For BIL Fotball har dette vært et prioritert område over lengre tid.

– Vi opplever et frafall av jenter, spesielt i aldersklassene 14-17 år, og dette går igjen i alle klubber rundt omkring. Vi har en jobb å gjøre med å motivere, legge til rette og bidra til at flere jenter vil spille fotball, erkjenner Stavang.

Han understreker at mange gjør mange en fantastisk jobb med dette innen klubben og med bidrag fra lokale sponsorer og næringsliv.

- Det er veldig vanlig at tenåringer slutter på fotball, spesielt jenter. Derfor er det ikke alltid at små kommuner klarer å stille med egne lag. Vi tar derfor imot spillere fra nabokommunene, slik at alle som har lyst skal få mulighet til å spille fotball.

Nora Skille er medlem i sportslig utvalg, mens Kjell Rune Stavang er leder i BIL Fotball. Foto: Isabella Langås

Flere talenter

- Flere av spillerene våre har visst seg å ha gode ferdigheter innen fotball. Derfor har enkelte fått muligheten til å prøve seg på større lag med høyere nivå, som for eksempel Rosenborg, sier Stavang.

- Selv om det blir færre og færre spillere på jentelagene i aldersgruppene 14-16, ønsker vi fortsatt at de fotballinteresserte jentene skal få muligheten til å videreutvikle talentene sine. Toppidrett er jo tross alt en forlengelse av det ungdommene driver med nå, poengterer J15-hjelpetrener Rune Knoph.

Nora Skille, styremedlem i BIl Fotball, trener noen fotballag og er også lærer på toppidrettslinja på Brønnøysund videregående skole.

– På skolen spiller både gutter og jenter sammen. Det gjør de fordi jeg synes det er viktig at ingen kjønn blir sett på som svakere enn et annet, påpeker hun.

J15-jentenes trenere Marthe Venås Berg og Rune Knoph. Foto: Isabelle Langås

Gjør ting sammen

Årets sesong har gått litt opp og ned for BILs J15-lag.

- Vi har veldig flinke spillere, som samarbeider godt. Problemet er at det har vært en del kamper med lite mål, forteller Marthe Venås Berg, trener for J15-laget.

- Det ble en fjerdeplass på oss i år, ettersom vi har hatt perioder med mange syke eller skadde spillere, meddeler hjelpetrener Rune Knoph, som synes det er viktig å ha et godt samhold i laget.

- Utenfor treningen, har vi møttes både for å klatre i klatrevegg og for å dra på bowling sammen.

Jentene spiller av ulike grunner

- Noen av spillerene våre er med fordi de synes det er morsomt og sosialt, mens andre er mest ute etter å vinne, sier Berg.

- Jentene reagerer ulikt på å tape en kamp. Noen tar fotballen veldig seriøst og blir lei seg, mens andre tenker at det var gøy å spille, og kanskje det går bedre neste gang, sier Knoph.

Amanda Øren Solsem, Bertine Lund og Maren Velde er lagvenninner på BILs J15-lag. Foto: Isabella Langås

Har færre tilskuere

Jentene har to treninger i uka. To av spillerne kommer fra Vega og kommer over fjorden for å trene.

- I tillegg til fotballen, spiller vi håndball og trener mye styrke, sier Amanda Øren Solsem.

Guttenes fotballkamper får flere tilskuere.

- Vi føler at jentefotballen har blitt mer verdsatt iblant folk de siste årene. Det er bra at BIL satser like mye på jentefotball som guttefotball, sier Bertine Lund.

– Likevel, får guttene flere tilskuere når de har fotballkamp. Hvis vi spiller kamp etter guttene, har publikum dratt når det er vår tur, påpeker Maren Velde.

Fotball er en hobby som er lett å bli hekta på, ifølge jentene.

- Jeg begynte å spille fotball for det sosiale, og fordi det er gøy å drive med, men det er avhengighetsskapende, mener Lund.

- Jeg ser på fotball som en hobby og ikke noe jeg kommer til å satse på, sier Maren Velde.

- Hvis det hadde dukket opp en mulighet til å spille på et høyere nivå, ville jeg selvfølgelig benyttet sjansen, men fotball er ikke noe jeg planlegger å satse på, sier Solsem for sin del.

Én ting er de enige om:

- Selv om vi spiller for gøy, er det aldri feil å vinne!

Lokal støttespiller

Lokalt har Fagforbundet Brønnøy og Vevelstad bestemt seg for å støtte Brønnøysund Idrettslags jenter 15-lag med en avtale om økonomisk støtte og litt utstyr.

– Jenter og kvinner opplever daglig forskjellsbehandling også på fotballbanen; i toppserien for kvinner i Norge tjener 6 av 10 spillere under 100.000 kr. i året. Kvinnelige dommere i toppserien tjener det samme som en mannlig kollega får for å dømme i 4. divisjon for herrer. Noen av Norges beste kvinnelige spillere må bruke brakker uten innlagt vann og do før og etter kamp, og ute i klubbene opplever jentene en stor skeivfordeling av ressurser når det gjelder trenere, treningstider, baner og garderober, påpeker Jørn Georg Johansen, styreleder i Fagforbundet Brønnøy og Vevelstad.