”

Vois policychef Tina Ghasemi Liljekvist.
Vois policychef Tina Ghasemi Liljekvist.Foto: Joey Abrait

Tina Ghasemi Liljekvist, som är policychef på på den svenska elsparkcykeloperatören Voi, är mycket missnöjd med beskedet från Daniel Helldén.

”Vi förväntade oss att Stockholms stad skulle hålla det löfte som trafikborgarrådet gav oss i branschen redan i december - om att det innan sommaren skulle komma ett beslut som möjliggör en upphandling av elsparkcyklar i Stockholm”, säger hon till Di och fortsätter:

”Stockholm är platsen där vår verksamhet startade och det gör ont att nu se att resten av Europa rör sig snabbt framåt med upphandlingar medan står Stockholm kvar och stampar med dåliga regleringar.”

Tyska Tier, som tillsammans med Voi är den största aktören i Stockholm, tycker att beskedet att beslutsunderlaget inte är klart är beklagligt.

”Vi förutsätter att förseningen inte innebär några förseningar i den övergripande planen att genomföra en upphandling i Stockholm till hösten och att ett beslut kan tas redan i augusti. Stockholm skulle på så sätt följa de goda exemplen vi sett i vårt grannland under våren där både Oslo och Trondheim valt att reglera via ett upphandlingsförfarande”, säger bolagets policychef i Norden Dan Nerén.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera