Copy

Extra nieuwsbrief 

Op 10 juni 2022 presenteerde minister Van der Wal de stikstofbrief. Voor ons als Netwerk was het de aanleiding om een extra nieuwsbrief te maken waarin we je bijpraten over praktisch bruikbare mogelijkheden die we binnen het Netwerk zien om 50 tot 70% reductie te behalen op het melkveebedrijf.
Ook laten we zien welke slagen de 40 onderzoeks-en demonstratiebedrijven sinds 2018 al hebben gemaakt in hun reductiecijfers. Een verdere reductie is zeker haalbaar, maar vergt wel een en ander van het vakmanschap van de melkveehouder en erfbetreder.

   Actualiteiten  

Met voer en management kun je de ammoniakemissie met tientallen procenten reduceren

Als de overheid voer- en managementmaatregelen erkent als middelen om de ammoniakemissie te verminderen, dan is er op melkveebedrijven veel mogelijk.
Cathy van Dijk en Gerard Migchels, projectleiders van Netwerk Praktijkbedrijven, achten 70% reductie haalbaar als je ook stalaanpassingen uitvoert.


Lees hier het interview met Cathy van Dijk en Gerard Migchels

Van aanpak naar maatregelen

Netwerk Praktijkbedrijven staat voor 30% minder ammoniak- en methaanemissie, te realiseren door haar deelnemers, uiterlijk in 2024. Het landelijke stikstofdoel is inmiddels gesteld op 50% in 2030 ten opzichte van het ijkjaar 2018. Het gaat hierbij om de score van een gemiddeld melkveebedrijf in Nederland in 2018. Bij de huidige kamerbrieven en discussies worden regionaal nog hogere percentages als kaderstellend genoemd. Wat betekent dit voor de melkveehouders van Netwerk Praktijkbedrijven?

Lees verder

Van uitdaging naar opgave: het Netwerk is op weg

De projectdoelstelling van de 40 onderzoeks- en demobedrijven is om in 2024 een ammoniak- en methaanreductie van 30% te behalen ten opzichte van 2020 (het referentiejaar). In de op 10 juni 2022 gepresenteerde kamerbrief gebruikt minister Van der Wal 2018 als ijkjaar voor het behalen van stikstofreductie-doelstellingen. Hoe staan de 40 bedrijven er nu voor ten opzichte van 2018?

Lees verder

In het voerspoor is veel te halen

Onderzoeksbedrijf Gezino Engberts en ambassadeur Arjan Coppelmans hebben beide hun bedrijf in een 47%-reductiegebied in Overijssel. Beide melkveehouders zijn druk bezig met het verlagen van hun ruw eiwit in het rantsoen en het lukt hen ook om daar flinke stappen in te zetten. 

Lees hier de ervaringen van Gezino en Arjan

'Wrijving brengt ons naar de glans waar we naar zoeken'

Vanuit het ministerie van LNV is Leo Oprel vanaf het begin actief betrokken bij Netwerk Praktijkbedrijven. Deze zomer gaat hij met pensioen. Wat ziet hij als perspectief voor de Netwerk-deelnemers? Wat wil hij meegeven aan zijn opvolger? Volgens Leo is er zeker toekomst voor een duurzame melkveehouderij in Nederland, maar dat vraagt aanpassingen. De lijn die het Netwerk heeft ingezet is de goede weg. 

Lees hier het interview met Leo Oprel

  Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Heeft iemand anders deze nieuwsbrief aan jou doorgestuurd? En wil je de nieuwsbrief in de toekomst graag zelf ontvangen? Via onderstaande knop kun je je inschrijven.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Netwerk Praktijkbedrijven is een initiatief van LTO Noord en Wageningen University & Research. De financiering is afkomstig van het ministerie van LNV, uitvoering en gezamenlijk projectleiderschap is belegd bij LTO Noord en Wageningen University & Research. Het project maakt deel uit van de programmatische aanpak 'Integraal Aanpakken' als onderdeel van het LNV-Klimaatbeleid.
contact: info@netwerkpraktijkbedrijven.nl

Je ontvangt deze e-mail omdat je aangegeven hebt op de hoogte gehouden te willen worden van het project Netwerk Praktijkbedrijven. Je kan je voorkeuren bijwerken of uitschrijven van deze lijst.