Loading

KESTU ja pohjoinen ulottuvuus Taideteollisuusalan opettajien benchmarking-matka OSAO:lle ja Koulutuskeskus Braheen

Taideteollisuusalan alan opettajien pitkään suunnittelema reissu Oulun seudulle ja Raaheen toteutui 16.-17.3.2023. Aloitimme torstaina iltapäivävierailulla OSAO:n Haukiputaan yksikössä, jossa meitä oli vastassa projektipäällikkö Mirja Hietala ja sisustusalan opettaja Teemu Alhanen. Mukaamme liittyi myös Haukiputaan yksikön yksikönjohtaja Jussi Kangasmaa.

Jussi Kangasmaa aloitti esittelemällä lyhyesti OSAO:n. Kyseessä on suuri oppilaitos, joka toimii kahdeksassa toimipisteessä noin 150 km:n säteellä. Opiskelijoita on kaikkiaan noin 9000 ja henkilöstöä noin 850. Varia, ja matkamme tarkoitus, kiinnosti myös yksikönjohtajaa. Kangasmaata kiinnosti erityisesti meidän näkemyksemme ja kokemuksemme taideteollisuusalan koulutuksesta. Puhuimme myös yleisellä tasolla ammatillisen koulutuksen tilanteesta ja haasteista.

OSAO:n Haukiputaan yksikössä työskentelee ja opiskelee päivittäin yli 1000 henkilöä. Yksikkö on tilava, valoisa ja siisti. Torstai-iltapäivänä klo 14 mennessä myös hyvin hiljainen. Opetuspäivät OSAO:lla ovat yleisesti klo 8-14. Samalla tontilla sijaitsee myös opiskelija-asuntoja, sillä opiskelijoita tulee varsin laajalta alueelta.

OSAO on tällä hetkellä mukana kahdessa kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen liittyvässä hankkeessa. Toinen on varialaisillekin tuttu VASKI – Vastuullinen ja kestävä koulutus -hanke. VASKI-hankkeen lisäksi Mirja Hietala esitteli meille OSAO:n Vihreää tietoa kestävään koulutukseen -hanketta. Kyseinen projekti on OSAO:n oma hanke, johon rahoitus on saatu Opetushallitukselta. Kuten Hietala totesi, on vihreään siirtymään ja kestävään kehitykseen liittyvä tietous, osaaminen ja kiinnostus on hyvin eritasoista henkilöstön sisällä. Hankkeen perusajatuksena onkin ollut henkilöstön osaamisen kehittäminen ja tätä kautta osaamisen siirtäminen opetukseen. Hietala koordinoi hanketta, työstää kerättyä tietoa ja kerää kuvamateriaalia, mutta pääosin sisällön tuottavat eri alojen opettajat.

Hankkeessa rakennetaan yhteiselle alustalle kestävän kehityksen kaikkiin osa-alueisiin liittyvää tietoa ja ohjeita ammattialoittain. Yhteiseksi alustaksi oli valikoitunut visuaalisuuden ja helpon käyttöliittymän vuoksi ThingLink. Esimerkiksi taideteollisuusalalta ThingLink-sivulla on 360°-kuva työsalista. Kuvan päälle on tuotu interaktiivisia ikoneita erilaisilla kuvasymboleilla. Symbolia klikatessa ruudulle avautuu aihepiiriin liittyvää tietoa teksteinä, kuvina ja videoina. Materiaalit koostuvat tietoiskuista, valtakunnallisista ohjeistuksista ja sisällöistä, artikkeleista, haastatteluista sekä opettajien itse koostamasta sisällöstä.

OSAO tekee aktiivista yhteistyötä erilaisissa projekteissa Oulun yliopiston ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa, joten heillä on hyvät suhteet korkeakoulujen asiantuntijoihin. Tätä kautta he ovat saaneet muun muassa asiantuntijahaastatteluja yliopistoprofessoreilta ja ensikäden tutkimustietoa alustalle. Eri alojen omat sivut ThingLinkissä ovat vielä aika eri tasoisia riippuen ammattialan opettajien omasta aktiivisuudesta ja kiinnostuksesta. Tavoite on kuitenkin kunnianhimoinen, sillä alusta julkaistaan valtakunnallisesti ensi syksynä. Hietala totesikin, että paljon on vielä tehtävä. Samalla täytyy ymmärtää myös se, että tieto muuttuu. Tällainen tietosisältöinen alusta ei ole siis koskaan valmis, vaan sitä pitää päivittää ja täydentää jatkuvasti tarpeen mukaan. Tekeillä on joka tapauksessa helposti lähestyttävä ja mielenkiintoinen tietovaranto meidän kaikkien käyttöön. Jäämme kiinnostuneita odottamaan syksyn julkaisua!

Hanke-esittelyn jälkeen pääsimme tutustumaan sisustusalan opettaja Teemu Alhaisen johdolla haukiputaalaiseen työsalimaailmaan ja vaihtamaan ajatuksia taideteollisuusalan koulutuksesta ja opetuksen toimintatavoista. Hiukan myöhemmin seuraamme liittyi vielä sisustusalan lehtori Minna Ruokojoki. Haukiputaan yksikössä OSAO tarjoaa sisustus- ja restaurointialan artesaanikoulutusta. Ammattitutkintoa heillä ei ole, mutta keskustelumme perusteella vaikutti siltä, että kiinnostus sitä kohtaan selvästi kasvoi. Oulun seudulla isoimpia haasteita on näyttöihin soveltuvien yritysten löytäminen. OSAO rakentaa eri ammattialojen yhteistyönä omakotitaloja, jotka myydään valmiina vapailla markkinoilla. Tämä on auttanut osaltaan harjoittelu- ja näyttökohteiden saamisessa. Erityinen piirre Haukiputaan yksikössä kautta linjan oli siisteys!

Sisustusartesaanien työsalissa tulijat vastaanottaa ryhmien omat postilaatikot. Hiukan epäselväksi jäi, millaiseen viestittelyyn postilaatikot on tarkoitettu.
Kovin tutun näköissä kopeissa sisustusrakentamista ja sisäpintoja harjoitellaan Haukiputaallakin.
Kaikkialla oli todella siistiä. Sisustajien opettaja Teemu Alhainen totesikin, että työympäristön siisteys on yksi keskeisiä opetettavia asioita.
Kierroksen päätteeksi jäimme restaurointialan työsaliin juttelemaan vielä hyväksi toviksi.
Teemu Alhainen, Rami Federley, Kati Taivalantti, Iisa Laatio, Mirja Hietala ja Minna Ruokojoki.

Toinen matkapäivämme vei meidät Raaheen, Koulutuskeskus Brahen Tervahovinkadun toimipisteeseen. Raahessa meitä vastassa olivat tekniikan alojen toimialapäällikkö Tuija Nurkkala ja sisustusalan opettaja Sari Huttunen. Tuija Nurkkala tervehti meitä lyhyesti ja toivotti tervetulleeksi. Päävastuu vierailustamme oli kuitenkin Sari Huttusella. Tervahovinkadun toimipisteessä toimivat tekniikan alat ja suurin osa palvelualoista. Lisäksi Brahenkadulla Raahen vanha kaupungin sydämessä on palvelualojen kauneudenhoitoalan toimipiste ja Sofia Lybeckerinkadulla luovien alojen Mediakeskus Lybecker. Koulutuskeskus Brahella on yksi tekniikan alan toimipiste myös Oulussa ja luonnonvara-alan toimipiste Ruukissa.

Tervahovinkadun toimipisteen takana, osoitteessa Pajakatu, on viitisen vuotta sitten valmistunut pieni oma yksikkönsä, jossa toimii sisustus-, pintakäsittely- ja verhoiluala. Tilat on alunperin suunniteltu juuri näiden alojen käyttöön, joten varsin toimiva kokonaisuus. Säästösyistä opetustiloista osa on tällä hetkellä vuokrattu Kajaanin ammattikorkeakoulun käyttöön. Tervahovinkadun 1960-luvulla valmistunut toimipiste on tullut tiensä päähän, joten Raahessakin keskustellaan uuden kampuksen rakentamisesta. Alustavasti sille on kaavailtu tonttia paraatipaikalta keskustan tuntumasta meren rannasta.
Tuija Nurkkala ja Sari Huttunen

Kestävän kehityksen suhteen Raahessa ollaan vielä aika alkutekijöissä. Siellä on päätetty pistää asiat kuntoon ensin jokapäiväisessä toiminnassa käytännön tasolta, ja lähteä vasta sitten viemään ajattelua syvemmälle opetukseen. Käytännössä tämä tarkoittaa heillä sitä, että esimerkiksi toimipisteissä ollaan järjestämässä laajasti jätteiden lajittelu yhteisissä tiloissa, opetustiloissa ja opiskelijoiden taukotiloissa. Ei varsinaisesti mikään pieni asia ajatellen yhteistyötä tilojen siistijöiden kanssa, ja ylipäätään asian organisoinnissa.

Perustutkintojen uusi tutkinnon osa Ilmastovastuullinen toiminta vaikutti myös kiinnostavan Raahessa. Tosin heilläkin harmiteltiin, että tämä tutkinnon osa syö ammatillisia tutkinnon osia, mutta kiinnostusta tarjota sitä opiskelijoille on. Huttusella on ajatus, että sisustusalalla kestävän kehityksen mukainen toiminta on monilta osin sisäänrakennettu alaan ja sen toimijoihin. Siksi ei ehkä osata ajatella, että sitä pitäisi vielä erikseen korostaa. Toki toimijoita on monia ja asenteita ja kiinnostuksen kohteet erilaisia, mutta tässä asiassa Raahessa on sama linja kuin meillä Variassa. Toisin sanoen olemme saman asian edessä: kuinka tehdä kestävä kehitys, ilmastovastuu ja vihreä siirtymä näkyväksi omassa toiminnassamme nykyistä selvemmin.

Pajakadun uudisrakennuksessa toimii taideteollisuusalan sisustajat yläkerrassa ja alakerrassa pintakäsittelyalan maalarit, sisärakentajat sekä verhoiluala. Pääsimme tervehtimään pintakäsittelyalan opettajia Olli Niemelää ja Juho Kostekiveä sekä verhoilualan opettaja Eva Mahlamäkeä. Ehdimme vaihtaa pari sanaa opiskelijoidenkin kanssa ennen lounasta. Artesaanitutkinnoista puualan koulutus on kadun toisella puolella vanhoissa tiloissa. Perustutkintojen lisäksi Brahe tarjoaa myös taideteollisuusalan ammattitutkintoa sisustusalalla sekä verhoilualan ammattitutkintoa. Pintakäsittelyalan ammattitutkintoa tarjotaan Oulun toimipisteessä.

Koppeja Raahessakin. Pienen työsalin perältä löytyi kuitenkin kokonainen saunallinen yksiö, jossa sisärakentajan nimellä kulkevat opiskelijat pääsevät harjoittelemaan monenlaisia pintakäsittelyyn ja sisärakentamiseen liittyviä asioita.
Valoisaa ja värikästä. Erikoisuutena Brahessa on sisustajien opetuksessa myös tutustuminen kalustemuotoilun maailmaan. Yhteistyötä tehdään puualan artesaanikoulutuksen opettajan ja työtilojen kanssa. Joka vuosi opiskelijat tekevät muun muassa realistisen pienoismallin mittakaavassa 1:5 jostakin klassikkotuolista. Pienoismallin pitää olla niin todenmukainen, että "valokuvasta ei voi tietää, että on kyse pienoismallista".
Sari Huttunen esittelee toisen kerroksen "olohuonetta", joka toimii monipuolisesti sekä opetuskäytössä että opiskelijoiden itseopiskelu-, tauko- ja hengailutilana. Tilasta löytyy sisustajien materiaalihyllyjen lisäksi pieni keittiöpiste. Olohuone ja keittiötila ovat myös Kajaanin Ammattikorkeakoulun opiskelijoiden aktiivisessa käytössä.

Sisustus-, pintakäsittely-. verhoilu- ja puuala tekevät saumatonta yhteistyötä koko ajan. Vaikka hallinnollisesti alat kuuluvat tekniikan alojen alle, yhteistyö luovien alojen Mediakeskus Lybeckerin kanssa on hyvin aktiivista. Alat tarjoavat paljon asiakastöitä, joita toteutetaan tarpeen mukaan aina yhteistyössä eri alojen kesken. Pääsimme Huttusen johdolla vierailemaan myös Mediakeskus Lybeckerissä, jolla on pitkä tausta ja perinteet luovien alojen koulutuksessa. Tällä hetkellä Lybecker tarjoaa laajasti media- ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoja: animaattori ja peligraafikko, graafinen suunnittelija, kuvataiteen osaaja, markkinointisuunnittelija, tapahtumateknikko sekä video- ja valokuvaaja.

Lybeckerin opistona aiemmin tunnetulla Mediakeskus Lybeckerillä on pitkä historia: Sofia Lybecker perusti perintörahoillaan 1840-luvulla Raaheen koulun "varattomille tytöille, jossa nämä voisivat opiskella kristinoppia, luku-, lasku- ja kirjoitustaitoa sekä hankkia kädentaitoja erilaisissa käsitöissä". Lybeckerin nykyiset tilat Sofia Lybeckerinkadulla ovat valmistuneet 1980-luvulla.
Lybeckerillä oli perinteisen taidekoulun tunnelma. Luoville aloille hakeutuu Huttusen mukaan keskimääräistä enemmän nuoria, joilla on sosiaalisia haasteita ja jotakin erityistarvetta. Lybeckerillä on kuitenkin todella vähän, jos lainkaan, kiusaamista, käytöshäiriöitä tai muita haasteita, jotka ovat tyypillisiä toisen asteen ammatillisesa koulutuksessa. Perjantai-iltapäivänä talo oli lähes tyhjä, mutta paikasta välittyi varsin lämmin tunnelma.

Erityistä Koulutuskeskus Brahen toiminnassa on vilkas ja monipuolinen kansainvälisyystoiminta. Brahessa toimii kaksi kansainvälisyyskoordinaattoria ja oppilaitos osallistuu ja pyörittää useita kansainvälisiä hankkeita. Henkilöstön, mutta myös opiskelijoiden liikkuvuus sekä hankkeissa että opiskelijavaihtoina on huomattavan aktiivista. Vaikutti siltä, että henkilöstö on erittäin sitoutunutta kansainväliseen toimintaan ja tätä kautta välittää esikuvaa myös opiskelijoille. Huttusen mukaan suuri kiitos tästä kuuluu pitkän uran tehneelle kansainvälisyyskoordinaattorille, joka omalla toiminnallaan on pitänyt aktiivisuutta yllä.

Kaiken kaikkiaan matka oli varsin antoisa. OSAO:n osalta erityisesti Vihreää tietoa kestävään koulutukseen -hanke antoi paljon ajatuksia ja ideoita lähteä rakentamaan näkyväksi sisustusalan tietovarantoa kestävästä kehityksestä ja ilmastovastuullisuudesta. Brahe tarjosi taas näköaloja ja ideoita sisustusalan koulutuksen ja yleisten toimintatapojen kehittämistyöhön. Toivottavasti Oulun seudun ja Raahen väki vastaa kutsuumme, ja tulee vastavierailulle Vantaalle. Ja kuten matkan jälkeisissä sähköposteissa kiittelimme puolin ja toisin: Aina on mukava jutella ja kuulostella toisten toimintatapoja ja tietysti tutustua uusiin ihmisiin!

Created By
Kati Taivalantti
Appreciate

Credits:

Iisa Laatio