Koronan tehosterokotukset syystalvella 2023

Päivitetty 21.12.2023 taudin sairastaneen rokottaminen

Koronan tehosterokotukset ylläpitävät suojaa vakavaa tautia ja kuolemaa vastaan. Kun käytetään varianttivalmisteita, ne myös laajentavat suojan immunologista pohjaa.

Tällä sivulla

Kenelle suositellaan syystalven tehosterokotusta?

THL suosittelee syystalven tehosterokotusta 

Tehosteannos voi poikkeuksellisesti olla tarpeen antaa myös muulle 18 vuotta täyttäneelle erityisestä syystä yksilöllisen harkinnan ja lääketieteellisen riskinarvion perusteella.

Syystalven tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa, montako tehosteannosta henkilö on aiemmin saanut tai montako kertaa hän on sairastanut koronan. 

Jos henkilö on sairastanut koronataudin syksyn tai talven 2023-2024 aikana, ei hän suojan kannalta tarvitse tehosteannosta tällä kaudella. Hän on saanut taudin sairastamisesta erinomaisen suojan vakavaa koronatautia vastaan. Jos rokote päädytään antamaan erityisestä syystä, se on mahdollista antaa yksilöllisen harkinnan mukaan aikaisintaan kolmen kuukauden kuluttua taudin sairastamisesta.

Jos henkilö ei ole saanut koronarokotusten perussarjaa, tulee rokottaminen aloittaa perussarjasta. Perussarjaan kuuluu kaksi rokoteannosta, immuunipuutteisilla kolme. Sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta. 

Milloin tehosteannos annetaan?

Tehosterokotteen voi antaa syystalvella 2023-2024. Suosittelemme, että rokote annetaan yhtä aikaa influenssarokotteen kanssa.  Jos rokotettava on vastikään sairastanut koronan, rokoteannosta ei tarvita
Lue lisää influenssarokotteesta

Voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan antaa useampia tehosteannoksia hoitavan lääkärin yksilöllisen arvion perusteella.
Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset

Hyvinvointialueet päättävät rokotusaikatauluista ja kertovat mistä ja milloin koronarokotuksen saa sekä miten voi varata ajan rokotukseen. THL:n sivujen kautta ei voi varata rokotusaikaa.

Mitä rokotteita käytetään?

Suosittelemme tehosteannokseksi varianttiräätälöityjä rokotteita. Käytössä on Comirnaty XBB.1.5 mRNA-rokote sekä joulukuusta 2023 lähtien Nuvaxovid XBB.1.5 -proteiinirokote. Nämä laajentavat suojan immunologista pohjaa sen lisäksi, että ne lisäävät suojaa vakavaa tautia vastaan.
Varianttivalmisteista tarkemmin: Koronarokotevalmisteet

THL:n muut suositukset koronarokotteesta

Perusterveille 18–64-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille suositellaan yhteensä kolmea rokoteannosta.
Katso tarkemmin: Kolmas rokoteannos

XBB-varianttiräätälöityjen rokotteiden teho

Ensimmäisten tehotutkimusten perusteella on näyttöä siitä, että XBB-varianttiräätälöidyt koronarokotteet ehkäisevät erittäin tehokkaasti koronataudin vakavia muotoja. Lisäksi varianttiräätälöidyt rokotteet laajentavat suojan immunologista pohjaa.

Vielä ei ole kliinistä tutkimustietoa siitä, miten XBB-rokotteiden suojateho koronatartuntaa ja vakavaa koronatartuntaa vastaan eroaa aiemmista rokotteista.

Ihmisillä ja eläimillä tehtyjen vasta-ainetutkimusten perusteella ei kuitenkaan ole odotettavissa, että XBB.1.5-rokotteet antaisivat merkittävää suojaa lievää koronatautia ja tartuntoja vastaan. Syystalven tehosteannoksella pyritään ehkäisemään vakavia sairastumisia, sairaalahoidon tarvetta ja koronaan liittyviä kuolemia.

XBB.1.5-räätälöityjen rokotteiden tehosta kertyy lisätietoa loppuvuoden 2023 ja vuoden 2024 aikana.

Miksi syystalven tehosteannosta ei suositella kaikille?

Alle 65-vuotiailla perusterveillä kolme rokoteannosta sairastetut taudit mukaan lukien antaa yhä hyvän suojan vakavaa tautia vastaan. Tässä väestönosassa on myös paljon koronainfektion synnyttämää lisäsuojaa. 

Meta-analyysin mukaan perusterveillä työikäisillä aikuisilla kolme rokoteannosta tai vähintään kaksi rokoteannosta ja sairastettu tauti antavat lähes muuttumattoman suojan vakavaa tautia vastaan. Suomessa tehdyssä rekisteriseurannassa absoluuttinen suojateho ei ole muuttunut olennaisesti 14 kuukauden seuranta-aikana. Mikään tutkimustieto ei viittaa siihen, että vakavan taudin suoja heikkenisi merkittävästi tämän jälkeenkään. 

Suoja tartuntoja ja tartuttavuutta vastaan sen sijaan on vain vähäinen ja lyhytkestoinen.

Lue tutkimusartikkeli: Protective effectiveness of previous SARS-CoV-2 infection and hybrid immunity against the omicron variant and severe disease: a systematic review and meta-regression

Syystalven tehosteannoksen kohderyhmillä vakavan taudin riski on suurempi ja suoja vakavaa tautimuotoa vastaan heikkenee vähitellen, joten sitä on syytä tehostaa. 

Miksi sote-työntekijöille ei suositella syystalven tehosteannosta?

Tutkimusten mukaan sekä alkuperäiset että varianttiräätälöidyt rokotteet ehkäisevät tartuntoja ja tartuttavuutta vain kohtalaisesti ja lyhyen aikaa. Terveillä sote-työntekijöillä on jo hyvä suoja vakavaa koronatautia vastaan, eikä sitä voida tehosterokottamisella oleellisesti lisätä.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR ja THL seuraavat jatkuvasti tutkimustiedon kertymistä ja arvioivat, onko sote-työntekijöiden rokotuksille tarvetta.

Jos sote-työntekijä kuuluu ikänsä tai perussairauksiensa vuoksi syystalven tehosteannoksen kohderyhmään, hänelle suositellaan rokotusta.

Tuleeko syystalven tehosteen jälkeen uusia annoksia?

Voimakkaasti immuunipuutteisille voidaan syystalven tehosteannoksen jälkeen antaa uusia tehosteannoksia hoitavan lääkärin yksilöllisen arvion perusteella.

Valtaosa maailman väestöstä on kohdannut SARS-CoV-2 viruksen, joka edelleen muuntuu rakenteeltaan nopeasti. Vielä ei voida ennustaa, miten kausiluontoiseksi virus tulee asettumaan. THL arvioi, ketkä tarvitsevat uusia tehosteannoksia vuonna 2024 ja myöhemmin.

Kirjallisuuslähteet

Baidya A, Walter KK, Babar P ym. Duration of COVID-19 vaccine effectiveness against Omicron and its sub-variants by dose: A systematic review. Escaide. November 2023.

Bobrovitz N, Ware H, Ma X, Li Z ym. Protective effectiveness of previous SARS-CoV-2 infection and hybrid immunity against the omicron variant and severe disease: a systematic review and meta-regression. Lancet Infect Dis. 2023 May;23(5):556-567. Epub 2023 Jan 18.

Hansen C, Moustsen-Helms I,  Rasmussen M, Søborg B ym. Effectiveness of the XBB.1.5 updated COVID-19 vaccine against hospitalisation: a nation-wide cohort study in Denmark. October 2023 (November 8, 2023).

Patel N, Trost JF, Guebre-Xabier M ym. XBB.1.5 spike protein COVID-19 vaccine induces broadly neutralizing and cellular immune responses against EG.5.1 and emerging XBB variants. Sci Rep 13, 19176 (2023). 

Wang Q, Guo Y, Bowen A ym.  XBB.1.5 monovalent mRNA vaccine booster elicits robust neutralizing antibodies against emerging SARS-CoV-2 variants. [Preprint] bioRxiv. December 2023. (December 6, 2023).

Kirjallisuutta on kerätty THL:n vuonna 2023 julkaisemiin työpapereihin:

THL toimii

tartuntatautien torjunnan kansallisena asiantuntijalaitoksena ja laatii ohjeita kansallisen rokotusohjelman ja muiden yleisten rokotusten toteutukseen. THL:n antamat ohjeet eivät ole juridisesti velvoittavia.