Let op: voor dit programma kun je je aanmelden via [email protected]

Zwangerschap en geboorte zijn gebeurtenissen die over het algemeen zonder problemen verlopen. De zwangere wordt begeleid door een verloskundige en samen bekijken zij of er redenen zijn voor medisch specialistische zorg. Als die er zijn, verwijst de verloskundige de zwangere door naar de gynaecoloog. Deze zogenaamde ‘risicoselectie’ heeft als doel dat zwangeren en hun kinderen op het juiste moment, de juiste zorg, op de juiste plek krijgen. Toch blijft er een wanverhouding bestaan tussen de zorg die zwangeren nodig hebben en de zorg die wordt verleend. De verleende zorg hangt bijvoorbeeld sterk af van een postcodegebied. Ook worden zwangeren en pasgeborenen die in armoede leven of een migratieachtergrond hebben vaker ernstig ziek en overlijden vaker tijdens en na de zwangerschap. In dit programma nemen we onder de loep hoe we risicoselectie kunnen verbeteren om de geboortezorg rechtvaardiger te maken.

Met in dit programma
Bahareh Goodarzi
Verloskundige, Postdoctoral researcher Midwifery Science, docent Academie Verloskunde Amsterdam Groningen
Jolanda Liebregts
Promovendus VOICE study bij Amsterdam UMC, Verloskundige Wetenschap
Prof. dr. Ank de Jonge
Hoogleraar Verloskundige Wetenschap bij Amsterdam UMC, UMC Groningen, Verloskundige Wetenschap Amsterdam Groningen. Verloskundige in de eerstelijn zorg
Prof. dr. Francois Schellevis
Bijzonder hoogleraar Amsterdam UMC (locatie VUmc) via Nivel (Netherlands Institute for Health Services Research)
Prof.dr. Corine Verhoeven
Hoogleraar Verloskunde aan de University of Nottingham, UHD aan de afdeling Verloskundige Wetenschap, Amsterdam UMC en verloskundige in Máxima MC, Veldhoven
Prof. dr. M.E.A. Spaanderman
Hoogleraar verloskunde in Maastricht en Nijmegen
Marije Droogendijk
Specialist geboortezorg, bestuurder en verloskundige in het Groene Hart Ziekenhuis te Gouda
Eefke Postma
Multidisciplinair Ervaringsdeskundig adviseur
Prof. dr. Thomas van den Akker
Hoogleraar Global Maternal Health aan het Athena Instituut van de Vrije Universiteit , Gynaecoloog-perinatoloog LUMC
Madyasa Vijber
Caseload verloskundige Rotterdam en omgeving
Dr. Alana Helberg-Proctor
Assistant Professor, Department of Anthropology, University of Amsterdam
Ryan Ramharak
Trans non-binair, ouder, beleidsmedewerker en orthopedagoog
Lieke van Houtum
Wetenschappelijk onderzoeker, afdeling Gezond Leven GGD Amsterdam
Kirsten Schatorje
Verloskundige, mede-eigenaar verloskundigenpraktijk Nona bij Nona

Bahareh Goodarzi is verloskundige, docent en onderzoeker en promoveert vandaag (op vrijdag 10 februari) om 11.45 uur aan de Vrije Universiteit van Amsterdam op risicoselectie in de geboortezorg. Aansluitend op de promotie volgt dit programma in Pakhuis de Zwijger waarin experts in gesprek gaan over de invloed van zorgorganisatie en discriminatie op de gezondheid van de zwangere persoon en het kind.

Dit programma is interessant voor iedereen die zwanger wil worden, zwanger is, met zwangeren en pasgeborenen werkt of op een andere manier affiniteit heeft met zwangerschap en geboorte.

—-

Accreditatie is aangevraagd bij de KNOV en de NVOG.

Voor de promotie eerder op de dag kun je je aanmelden via [email protected]

Het proefschrift van Bahar is in te vinden via deze link.

DossierFemCity
Inclusief
ProgrammareeksFemCity

FemCity is een plek waar we maatschappijkritische vraagstukken onder de loep nemen en samen bewustwording creëren, mensen samenbrengen, en allianties smeden door middel van meetups, talkshows en workshops. FemCity biedt een podium aan iedereen die zich hard maakt voor gelijkwaardigheid en inclusiviteit. Een feministische platform waar we ruimte geven aan nieuwe geluiden en nieuw stemmen om te inspireren en activeren. Aan de hand van de actualiteit gaan we in op thema’s zoals de gender pay gap, (straat)intimidatie, de ‘pink tax’, de vrouwelijke anatomie, en politieke vraagstukken. In onze dependances NewMetropolis Nieuw-West en NewMetropolis Zuidoost bouwen we intussen aan een (vrouwen)netwerk op buurtniveau. Wil je samen met ons een avond of meetup organiseren? Neem dan contact op met een van de betrokken programmamakers.