Ingro: "prijsstijging contractgroenten stelt teleur"

De West-Vlaamse telerscoöperatie Ingro had tijdens de contractonderhandelingen in januari met de verwerkende industrie ingezet op betere prijzen voor haar leden, maar krijgt voor veel teelten niet haar zin. Spinazie, bonen en wortelen zitten in de lift, maar voor andere groenten blijft de prijs steken op hetzelfde niveau als vorig jaar en de jaren ervoor.

28 januari 2021  – Laatste update 29 januari 2021 8:19
Lees meer over:

Dit vertelt Luc De Waele, key-accountmanager bij Ingro, een coöperatie van groentetelers voor de industrie. De 1.200 leden telen op contractbasis voor de grote (diepvries)verwerkende bedrijven in Vlaanderen en daarbuiten. Traditioneel vinden de contractonderhandelingen rond de jaarwisseling plaats. Ingro treedt daarbij op als vertegenwoordiger voor de aangesloten leden.

“We hebben opnieuw ingezet op een prijsstijging voor onze leden omdat de prijzen soms al twintig jaar op hetzelfde niveau liggen en de kosten wel steeds stijgen”, vertelt De Waele. Hij wijst op de terugkerende hitte en droogte waardoor teelten schade oplopen of vaker beregend moeten worden. Ook zitten de kosten van gewasbeschermingsmiddelen al jaren in een stijgende lijn.

Wortelen, bonen en spinazie stijgen met mate

Bij drie teelten zijn de afnemers meegegaan in het pleidooi van Ingro. De contractprijzen voor bonen en wortelen gingen gemiddeld met zo’n 7 procent omhoog , terwijl die voor spinazie met 8 procent verhoogd werd. “Voor deze teelten was een prijsstijging al jaren dringend”, becommentarieert De Waele. “Deze teelten vergen enorm veel water en de prijs van gewasbeschermingsmiddelen is de laatste jaren soms wel verdubbeld.”

0

Bonen

0

Wortelen

0

Spinazie

Corona en brexit

Alhoewel Ingro ook voor andere teelten een prijsstijging probeerde af te dwingen, hielden de diepvriesgroentefabrikanten het been stijf. De Waele vertelt hoe onder andere het argument van de coronacrisis en brexit werd aangehaald. Door corona was de afzet van diepvriesgroenten vorig jaar iets lager dan normaal. Ook brexit is een factor omdat het Verenigd Koninkrijk een belangrijk afzetgebied is voor de West-Vlaamse diepvriesbedrijven.

De Waele benadrukt dat ook de groentetelers last hebben van de coronacrisis. “Het mes snijdt aan twee kanten. Door de coronapandemie was het voor onze leden moeilijker om seizoenarbeiders te vinden.” Ingro verwacht dat de nieuwe prijzen mogelijk tot lichte verschuivingen in de teeltplanning kunnen leiden. Vooral courgette zou wel eens kind van de rekening kunnen worden. Door de sluiting van de horeca en de verminderde export naar Frankrijk was er vorig jaar veel minder vraag naar de langwerpige groente, waardoor de groenteverwerkers niets bij de prijs wilden doen.

"Mogelijk zullen sommige telers de productie van courgette terugschroeven", aldus De Waele. Een overstap naar bloemkool of spruiten behoort dan onder andere tot de mogelijkheden. Dit zijn de hoofdteelten van de Ingro-coöperanten. Ook voor deze groenten verandert de prijs komend seizoen niet.

Recordjaar en introductie machinepool

Alhoewel de coronacrisis de afzet van sommige groenten verstoorde, was 2020 een recordjaar voor Ingro. De telerscoöperatie noteerde een omzet van 103 miljoen euro, tegenover 100 miljoen in 2019. De Waele hoopt dit jaar weer een kleine stijging te noteren, al moet hij erkennen dat de grote rek er wel uit is. Ingro komt van een omzet van 57 miljoen in 2010 en zag het aantal leden en bewerkte areaal de laatste jaren sterk groeien. Vorig jaar werd er 500.000 ton geproduceerd. “Op een gegeven moment is er ook geen grond meer voor extra productie”, aldus De Waele.

De coöperatie van industriële groentetelers start dit jaar ook met een machinepool voor haar leden. Het betreft een project met diverse landbouwmachines die op twee plaatsten in West-Vlaanderen worden gestockeerd en door de groentetelers online geboekt kunnen worden. Het gaat om machines die slechts enkele dagen per jaar gebruikt worden, zoals een schijveneg met zaai-unit, die gebruikt wordt voor het inzaaien van een groenbemester in het najaar, een klepelmaaier waarmee een teeltvrije zone gemaaid kan worden, en een greppelfrees. De start van de machinepool gaat gepaard met de lancering van een vernieuwde, gebruiksvriendelijke website waar de telers de machines kunnen reserveren.

Tevens voorziet Ingro vanaf dit seizoen in een automatische plantmachine die door een onderaannemer van Ingro bemand wordt en door  groentetelers gehuurd kan worden in het plantseizoen. “Hiermee kunnen vele teelten uitgeplant worden, maar wij zullen in 2021 opstarten met spruitkool en bloemkool, onze hoofdteelten”, vertelt De Waele. Met dit werktuig wil Ingro een oplossing bieden voor het chronische arbeidsprobleem dat al jaren speelt in de sector en wat tijdens de coronacrisis nog eens extra aan het licht kwam.

Bron: Jerom Rozendaal

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek