Βικιπαίδεια:Διαγωνισμός εμπλουτισμού για το 1821

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός: Γίνε ένας σύγχρονος Εγκυκλοπαιδιστής
Στόχος του διαγωνισμού
Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αλλά και τον εορτασμό των 20 χρόνων από τη δημιουργία της Wikipedia, o Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός: Γίνε ένας σύγχρονος Εγκυκλοπαιδιστής, έχει ως στόχο τη γνωριμία των μαθητών/τριών με την ιστορία της Εγκυκλοπαίδειας από την αρχαιότητα έως σήμερα, την αναγνώριση της σημασίας της Βικιπαίδειας, της μεγαλύτερης ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας, και τη χρήση της από τους εκπαιδευτικούς ως παιδαγωγικού εργαλείου στα πρότυπα της εκπαίδευσης για τον 21ο αιώνα, και την ενεργή συνεισφορά όλης, δυνάμει, της εκπαιδευτικής κοινότητας στον εμπλουτισμό του περιεχομένου της Βικιπαίδειας, με λήμματα σχετικά με το 1821.
Διοργάνωση
H εκπαιδευτική αυτή δράση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ωνάση και την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα, την εταιρεία PostScriptum και το Σύλλογο Σχολείων Κοινότητας Βικιπαίδειας Ελλάδας με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθώς και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.
Σε ποιους απευθύνεται
Απευθύνεται σε ομάδες μαθητών/τριών που ανήκουν σε σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, Εσπερινά, Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά, Ειδικά κλπ), δημόσιες και ιδιωτικές, καθώς και ελληνικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του εξωτερικού.

Οι σχολικές ομάδες θα διαγωνιστούν στη δημιουργία, τον εμπλουτισμό και τη μετάφραση λημμάτων της ελληνικής Βικιπαίδειας που αφορούν στην Eλληνική Επανάσταση του 1821, αξιοποιώντας ιστορικά τεκμήρια και αντικείμενα των φορέων διοργάνωσης αλλά και άλλων αρχείων, μουσείων και βιβλιοθηκών που διατίθενται ελεύθερα σε ψηφιακή μορφή.

Χρονοδιάγραμμα Διαγωνισμού
  • Οκτώβριος 2021: Ανακοίνωση Μαθητικού Διαγωνισμού
  • 01/12/2021: Έναρξη α’ φάσης διαγωνισμού, εγγραφή στην ψηφιακή πλατφόρμα CLASSROOM, δημιουργία λογαριασμού στη Wikipedia, έναρξη αγώνα λημματογράφησης
  • 25/02/2022: Λήξη α’ φάσης διαγωνισμού και προθεσμίας υποβολής δηλώσεων συμμετοχής, προθεσμία αποστολής πρώτου παραδοτέου
  • 11/03/2022: Ανακοίνωση των σχολικών ομάδων που περνούν στη β΄ φάση του Διαγωνισμού
  • 10/05/2022: Λήξη β’ φάσης διαγωνισμού και υποβολή αιτήσεων/αναφορών συνολικής συνεισφοράς της σχολικής ομάδας
  • 31/05/2022: Ανακοίνωση βράβευσης 3 σχολικών ομάδων με τη μεγαλύτερη και πιο ποιοτική συνεισφορά στην ελληνική Βικιπαίδεια με θέμα την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Ενδεικτική Βιβλιογραφία
Κύριες προτεινόμενες αξιόπιστες πηγές τεκμηρίωσης:
  • Βακαλόπουλος Απόστολος, Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, 2007.
  • Βακαλόπουλος Απόστολος, Τα ελληνικά στρατεύματα του 1821, 1991.
  • Βερέμης Θάνος, Γιάννης Κολιόπουλος, Ιάκωβος Μιχαηλίδης, 1821: Η δημιουργία ενός έθνους-κράτους, 2020.
  • Brewer David, Η φλόγα της Ελευθερίας: 1821-1833, 2020.
  • Dakin Douglas, Ο Αγώνας των Ελλήνων για την Ανεξαρτησία, 1821-1831, 1983.
  • Κόκκινος Διονύσιος, Η Ελληνική Επανάστασις, τ. 1-6, 1967.
  • Κρεμμυδάς Βασίλης, Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, 2016.
  • Μοίρας Λεωνίδας, Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Οθωμανών, 2020.
  • Παπαγεωργίου Μηνάς (επιμ.) Η μαύρη βίβλος του 1821, 2021.
  • Παπασταματίου Δημήτριος, Φωκίων Κοτζαγεώργης, Ιστορία του Νέου Ελληνισμού κατά τη διάρκεια της οθωμανικής πολιτικής κυριαρχίας, Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα, www.kallipos.gr, 2015.
  • Petropulos John, Πολιτική και συγκρότηση κράτους στο Ελληνικό Βασίλειο, τ. Α’, 1997.
  • Woodhouse, Christopher M., 1821 ο πόλεμος της ελληνικής ανεξαρτησίας, 2020.
  • Woodhouse, Christopher M., Η ναυμαχία του Ναβαρίνου, 2016.
  • Woodhouse, Christopher M., Φιλέλληνες - Στον Αγώνα για την Ελληνική Ανεξαρτησία, 2020.
  • Συλλογικό Έργο, Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (Εκδοτικής Αθηνών), τ. ΙΑ’-ΙΒ’, 1975.
  • Συλλογικό Έργο, Ιστορία του Νέου Ελληνισμού, τ. 1-4, 2003.
  • Συλλογικό Έργο, Η Ελληνική Επανάσταση. Ο Ντελακρουά και οι Γάλλοι Ζωγράφοι 1815-1848, Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου & Reunion des musées nationaux, Αθήνα-Παρίσι 1997.
Δήλωση σχολικής ομάδας από τον υπεύθυνο καθηγητή
Ο υπεύθυνος καθηγητής της κάθε σχολικής ομάδας πρέπει να δηλώσει στην σελίδα του τους λογαριασμούς των μαθητών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Αυτό γίνεται πατώντας εδώ
Επιλεγμένα λήμματα
Παρακάτω θα βρείτε επιλεγμένα λήμματα που αφορούν την Ελληνική Επανάσταση τα οποια μπορείτε να εμπλουτίσετε με νέες πληροφορίες. Πρόκειται για μια λεπτομερή καταγραφή από πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα για τα έτη της Επανάστασης (1821-1830) και τα πιο σημαντικά πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα των προεπαναστατικών και μετεπαναστατικών χρόνων.

Τα επιλεγμένα λήμματα βασίζονται σε τέσσερις βασικές κατηγορίες:

  1. Πολεμικές εξελίξεις της Ελληνικής Επανάστασης
  2. Πολιτικές εξελίξεις της Ελληνικές Επανάστασης
  3. Πρόσωπα της Ελληνικής Επανάστασης
  4. Ελληνική Επανάσταση +
Υπάρχοντα λήμματα προς βελτίωση
Νέα προτεινόμενα λήμματα
Οι ονοματισμένοι σύνδεσμοι στις λίστες που ακολουθούν δημιουργούν σελίδες σε πρόχειρο χώρο προετοιμασίας που αφορά τον διαγωνισμό. Κάθε σχολική ομάδα μπορεί να έχει ως και 3 σελίδες υπό επεξεργασία στις λίστες αυτές, στις οποίες δεν επεμβαίνουν άλλες σχολικές ομάδες. Εφόσον μία σελίδα που δημιουργείται εκεί από μία σχολική ομάδα, παραμένει χωρίς επεξεργασία από τα μέλη της για περισσότερες από 10 ημέρες, μπορεί να διεκδικηθεί για νέες επεξεργασίες από άλλη ομάδα με μια απλή επεξεργασία. Τότε το δικαίωμα συνέχισης των επεξεργασιών αφαιρείται από την προηγούμενη ομάδα χωρίς όμως αυτή να χάνει την προσμέτρηση του περιεχομένου που έχει ήδη δημιουργήσει. Μια ομάδα μπορεί να παραιτηθεί από μία σελίδα από τις παρακάτω, προκειμένου να διεκδικήσει να συνεχίσει την συγγραφή σε άλλη, δηλώνοντάς το εδώ.

Εφόσον οι σελίδες ολοκληρώνονται στον πρόχειρο χώρο προετοιμασίας, με τη σύμφωνη γνώμη της ομάδας και του επιβλέποντα καθηγητή, μετακινούνται στον κύριο χώρο των λημμάτων. Έτσι ελαττώνεται ο αριθμός των υπό επεξεργασία σελίδων της ομάδας, δίνοντας το δικαίωμα για δημιουργία/επεξεργασία νέας σελίδα από τη λίστα, αν η ομάδα είχε φτάσει στο όριο των 3 σελίδων.

Πρόσωπα
Πολεμικές εξελίξεις
Μορφές διοίκησης
Συνθήκες
Συνελεύσεις
Συνθηκολογήσεις
Εφημερίδες
Λήμματα προς μετάφραση από τα ελληνικά σε άλλες γλωσσικές εκδόσεις της Βικιπαίδειας
Λήμματα προς μετάφραση από άλλες γλωσσικές εκδόσεις της Βικιπαίδειας προς τα ελληνικά
Κατάλογος για καταχωρήσεις / εμπλουτισμό WikiData

Βικιπαίδεια:Διαγωνισμός εμπλουτισμού για το 1821/WikiData

Σε επόμενο χρόνο θα προστίθενται προτεινόμενα λήμματα προς δημιουργία. Ο κατάλογος αυτός δεν είναι περιοριστικός. Μπορούν να μεταφραστούν λήμματα από άλλες γλώσσες ή να δημιουργηθούν και άλλα νέα εγκυκλοπαιδικά λήμματα βάσει αξιόπιστων πηγών.