Forskrift om boligsoneparkering, Kristiansand kommune, Agder

DatoFOR-2023-09-20-1471
Ikrafttredelse22.10.2023
EndrerFOR-2021-01-27-3935
Gjelder forKristiansand kommune, Agder
HjemmelLOV-1965-06-18-4, FOR-2016-03-18-260-§29
Kunngjort22.09.2023   kl. 14.10

Hjemmel: Fastsatt av Kristiansand bystyre 20. september 2023 med hjemmel i lov 18. juni 1965 nr. 4 om vegtrafikk (vegtrafikkloven) og forskrift 18. mars 2016 nr. 260 om vilkårsparkering for allmennheten og håndheving av private parkeringsreguleringer (parkeringsforskriften) § 29.

§ 1.Formål

Formålet med forskriften er å:

a.sikre best mulig tilgjengelighet til offentlige parkeringsplasser for beboere, næringsdrivende, institusjoner og offentlige virksomheter innen et avgrenset område, og
b.redusere samlet bilbruk i Kristiansand kommune.

§ 2.Definisjoner

I denne forskrift menes med:

a.Boligsone: et nærmere geografisk avgrenset område med definerte parkeringsbestemmelser.
b.Boenhet: enhet som kan brukes som egen bolig, med eget baderom og kjøkken. Boenheten må ha eget bruksenhetsnummer.
c.Parkeringstillatelse: tillatelse som gir en rett til parkering i boligsone.
d.Bosatt: søker som har folkeregistrert adresse i en boligsone, eller på annen måte dokumenterer fast bosted i en boligsone, eksempelvis ved husleieavtale.

§ 3.Etablering og endring av boligsoneparkering.

Opprettelse, endring og nedleggelse av boligsoneparkering, samt fastsettelse av avgift og avgiftssatser for ulike brukergrupper og boligsoner vedtas av bystyret.

§ 4.Vilkår for parkeringstillatelse til beboere

Der det ikke er mulighet til å etablere parkering på egen grunn kan parkeringstillatelser tildeles etter skriftlig søknad dersom kriteriene i både bokstav a og bokstav b under er oppfylt.

Det utstedes én parkeringstillatelse per boenhet. Alle beboere som parkerer kjøretøy i boligsone, må ha parkeringstillatelse, eller følge annen parkeringsregulering.

a.Boforhold

Søker må bo i og være registrert i Folkeregisteret med adresse i den aktuelle beboerparkeringssonen.

Unntak

Studenter, pendlere og militærpersonell som er fritatt fra kravet om å melde flytting til Folkeregisteret, som har adresse i den aktuelle beboerparkeringssonen, kan søke om parkeringstillatelse. Boforholdet må dokumenteres gjennom eierforhold eller leieavtale, samt den tilleggsdokumentasjon som forvaltningsmyndigheten måtte kreve.

Flytting

Ved dokumentert kjøp av nytt bosted, kan søker tildeles én midlertidig parkeringstillatelse før vedkommende melder flytting til Folkeregisteret. Den midlertidige tillatelsen kan ha en varighet på inntil 14 dager.

b.Kjøretøy

Søker må disponere kjøretøy, herunder være registrert som eier eller medeier av kjøretøyet i motorvognregisteret, disponere leiebil fra bilutleieforetak, eller ha avtale om disponering av tjeneste- eller firmabil. Eventuell disponering av tjeneste-, firma- eller leiebil fra bilutleieforetak skal dokumenteres. Søker må oppfylle alderskravet som gjelder for å være fører av den kjøretøygruppen det søkes parkeringstillatelse for, jf. førerkortforskriften § 3-1.

Det kan tildeles parkeringstillatelse til kjøretøy som er registrert som personbil, varebil, motorsykkel eller moped. Det tildeles ikke parkeringstillatelse til andre kjøretøygrupper, eller til kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kg uavhengig av kjøretøygruppe. Det utstedes én parkeringstillatelse per boenhet.

Tillatelsen er knyttet til det enkelte kjøretøy. Tillatelsen kan midlertidig overføres til et annet kjøretøy, dersom det originale kjøretøyet er indisponert som følge av opphold på verksted eller lignende. Kjøretøyet tillatelsen midlertidig overføres til, må oppfylle de øvrige kravene til kjøretøyet i denne bestemmelsen.

Det utstedes kun én tillatelse per kjøretøy.

Parkeringstillatelse tildeles kun kjøretøy som er registrert og har gyldig kjennemerke

Parkeringstillatelse til pårørende på sosialt/medisinsk grunnlag kan tildeles etter skriftlig søknad.

§ 5.Vilkår for tildeling av parkeringstillatelse til næringsdrivende mv.

Der det ikke er mulighet til å etablere parkering på egen grunn kan parkeringstillatelser tildeles etter skriftlig søknad dersom kriteriene i både bokstav a og bokstav b under er oppfylt.

Institusjoner og offentlige virksomheter tildeles parkeringstillatelse etter samme kriterier som næringsdrivende.

a.Tilknytning

Den næringsdrivende må være registrert i enhetsregisteret med forretningsadresse i beboerparkeringssonen og drive virksomhet fra denne adressen. Søker må begrunne og dokumentere at firmaet har jevnlig behov for å benytte kjøretøyet gjennom arbeidsdagen. Næringsdrivende kan tildeles flere parkeringstillatelser.

Den næringsdrivende må ha et behov for bruk av bil i sin næringsvirksomhet. Det innvilges ikke parkeringstillatelse som kun skal dekke kunders eller ansattes behov for parkering.

b.Kjøretøy

Den næringsdrivende må disponere kjøretøy, herunder være registrert som eier eller medeier av kjøretøyet i motorvognregisteret, disponere leiebil fra bilutleieforetak, eller ha avtale om disponering av tjeneste- eller firmabil. Eventuell disponering av leiebil fra bilutleieforetak skal dokumenteres.

Det kan tildeles parkeringstillatelse til kjøretøy som er registrert som personbil, varebil, motorsykkel eller moped. Det tildeles ikke parkeringstillatelse til andre kjøretøygrupper, eller til kjøretøy med tillatt totalvekt over 3500 kg uavhengig av kjøretøygruppe.

Tillatelsen er knyttet til det enkelte kjøretøy. Tillatelsen kan midlertidig overføres til et annet kjøretøy, dersom det originale kjøretøyet er indisponert som følge av opphold på verksted eller lignende. Kjøretøyet tillatelsen midlertidig overføres til, må oppfylle de øvrige kravene til kjøretøyet i denne bestemmelsen.

Det utstedes kun én tillatelse per kjøretøy.

Parkeringstillatelse tildeles kun kjøretøy som er registrert og har gyldig kjennemerke.

§ 6.Kontroll av opplysninger

Kristiansand kommune har rett til å kontrollere alle opplysninger som gis i søknaden.

§ 7.Kontroll av parkeringstillatelsen

Parkeringstillatelsen skal være tilgjengelig for kontroll på den måten utsteder gir informasjon om. Dersom parkeringstillatelsen ikke er kontrollerbar, kan det ilegges kontrollsanksjon.

§ 8.Parkeringstillatelsens gyldighet

Parkeringstillatelsen er gyldig i ett år fra utstedelsestidspunktet, eller så lenge det foreligger gyldig betaling i henhold til delbetalingsavtale.

Studenter, pendlere og militærpersonell som er fritatt fra kravet som nevnt i § 4 1. ledd, bokstav a, kan gis parkeringstillatelse med varighet tilsvarende grunnlaget for tildeling av tillatelsen, begrenset oppad til ett år.

Innehaver av parkeringstillatelse har plikt til å underrette Parkeringsenheten skriftlig innen 8 dager om endrede forhold som kan ha betydning for tillatelsen, bl.a. adresseforandring. Innehaver plikter til enhver tid å sørge for å ha gyldig tillatelse.

§ 9.Fastsetting av avgift og betaling

Bystyret fastsetter avgifter for de ulike parkeringstillatelsene. Bystyret kan fastsette graderte avgifter for ulike beboerparkeringssoner. Næringsdrivende betaler høyere avgift enn privatpersoner.

Innehaver av parkeringstillatelse som melder om at vedkommende ikke lenger skal ha parkeringstillatelse, får refundert innbetalt avgift fra påfølgende måned etter at slikt varsel er mottatt. Beløp på kr 200 eller mindre blir ikke refundert. Ved oppsigelse av delbetalingsavtale refunderes ikke innbetalt avgift. Tillatelsen gjelder ut perioden det er betalt for.

§ 10.Lagring av opplysninger

Alle nødvendige opplysninger vedrørende tildeling, fornyelse, endringer mv. av parkeringstillatelse registreres og lagres innenfor rammen av de til enhver tid gjeldende lover og forskrifter.

§ 11.Unntak

Det kan i særlige tilfeller dispenseres fra tildelingskriteriene i forskriften.

§ 12.Forvaltningsmyndighet

Parkeringsenheten i Kristiansand kommune tildeler parkeringstillatelser og administrerer ordningen.

§ 13.Misbruk og tilbakekalling av parkeringstillatelse

Ved misbruk eller ved endrede forhold som gjør at vilkårene for tildeling og bruk av parkeringstillatelsen ikke lenger er oppfylt, kan Parkeringsenheten tilbakekalle eller gjøre ugyldig utstedt parkeringstillatelse. Ved misbruk eller tilbakekalling som nevnt over blir ikke innbetalt avgift refundert. Forholdet kan også bli politianmeldt. Dersom Kristiansand kommune i framtiden skulle oppheve ordningen med boligsoneparkering, vil utstedt parkeringstillatelse bli tilbakekalt eller gjort ugyldig.

§ 14.Klage og klageinstans

Vedtak om avslag på søknad om tillatelse, vedtak om tilbakekalling og vedtak om tilbakebetaling, kan påklages til Kristiansand kommunes klagenemnd, med hjemmel i forvaltningsloven § 28 2. ledd. Klagefristen er tre uker fra parten mottok underretning om vedtaket. Fristen beregnes i samsvar med forvaltningsloven § 29 og § 30. Klage på vedtak sendes til Parkeringsenheten.

§ 15.Ikrafttredelse

Forskriften kunngjøres i henhold til lov 19. juni 1969 nr. 53 om Norsk Lovtidend og trer i kraft en måned etter kunngjøringen, jf. samme lovs § 3. Fra samme tid oppheves forskrift 27. januar 2021 nr. 3935 om bosoneparkering, Kristiansand kommune, Agder.