De Hervormingsagenda Jeugd bevat een groot pakket afspraken om de jeugdzorg te verbeteren en financieel houdbaar te krijgen. Daarbij wordt van alle partijen inzet verwacht. Gemeenten en het rijk gaan structureel investeren in de landelijke kwaliteit en effectiviteit van jeugdhulp. Ook komt er een aanpassing van de Jeugdwet, waardoor duidelijker wordt waarvoor kinderen en ouders hulp kunnen krijgen. 

Doelen

De Hervormingsagenda Jeugd heeft 2 doelen, die nadrukkelijk aan elkaar zijn gekoppeld:

  1. Betere en tijdige zorg en ondersteuning, op de juiste plek en wanneer dit nodig is.
  2. Een beheersbaar en daarmee duurzaam financieel houdbaar stelsel.

Deze inhoudelijke doelstellingen laten zien dat de agenda een transformatiedoelstelling heeft; een inhoudelijke vernieuwing die de kwaliteit van de jeugdzorg verhoogt. In de Hervormingsagenda worden deze doelstellingen uitgewerkt.

Betrokkenheid partijen

De vijfhoek werkt de Hervormingsagenda Jeugd in werkgroepen uit aan de hand van 7 thema’s:

  • Reikwijdte en preventie
  • Toegang
  • Kwaliteit en effectiviteit 
  • Kennis, leren en ontwikkelen 
  • Regionalisering 
  • Inkoop en administratieve lasten 
  • Data en monitoring 

Daarnaast werken het rijk en gemeenten aan:

  • Interbestuurlijke en financiële verhoudingen
  • Meerjarig Financieel kader

De J42 en BJ42 worden elke vergadering meegenomen in de stand van zaken. Daarnaast komt een ambtelijke meedenkgroep elke 3 weken bij elkaar.

Landelijk Transitie Arrangement (LTA)

Sinds 2015 koopt de VNG enkele vormen van jeugdhulp landelijk in omdat deze zowel zo specialistisch als cruciaal zijn dat zij niet duurzaam op een kleinere schaal georganiseerd kunnen worden. In de Hervormingsagenda Jeugd is overeengekomen om de landelijke inkoop Jeugdhulp duurzaam door te ontwikkelen. Daarbij geldt het voor alle betrokkenen dat de omvang van de landelijke inkoop beperkt dient te blijven. De landelijke inkoop heeft bovendien een dynamisch karakter en hangt nauw samen met de ordening van de zorg op regionaal en lokaal niveau. De organisatie voor de landelijke inkoop vraagt om een verankering voor de komende jaren. Vanuit de Hervormingsagenda werkt de VNG in de vijfhoek een voorstel uit om een structurele inbedding van de landelijke inkoop onder gemeentelijke regie te borgen.

Meer informatie

Eindrapportage quickscan landelijke inkoop jeugd (pdf, 1,4 MB)

Goede voorbeelden jeugdhulp

Gemeenten werken al hard om de jeugdhulp te verbeteren. De VNG deelt daarom in een YouTube-playlist een aantal goede voorbeelden om andere gemeenten te inspireren: