SUOMEN KANSANMUSIIKKILIITTO

Eläköön Folk! -palkinnot on julkistettu – Anni Saksman on Vuoden nuori pelimanni 2022

Ajankohtaista

Eläköön Folk! -palkinnon saajat on julkistettu.

Vuoden nuori pelimanni 2022  on savonlinnalainen Anni Saksman

Lisää Juho Koirasen muistorahaston ja Suomen Kansanmusiikkiliiton myöntämästä Vuoden nuori pelimanni 2022 -tunnustuksesta lehdistötiedotteen jälkeen

Eläköön Folk! -palkintojen saajat on julkistettu – Vuoden Wäinö -tunnustus Jaana-Maria Jukkaralle

Maailman musiikin keskuksen – Global Music Centren toiminnanjohtaja Jaana-Maria Jukkara on työssään edistänyt erityisesti Suomeen muuttaneiden muusikoiden asemaa ja mahdollisuuksia rikastuttaa suomalaista kulttuurielämää. Kansanmusiikin ja Kansantanssin Edistämiskeskus nimeää Vuoden Wäinöksi vuosittain kansanmusiikin tai kansantanssin alalla toimivan henkilön, ryhmän tai tahon, jolle halutaan osoittaa tunnustusta taiteellisista tai pedagogisista ansioista, elämäntyöstä tai merkittävästä innovaatiosta alalla.

Muusikkojen liitto myöntää Vuoden Artisti -palkinnon kansanmuusikko, laulaja ja säveltäjä Vilma Jäälle. Vilma Jää on valovoimainen solisti, joka on herättänyt huomiota kansanmusiikin ja kansantanssin kentällä. Eri genrejen rajoja rikkomalla hän tuo uutta yleisöä kansanmusiikin pariin. Suomen Musiikintekijät osoittaa puolestaan Vuoden Kansanmusiikkitekijä -palkinnon Akkajee-yhtyeelle. Akkajee on kohottanut kansanmusiikin tekemisen rimaa monipuolisella ja kunnianhimoisella työskentelyllään.

Kaiken maailman musiikkien ja soittajien risteyspaikka Haapavesi Folk Music Festival on rakentanut toimintansa rohkeasti jo vuosikymmenten ajan eri genrejen ja valtakuntien rajojen ylityksille. Maailman musiikin keskus – Global Music Centre antaa festivaalille Risteys-palkinnon, joka osoitetaan tunnustuksena taholle, joka edistää kulttuurien kohtaamista ja oikeutta omaan musiikkiin.

Kaustinen Folk Music Festivalin Vuoden yhtye -nimityksen tarkoituksena on nostaa esiin yhtye tai ryhmä, joka on osoittanut erityistä toimintaa kansanmusiikin saralla. Vuonna 2022 nimityksen saa Kaustisella kansanmusiikin elävänä säilymiseen vaikuttanut tärkeä toimija, Aapintuvan pelimannit. 1980-luvun alussa alkanut kansalaisopiston pelimanniryhmä on koonnut soittajia yhteen jo yli neljän vuosikymmenen ajan.

Vuoden tanssiteko -tunnustus myönnetään taholle, joka on tehnyt vuoden aikana jotakin merkittävää kansantanssin tunnettavuuden kannalta. Suomen Nuorisoseurat antaa palkinnon Riina Hosiolle teoksestaan Verensulkusanoja. Teoksessa tanssivat taidokkaasti Motoran Pelmakat. Teos on taiteellisesti korkeatasoinen ja sen ilmaisuvoima hakee vertaistaan esittävän taiteen kentällä.

Kansanmusiikki-lehti ja kamukanta.fi myöntävät Vuoden kansanmusiikkilevy 2021 -tunnustuksen levylle Ánnámáret: Nieguid duovdagat. Levyn musiikki ammentaa sekä rikkaasta joikuperinteestä että elävästä saamenmaan kulttuurista.

Kanteleliitto myöntää Vuoden Kantelelevy -palkinnon tänä vuonna uniikista ja vaikuttavasta yhteistyöstä, jossa pelimaailma, upea luova sisältö ja muusikoiden osaaminen yhdistyvät. Palkinto annetaan Folk’Avant -yhtyeen julkaisulle ”Jorvik Lullaby”, joka on tehty Star Stable-pelifirmalle. Single on striimattu Spotifysta yli 130 000 kertaa.

Juho Koirasen muistorahastosta jaetaan vuosittain kannustusstipendi nuorelle tai ryhmälle, joka tuo merkittävän leimansa kansanmusiikin kenttään. Vuoden Nuori Pelimanni -tittelin Kansanmusiikkiliitolta ja Koirasen perheeltä saa 12-vuotias savonlinnalainen Anni Saksman. Saksman on mm. voittanut Hopeinen harmonikka -kilpailun vuonna 2019.

Kansantanssi- ja kansanmusiikkikentän merkittävimmät toimijat palkitsevat vuosittain alan valovoimaisia tähtiä ja merkittäviä vaikuttajia Eläköön Folk! -gaalassa. Tunnustukset oli tarkoitus jakaa Folklandia-risteilyn Eläköön Folk! -gaalassa tammikuussa. Koska Folklandia jouduttiin koronan vuoksi peruuttamaan, järjestöt julkistavat tunnustusten saajat nyt yhteisellä verkkotiedotteella. Järjestöt luovuttavat palkinnot voittajille omissa tilaisuuksissaan. Lisätietoja alla löytyvistä linkeistä. Eläköön Folk! -tunnustuksiin on yhdistynyt osa aikaisemmin Etnogaalassa jaetuista palkinnoista. Etnogaala järjestettiin viimeisen kerran tammikuussa 2020.

Lue lisää palkinnoista ja palkinnon saajista:

Vuoden Wäinö, Vuoden Kansanmusiikkitekijä ja Vuoden Artisti:
kansanmusiikkikansantanssi.fi/elakoon-folk-2022

Risteys-palkinto: www.globalmusic.fi

Vuoden Kantelelevy: www.kantele.net

Vuoden Nuori Pelimanni: kansanmusiikkiliitto.fi/vuoden-nuori-pelimanni-2022/

Vuoden Kansanmusiikkilevy: kansanmusiikkiliitto.fi/vuoden-kansanmusiikkilevy-2021/

Kaustinen Folk Music Festivalin Vuoden yhtye: kaustinen.net/vuoden-yhtye/

Vuoden Tanssiteko 2021: nuorisoseurat.fi/

* * *

Savonlinnalainen Anni Saksman on Vuoden nuori pelimanni 2022

Juho Koirasen muistorahastosta on vuodesta 2007 lähtien jaettu kannustusstipendi ja Vuoden Nuori Pelimanni -kunniakirja nuorelle tai ryhmälle, joka jollakin tavalla tuo merkittävän leimansa kansanmusiikin kenttään. Vuoden Nuori Pelimanni -tittelin saa innostuksesta ja Juhon tapaan oikeanlaisesta asenteesta kansanmusiikkia kohtaan.
Vuoden 2022 nuori pelimanni on savonlinnalainen 12-vuotias Anni Saksman. Hän on aloittanut harmonikan soiton jo 5-vuotiaana Savonlinnan musiikki- ja tanssiopistossa opettajana harmonikansoiton opettaja Kirsi Laamanen.

Anni on ennättänyt kilpailla jo mm. Minä soitan harmonikkaa -, Harmonikka soikoon – ja Hopeinen harmonikka -kilpailuissa. Anni voitti Hopeinen Harmonikka -kilpailun vuonna 2019.

Anni pitää paljon esiintymisestä ja harjoittelee ahkerasti. Ohjelmistoon kuuluu kaikenlaista musiikkia, klassista, pelimannimusiikkia ja vanhaa tanssimusiikkia.

Keväällä vuonna 2022 hän saa Musiikkiopiston perustason päättötodistuksen.

Anni Saksmanin vapaa-aika kuluu myös urheillen, hän harrastaa ja kilpailee talvisin maasto- ja ampumahiihdossa, oheisharjoitteluna myös suunnistusta ja yleisurheilua.

Lisätietoja: Siru ja Antti Koiranen, tel. 040 551 4237, antti.koiranen@gmail.com  
Suomen Kansanmusiikkiliitto, toiminnanjohtaja Päivi Ylönen-Viiri, toiminnanjohtaja@kansanmusiikkiliitto, tel. 0500 431 913