Bekijk de webversie
Update #3 Monitor Trippen of Skippen?
Nog maar twee weken te gaan! Kijk snel hoe jouw gemeente er voor staat! 

Even een checklist. Heb jij al…
  • Jongerenwerk gevraagd om jongeren te benaderen?
  • WhatsApp berichten verstuurd naar jongeren via je eigen netwerk?
  • Scholen gevraagd of ze leerlingen/studenten willen vragen de vragenlijst invullen?
  • Posters opgehangen?
  • Flyers uitgedeeld aan de doelgroep?

Nog meer tips. Lees dan over het 'succesrecept' van super snelle stijger gemeente Valkenswaard
 
Link naar het onderzoek 

De tussenstand

Altijd weer spannend hoe gemeenten de afgelopen week hebben gescoord. Zit jouw gemeente al op niveau? Dan kun je (een beetje) rustig achterover leunen.
Nog maar weinig respons behaald? Laat je dan inspireren door de super snelle stijgers van deze week:  Gemeente Geldrop-Mierlo en Gemeente Valkenswaard. Het kan dus! Chapeau!

Onderstaand het verhaal van Valkenswaard. In de bijlagen enkele voorbeelden!

Of stuur net als de gemeente Waalre de flyer met een mooie brief naar alle jongeren (of een steekproef van je jongeren) Zie de voorbeeldbrief in de bijlagen. 

Vind hier steeds de actuele tussenstand

De super snelle stijger: Valkenswaard

 
Deze week ging Valkenswaard als een speer. Yesim Celimli, Beleidsadviseur Sociaal Domein, neemt ons mee in haar ‘succesrecept’.
 
“Samen met mijn collega van communicatie heb ik een plan van aanpak gemaakt waarbij we alle communicatiekanalen hebben ingezet, zoals onze social media kanalen."

Whatsapp bericht
"Wat ook werkte is dat we intern goed hebben samengewerkt. Mijn collega’s van Sport hebben bijvoorbeeld alle verenigingen benaderd. Hiervoor hadden we een kant-en-klaar bericht gemaakt. Ook Sportief Valkenswaard deelde ons berichtje. Daarnaast deelden we in onze eigen netwerk dit Whatsapp bericht. En onze bestuurders hebben dit ook gedaan. Zo kwamen we in 'no time' in de verschillende Whatsapp groepen van jongeren terecht.
Omdat de middelbare school wat terughoudend was om mee te werken, hebben we contact gelegd met iemand die we kenden van de leerlingenraad. Ook zij heeft de link naar de enquête gedeeld. Hierdoor waren we toch zichtbaar op school, zonder school ermee te belasten."

Intranet 
"Tot slot, en dat is ook echt succesvol, heb ik intern twee keer een bericht gedeeld via ons intranet. Ik heb onze collega’s verteld dat zonder goede respons geen onderzoeksresultaat krijgen voor onze eigen gemeente en iedereen gevraagd om de link naar de vragenlijst te delen in het eigen netwerk."
 
Wil je net als Yesim je netwerk via Whatsapp bereiken? Gebruik dan (ter inspiratie) haar voorbeeld bericht in de bijlagen.
 
Of ook je collega’s via Intranet bereiken? Zie dan het voorbeeld bericht van Yesim in de bijlagen

 
We helpen graag mee

De consulenten gezondheidsbevordering en functionarissen gezondheidsbeleid van de GGD en preventiewerkers van NK denken graag mee. Dus schroom niet om contact met ze op te nemen.

Nog flyer of posters bijbestellen? Of andere materialen nodig?
Bel/mail/app met projectleider Lieke Vogels
lvogels@meierijstad.nl of 06-11082878

 
Trippen of Skippen on tour
Helaas zijn door de coronamaatregelen niet alle fysieke acties meer mogelijk. Maar de afgelopen weken was 'Trippen of Skippen' regelmatig 'on tour'. Een impressie.
Aanvullende tips en trics
Vanuit de werkgroep zijn wij druk bezig met het werven van respondenten via bijvoorbeeld sociale media en met de promo-bus. Maar wij kunnen het niet alleen. We hebben de gemeenten hard nodig!
 

Toolkit
Heeft jouw gemeente al gebruik gemaakt van de toolkit? Deze week zijn er extra sociale media filmpjes gedeeld. Ook staan er nog andere items die je kunt gebruiken in de toolkit. Neem snel een kijkje via deze link.
 
Andere tips:
  • Flyer op het huisadres (zie voorbeeldbrief)
  • Je collega’s motiveren om de vragenlijst te delen in hun netwerk (thuis of op het werk).
  • Adverteren op sociale media: Met bijvoorbeeld een budget van €50 heb je al een groot bereik in je  gemeente!
  • Whatsapp bericht via de verenigingen laten delen. 
 
 
Regioproject Drugs
Het regioproject ‘Drugs, wat doet het met jou’ is een samenwerkingsverband tussen 37 gemeenten in Oost-Brabant, de beide GGD-en in dit gebied (GGD BZO en GGD HvB) en Novadic Kentron. Doel van het project is om drugs en drugsgebruik te denormaliseren. Hiervoor richt het project zich op drie pijlers:
  • Onderzoek
  • Communicatie en educatie (de campagne Skip die Trip)
  • Regionale afstemming van beleid op bijvoorbeeld het gebied van preventie en gezondheid en veiligheid.