Dreigende korting is funest voor de tobbende ouderenzorg. Kwaliteit van de zorg staat op het spel I DVHN commentaar

In juni demonstreerden werknemers in de ouderenzorg ook.

In juni demonstreerden werknemers in de ouderenzorg ook. Foto: ANP/Lex van Lieshout

Ouderenzorgmedewerkers protesteren vandaag in Den Haag tegen kortingen op het budget. Veel instellingen dreigen daardoor in grote problemen te komen. En dat terwijl er nu al een ernstig gebrek aan mensen en middelen is.

Lees meer over
Commentaar

In Den Haag wordt vandaag door een groot aantal medewerkers van ouderenzorginstellingen in Noord-Nederland gedemonstreerd. Ze eisen dat kortingen en bezuinigingen op de sector worden teruggedraaid. Wanneer dat niet gebeurt, dreigen forse ingrepen in veel instellingen, die dan noodgedwongen de tering naar de nering moeten zetten. Die reorganisaties zijn funest voor de sector, zeggen de directies van de zorgverleners. Nu al worden die geplaagd door gebrek aan personeel en middelen, terwijl de grijze golf die op de ouderenzorg afkomt alleen maar groter wordt. Werkgevers vrezen bovendien dat reorganisaties negatief uitpakken voor het imago van de sector, waardoor het nog lastiger wordt werknemers te vinden.

Dat de situatie in veel ouderenzorginstellingen nu al schrijnend is, blijkt uit een rapport van accountantsbureau BDO. Afgelopen jaar maakten 238 zorgcentra verlies, een toename van 40 procent. Door de inflatie, hogere energiekosten, oplopende rente en gebrek aan personeel belanden steeds meer tehuizen in zwaar weer. Het nijpende tekort aan medewerkers zorgt er voor dat steeds meer geld wordt uitgegeven aan de inhuur van dure tijdelijke krachten. Tegelijk lopen de inkomsten terug. De overheid geeft minder geld voor huisvesting en vermindert het budget voor de ouderenzorg volgend jaar met 1,2 procent. Die korting loopt op tot 3 procent in 2026. Als het beleid niet wordt bijgesteld zijn faillissementen in de zorg onvermijdelijk, waarschuwen de accountants.

De totale omzet van de instellingen in deze sector is 24 miljard euro. Het is begrijpelijk dat het kabinet, dat wordt geconfronteerd met almaar oplopende zorgkosten, keuzes maakt. Maar het schrappen in de budgetten voor de verzorging van kwetsbare ouderen heeft ernstige consequenties. De kwaliteit van die zorg staat op het spel. En veel alternatieven zijn er niet. Nu al doen instellingen een groot beroep op mantelzorgers en vrijwilligers. Als er ook nog gaten in de begroting moeten worden gedicht, dreigt het doek voor veel instellingen te vallen. Wie zorgt er dan voor onze ouderen?