Naar hoofdinhoud Naar footer

Jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers dragen door de zorg voor een naaste al op jonge leeftijd een grote verantwoordelijkheid. Dit heeft een behoorlijke invloed op hun leven. Wie zijn deze jonge mantelzorgers en hoe kun je hen als zorgmedewerker ondersteunen?

Wie zijn jonge mantelzorgers?

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur. 

We spreken van een jonge mantelzorger als deze onder de 25 jaar oud is. De meesten van hen gaan naar school of studeren. Door het zorgen voor een naaste op zo’n jonge leeftijd ontwikkelen ze vaak een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hierdoor maken zij soms andere keuzes dan hun leeftijdsgenoten.

Vaak een onzichtbare groep

Hoeveel jonge mantelzorgers er in Nederland zijn, verschilt per onderzoek. De getallen lopen uiteen van 6 tot 25%. Dit komt omdat deze groep mantelzorgers vaak onzichtbaar is. De zorg voor een naaste is voor hen vanzelfsprekend en daarom zijn ze minder snel geneigd om hulp te vragen. Als zorgmedewerker is het belangrijk om daar alert op te zijn.  

Om jonge mantelzorgers goed in beeld te krijgen, is het nodig dat professionals van verschillende organisaties met elkaar samenwerken. Denk bijvoorbeeld aan zorgmedewerkers, huisarts, de (school)maatschappelijk werker, docenten en volwassenen bij de sportclub. Het besef dat het nodig is, is er meestal wel. Maar zo'n samenwerking kan best lastig zijn. Hoe doe je het dan goed? 

  • Bekijk de infographic 'Jonge mantelzorgers ondersteunen doe je samen' (zie Downloads onderaan deze pagina).

Ondersteunen van jonge mantelzorgers

Jonge mantelzorgers 'zorgen voor en maken zich zorgen om'. Ze kunnen daardoor last krijgen van stress, piekeren, vermoeidheid en lichamelijke klachten. Dit kan invloed hebben op hun prestaties op school en hoe zij zich later ontwikkelen in hun leven. 

Door een goede ondersteuning krijgen de jonge mantelzorgers meer lucht. Hierdoor hebben ze ook tijd om leuke dingen met leeftijdgenoten te ondernemen; heel belangrijk voor hun ontwikkeling én het helpt stress en andere klachten te voorkomen en te verminderen. 

Positieve ervaring

Deze verantwoordelijkheid op zo’n jonge leeftijd wordt door jonge mantelzorgers niet alleen als negatief beschouwd. Sommigen vinden het ook prettig dat ze iets kunnen doen voor hun familie of naasten. Ze ontwikkelen daardoor mooie eigenschappen, denk bijvoorbeeld aan het goed kunnen inleven in anderen. 

Ervaringsverhalen

  • ‘Jonge mantelzorgers vragen vaak niet om aandacht.’ Lees Tirsa’s verhaal (zie Downloads)
  • ‘Mijn moeder was mijn niet meer.’ Bekijk Petra’s verhaal (zie Downloads) 
  • Het is fijn om contact met andere jonge mantelzorgers te hebben.’ Marjet en Inge vertellen over de ME-WE Veerkrachtstraining (zie Downloads) 

Week van de Jonge Mantelzorger

Ieder jaar vindt de Week van de Jonge Mantelzorgers plaats. In die week worden in het hele land activiteiten georganiseerd om aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, hen te waarderen en zichtbaar te maken.

ME-WE Veerkrachtstraining voor jonge mantelzorgers

Met de ME-WE Veerkrachtstraining kunnen scholen, zorgorganisaties en steunpunten mantelzorgers jonge mantelzorgers helpen hun veerkracht en welzijn te vergroten. In de training is er ook aandacht voor lotgenotencontact. Dit is voor de jonge mantelzorgers heel belangrijk. Het geeft hen de gelegenheid om hun verhaal kwijt te kunnen bij mensen die het herkennen en snappen.  

Downloads

Tips over jonge mantelzorgers

Er zijn geen tips.

Praktijkvoorbeelden van jonge mantelzorgers

Er zijn geen verhalen.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden