Friese jongeren nemen voorlichtingsfilm op over digitale seksuele weerbaarheid. 'Bijna geen ouder vraagt 'wat heb je vandaag digitaal meegemaakt?’, terwijl dat voor jongeren wel belangrijk is'

De cast van de film ‘Oeral te Sjen' tijdens de opnames.

De cast van de film ‘Oeral te Sjen' tijdens de opnames. Foto: Sociaal Domein Fryslân

Met de film Oeral te Sjen hebben jongeren uit Sneek, Harlingen en Waadhoeke een voorlichtingsfilm gemaakt voor hun eigen leeftijdsgenoten over digitale seksuele veiligheid en weerbaarheid. Dinsdag gaat de film in première in Theater Sneek.

‘Dit gebeurt toch alleen in de grote stad?’, kreeg Linda Pool, projectleider van de campagne Sexy&Safe in het begin soms terug als ze scholen benaderde om voorlichting te geven. ,,Er zit een stevige kloof tussen de wereld van jongeren en die van volwassenen. Voor jongeren is het digitale leven, dat zich afspeelt op sociale media net zo echt als het echte leven. Vroeger was een zoen in het fietsenhok een kennismaking met seksualiteit. De jongeren van nu krijgen nu digitaal veel meer over zich heen. Ook al ze er zelf nog helemaal niet mee bezig zijn. Dat begint vaak al als ze tien jaar oud zijn of nog eerder.”

Bij Friese gemeenten, die samenwerken in Sociaal Domein Fryslân, ontstond een behoefte meer te doen met digitale seksuele weerbaarheid en veiligheid van jongeren. In juni werd de campagne Sexy&Safe geïntroduceerd. Linda Pool, zelf maatschappelijk werker, is projectleider. Ze ziet dat het onderwerp bij jongeren volop aandacht heeft. ,,Ze hebben er dagelijks mee te maken.” Maar bij ouders en scholen is nog veel onbekendheid.

Wagenwijd open

Terwijl kinderen in groep 7 bijna allemaal al eens iets hebben gezien waar ze nog te jong voor zijn, weet Pool. ,,Het begint eigenlijk op het moment dat kinderen online actief zijn en een eigen profiel op social media krijgen. Of bij het chatten tijdens het gamen. De digitale deur staat vanaf dan wagenwijd open. Maar te weinig ouders vragen ‘s avonds aan tafel: ‘wat heb je vandaag digitaal meegemaakt?’.”

De film Oeral te Sjen is één van de projecten van de campagne. Pool benadrukt dat die niet alleen bestaat uit een waarschuwende vinger. ,,Want online flirten is ook spannend en leuk. Laten we dat vooral niet vergeten. Alleen worden kinderen er soms mee geconfronteerd op een moment dat ze er nog niet klaar voor zijn of waardoor ze de grip kunnen verliezen.”

Bekend zijn gevallen van sexting, waarbij naaktfoto’s in grote kring gedeeld worden. Met alle gevolgen van dien. De film Oeral te Sjen gaat hier ook over. Een meisje vertrouwt haar vriend een naaktfoto van haarzelf toe. Maar dan deelt hij haar foto met de hele school. Wat doe je dan? Waar kan je dan terecht? Pool ziet dat scholen daar vaak nog geen antwoord op hebben.

Toolkit voor scholen

Voor scholen wordt op 12 oktober een toolkit gepresenteerd met tips hoe ze in zo’n situatie wel met slachtoffer en dader om kunnen gaan. Deze werd ontwikkeld door het lectoraat Digitale Innovatie in Zorg en Welzijn van hogeschool NHL Stenden. Op rsg Magister Alvinus in Sneek staat het onderwerp door de film in elk geval goed op de kaart. ,,De meeste jongeren die in de film spelen zitten hier op school en de meeste scènes zijn in en rond Sneek opgenomen”, zegt Pool.

Na de première, dinsdag, is de film ook te downloaden op www.sexyensafe.nl .