Werken aan werkplezier in coronatijd

Marlies Kamps

Van 16 tot en met 20 november is de nationale Week van de werkstress. Stigas doet ook mee met als motto: werken aan werkplezier in coronatijd. Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers, ondanks deze moeilijke tijden, met plezier aan de slag blijven? Marlies Kamps, arbeid- en organisatiedeskundige bij Stigas laat haar gedachten er alvast over gaan. “De truc is: vind manieren om aandacht te schenken aan vitaliteit, betekenisvol werk, ontwikkeling, sociale relaties en communicatie.” 

Je herkent het vast. Door alle coronamaatregelen spreek je je medewerkers een stuk minder. Het gevoel bekruipt je dat je het contact - en misschien ook wel de grip - dreigt te verliezen. Hoe zorg je ervoor dat je ook in deze periode weet wat er speelt en je medewerkers blijft motiveren?

De truc is: vind manieren om aandacht te schenken aan vitaliteit, betekenisvol werk, ontwikkeling, sociale relaties en communicatie. 

Tip 1. Help de onderlinge relaties en communicatie een handje

Mensen zijn sociale wezens. Met anderen verbonden zijn is voor de meesten van ons belangrijk. Waardering van je leidinggevende en sociale steun van collega’s spelen daarin een grote rol, blijkt uit studies. Wanneer ze het goed doen, hebben medewerkers eigenlijk altijd de behoefte om dat te horen.

Een open deur? Misschien wel. Maar de coronapandemie geeft nieuwe uitdagingen aan de relatie tussen collega’s en leidinggevenden. Want hoe blijf je met elkaar verbonden wanneer je elkaar niet regelmatig persoonlijk tegenkomt? Wanneer de kantine gesloten blijft, contactmomenten kort zijn en je op anderhalve meter van elkaar moet functioneren?

Het beschikbaar stellen van digitale hulpmiddelen die voor iedereen toegankelijk zijn, is de basis. Maar je kunt meer doen om de verbinding te stimuleren. Digitaal, door het organiseren van een dag- of weekstart via Zoom, Teams, Google Meet, Whatsapp of FaceTime. Een maandelijkse online borrel met pubquiz. Of stuur een kaartje of cadeautje om je waardering en betrokkenheid te tonen. Ga ook eens wat vaker op de werkplek langs om je interesse te tonen: hoe gaat het met je? En vraag vooral door.

2. Geef aandacht aan betekenisvol werk en ontwikkeling

Mensen die geregeld het nut en resultaat van hun werk zien, voelen zich gelukkiger dan collega’s die weinig betekenis in hun werk ervaren. Wat je als werkgever kunt doen om betekenis in het werk te bevorderen? Successen vieren, positieve feedback geven en positieve klantverhalen delen. Maar ook het hebben van gezamenlijke doelen, medewerkers ruimte geven om het werk zelf vorm te geven, en ruimte (blijven) maken voor scholing en persoonlijke ontwikkeling. Is een cursus momenteel niet live te volgen? Kijk dan of het online kan. Daarnaast is ‘leren van elkaar’ een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van mensen. Denk daarom eens na over alternatieve vormen hiervan in deze bijzondere tijd: een corona-buddysysteem (vaste koppels van collega’s die samen digitaal of op de werkplek ervaringen en kennis delen), een maandelijkse kennisdeel-sessie, of een online sessie waarin collega’s met elkaar over het werk in gesprek gaan. Hoe doe jij dat nu? Hoe kan het efficiënter? Veiliger?

3. Ondersteun de vitaliteit van je medewerkers, ook op afstand

Vitaliteit is belangrijk om je prettig te blijven voelen. Maak je mensen, zeker ook in deze tijd, bewust van het effect van hun leefstijlkeuzes en gewoonten. Stimuleer lunchwandelen, ook voor productiemedewerkers. Naast het gezonde effect van bewegen levert de aanmaak van vitamine D door zonlicht extra bescherming tegen coronabesmetting. Breng fruit naar de werkplek. En ga met elkaar in gesprek. Hoe blijf jij fit in deze tijden van sociale afstand? Zijn er zaken die je van een ander kunt leren hierin?  

Het programma Werken aan morgen helpt je deze dialoog op gang te brengen. Interesse? Meld je aan via www.werkenaanmorgen.nl dan praten we digitaal met elkaar verder.