VLT: MUSE

Enorm stabiel instrument met extreem lange sluitertijd voor de VLT. Uit Nederland.

MUSE, de  Multi Unit Spectroscopic Explorer. (c) Eric le Roux/UCBL
MUSE, de Multi Unit Spectroscopic Explorer. (c) Eric le Roux/UCBL

MUSE, de Multi Unit Spectroscopic Explorer, een instrument op ESO's Very Large Telescope (VLT). Het instument is enorm stabiel, heeft geen bewegende delen en maakt gebruik van adaptieve optiek om verstoringen in de aardse atmosfeer te compenseren. Doordat het instrument zo stabiel is, kan het belichtingstijden tot wel 160 uur bereiken. Daardoor kan het instrument zwakke, verre sterrenstelsels waarnemen of in één keer grote gedeelten van de hemel observeren.

Met MUSE kijken onderzoekers dichtbij in ons eigen zonnestelsel en verweg tot in het verre heelal. Zo maakten ze onder andere een 3D-weergave van het verre heelal en ontdekten ze tientallen nieuwe, verre sterrenstelsels. Ook zagen astronomen dankzij MUSE enorme kosmische reservoirs van atomaire waterstof en waren ze getuige van puinruimende planeten rond een jonge ster.

MUSE zag zijn 'eerste licht' in 2014 en is een project waaraan zeven Europese instituten meebouwden De leiding is in handen van het Centre de Recherche Astronomique de Lyon (CRAL). De Nederlandse inbreng komt van NOVA, voornamelijk via de inspanningen aan de Sterrenwacht Leiden.

Bronnen: ESO, Universiteit Leiden

Documentare van 35 minunten over MUSE. (c) ESO