Veelgestelde vragen over kindervaccinaties

Als uw kind tot een medisch hoog risicogroep behoort, komt hij of zij in aanmerking voor de coronaprik van de najaarsronde van 2023. Uw kind – of u als ouder – ontvangt hiervoor geen persoonlijke uitnodigingsbrief, maar u overlegt dit met de (kinder-)arts van uw zoon of dochter. Deze zal u vertellen hoe u voor uw kind een afspraak kunt maken voor de coronaprik en u doorverwijzen naar 0800 – 7040. Hieronder leest u de antwoorden op veelgestelde vragen over de coronaprik bij kinderen.

Is de coronaprik voor mijn kind verplicht?
De keuze voor de coronaprik is vrijwillig. U beslist of u dit wel of niet voor uw kind wilt. De meeste kinderen hebben weinig klachten als zij besmet raken met het coronavirus. Maar sommige kinderen worden wel ernstig ziek en moeten opgenomen worden in het ziekenhuis.

Ik twijfel of ik wel een coronaprik voor mijn kind wil. Kan ik met een zorgprofessional praten?
Jazeker. U kunt hiervoor bellen met 0800-7707707.

Mijn (ex-)partner en ik verschillen van mening over de coronaprik voor ons kind. Wat nu?
Kinderen van 5 tot en met 11 jaar zijn minderjarig, daarom is het nodig dat minimaal één ouder/verzorger meekomt naar de priklocatie. De ouder/verzorger die niet meekomt moet ook toestemming hebben gegeven voor de coronaprik. Als blijkt dat dit niet zo is, zal de betreffende GGD niet prikken. U krijgt dan een brief mee met informatie over wat u in dit geval kunt doen.

Hoe maak ik een afspraak voor mijn kind?
U overlegt eerst met de (kinder-)arts van uw zoon of dochter. Als de (kinder-)arts het advies geeft uw zoon of dochter een coronaprik te laten krijgen, zal hij of zij u vertellen op welke manier u hiervoor een afspraak maakt. Let op: dit kan niet via de reguliere afsprakenlijn of online.

Kunnen we snel terecht?
Dat is een beetje afhankelijk van de drukte op de priklocaties, maar meestal is een afspraak snel gemaakt. Dat kan vaak al binnen een paar dagen.

Welk vaccin krijgt mijn kind?
Uw kind krijgt een speciale kinderdosis van het XBB-vaccin van Pfizer/BioNTech. Dit is een mRNA-vaccin dat speciaal voor kinderen is gemaakt. Het is goedgekeurd door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Dat mRNA-vaccin is aangepast op de nu circulerende coronavariant.

Waar vind ik meer informatie over het vaccin?
Er staat uitgebreide informatie op deze webpagina van de Rijksoverheid  en op deze website van het RIVM.

Mag mijn kind de coronaprik tegelijkertijd met een andere vaccinatie?
Ja, dat mag. Uw kind kan de coronaprik op dezelfde dag krijgen als de andere vaccinatie(s). Er hoeft geen specifieke tijd tussen de vaccinaties te zitten. De coronaprik wordt bij de GGD gegeven en niet op het consultatiebureau.

Mijn kind heeft pas corona gehad. Maakt dat nog uit?
Voor kinderen die corona hebben doorgemaakt en toch ook een coronaprik willen krijgen, geldt dat de prik pas minimaal 12 weken na de besmetting mag worden gegeven.

Mijn kind wordt binnenkort geopereerd onder narcose, moet ik daar rekening mee houden?
Plan de coronaprik minimaal twee dagen voor of na de operatie. Staat er al een coronaprik gepland? Dan kunt u de Landelijke Afsprakenlijn 0800-7070 bellen om de afspraak van uw kind te verzetten. Bel dit nummer niet om een afspraak in te plannen.

Wat moet ik meenemen naar de afspraak?
Neem alstublieft uw eigen identiteitsbewijs mee naar de afspraak. Het is ook handig als u van tevoren alvast de gezondheidsverklaring voor uw kind invult. Die kunt u geprint meenemen. Of digitaal ingevuld, bijvoorbeeld op uw telefoon of tablet. Als dat niet lukt kunt u ook op de locatie de verklaring invullen. In de afspraakbevestiging die u per e-mail hebt gekregen, vindt u nog meer belangrijke informatie over wat u moet weten en meenemen.

Is een DigiD verplicht?
Voor kinderen kunt u alleen telefonisch een afspraak maken via 0800 – 7040. Een DigiD-inlogcode is dan niet verplicht. Houd wel het BSN-nummer van uw kind bij de hand. Iedereen vanaf 18 jaar die online een afspraak maakt, heeft wel een DigiD nodig.

Mijn kind is bang voor prikken, wat kan ik doen?
De medewerkers die de kinderen prikken, weten wat ze doen en hoe zij uw kind op het gemak kunnen stellen. Zie prikangst bij kinderen met tips voor u als ouder.

Krijg ik een bewijs dat mijn kind is gevaccineerd?
Als u toestemming geeft om de coronaprik te delen met het RIVM, kunt u deze prik later weer terugzien op mijnrivm.nl. U kunt bij de GGD waar u heengaat voor de coronaprik eventueel ook vragen om een registratiekaart.

Ik heb een medische vraag, waar kan ik terecht?
U kunt medische vragen het beste bespreken met de (kinder-)arts of medisch specialist. U kunt ook terecht bij de Medische Informatielijn Vaccineren van de GGD via 0800-7040.