Het is weer de laatste vrijdag van de maand en dat betekent dat de 5e aflevering van Proefdiervrij de Podcast live staat! In de vorige podcast hebben we het gehad over wat er nodig is geweest om het cosmeticaverbod voor elkaar te krijgen: Er is een groot genoeg aanbod nodig aan proefdiervrije onderzoeksmodellen. Met meer dan twee jaar corona in het nieuws en het verkoudheidseizoen in het verschiet, zijn we benieuwd: hoe ver is de proefdiervrije virologie? We praten er over met arts-viroloog Katja Wolthers. 

Katja en Saskia podcast 5

Virusonderzoek met organoids betrouwbaarder dan proefdieren

Arts-viroloog Katja Wolthers (AMC Amsterdam) doet onderzoek naar virusinfecties met behulp van zogenaamde organoids.  Organoids zijn miniorgaantjes die gekweekt worden met menselijke stamcellen. Zij toont aan dat onderzoek met organoids veel betere resultaten oplevert dan proefdieronderzoek. Katja heeft onderzoek gedaan naar twee virussen waarbij het ziekteverloop van het proefdier afwijkt van het ziekteverloop bij mensen. In beide gevallen is aangetoond dat organoids wél op dezelfde manier reageren als het menselijk lichaam. Dat betekent dat een organoid een veel betrouwbaarder onderzoeksmodel is dan een proefdier.

Katja Wolthers

Kan virusonderzoek al helemaal zonder proefdieren?

Maar in de zoektocht naar een vaccin voor corona zijn weer veel proefdieren gebruikt, denk aan: hamsters. Muizen, fretten en zelfs apen! En omdat de zomer nog in volle gang (warm!) is zouden we het bijna vergeten, maar het verkoudheidseizoen zit er ook alweer aan te komen. Hierdoor vroegen Saskia en Romy zich af: hoe zit het nu eigenlijk met onderzoek naar virussen? Kan dit inmiddels niet proefdiervrij?

Daarover gaan zij in Proefdiervrij de Podcast aflevering #5 in gesprek met Katja Wolthers, arts-viroloog op het Amsterdam UMC. Luister mee!

Luister hier de podcast

Elke laatste vrijdag van de maand om 16:00 komt de volgende aflevering van onze podcast live. We nemen in 2022 acht afleveringen op waarin we in de wondere wereld van proefdiervrije wetenschap duiken. Luister jij ook mee?