Hoppa till innehållet

Beslut om upphandling av elsparkcyklar i sommar

Trafikkontoret har fått i uppdrag att ta fram underlag till en upphandling av elsparkcykeloperatörer – i likhet med Paris och London. Målsättningen är att den ska genomföras under hösten och vara klar till 1 januari 2023. Fram tills dess väntar tillstånd i perioder om sex månader. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Elscooter-operatörerna var på fredagsförmiddagen kallade till ett möte med Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) och informerades kring de beslut som Stockholms trafiknämnd tog på torsdagen. 

Mycket av det som sades är känt sen tidigare: Det sätts ett maxtak på 12.000 fordon som fördelas jämnt mellan de bolag som ansökt om tillstånd före 31 oktober i år. De bolag som inte efterlever de kriterier som satts upp kommer inte att beviljas ett nytt tillstånd efter 30 juni.

”Det kvarstår fortfarande ett antal frågetecken vad gäller vilka kriterier som ska gälla under tillståndsperioden. Här förväntar vi oss att staden kommer att återkomma med ett förtydligande”, säger Dan Nerén som är policychef i Norden på tyska Tier, som är en av de största elscooter-operatörerna i Stockholm.

Men klart är att staden och elscooter-operatörerna kommer ha återkommande möten under våren, för att stämma av hur de ligger till. Bolag som missköter sig grovt kan stängas av redan innan sommaren.  Efter sommaren kommer de bolag som är godkända att beviljas ett nytt tillstånd i perioder om sex månader fram till dess att en upphandling vinner laga kraft. 

Trafikkontoret fick under torsdagen i uppdrag att utreda en så kallad koncessionsupphandling. Målet är att nämnden i sommar ska kunna ta beslut om att genomföra en sådan under hösten, enligt uppgifter Helldén ska ha gett på mötet.

Den 1 januari 2023 ska enbart de bolag som vunnit upphandlingen ha rätt att bedriva verksamhet i Stockholm.

Trafikkontoret har dessutom fått i uppdrag att utreda om fordon som inte är friflytande elsparkcyklar – som till exempel elcyklar – ska hanteras separat. Tier som i dag är den enda av elsparkcykeloperatörerna som även hyr ut elcyklar välkomnar ett sådant beslut. 

”Rådande regelverk av mikromobilitetstjänster är bristfällig, något som poängterats av nästan samtliga aktörer inom och utom branschen. Med tanke på den framhastade process kring de tillstånd som kommer råda under kommande år i Stockholm, så välkomnar vi en separering av tillståndsprocessen för elcyklar då det möjliggör fler och bättre alternativ till bilen i staden”, säger Dan Nerén.

Trafikkontoret ska utöver ovanstående uppdrag se till att anlägga 100 uppmålade parkeringsplatser för elsparkcyklarna, samt fortsätta ställa ut fler parkeringsställ. 

Läs mer: Stockholms besked till elscooter-bolagen: De som inte sköter sig åker ut

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera