Skip to content

USP Bilthoven - Rondje terug in de tijd Multi-cache

Hidden : 9/1/2020
Difficulty:
2 out of 5
Terrain:
2 out of 5

Size: Size:   large (large)

Join now to view geocache location details. It's free!

Watch

How Geocaching Works

Please note Use of geocaching.com services is subject to the terms and conditions in our disclaimer.

Geocache Description:


Eerst een paar belangrijke zaken:

  • De route loopt geheel buiten de hekken van Utrecht Science Park Bilthoven (USPB), nergens hoef je het terrein te betreden of binnen de hekken ervan te komen.
  • De Cache ligt buiten de hekken van USPB
  • Parkeren op de aangegeven P, NIET binnen de hekken van het terrein
  • De route niet na zonsondergang en voor zonsopgang doen.
  • De eigenaar van USPB heeft toestemming verleend voor de cache en het is bekend gemaakt bij de beveiliging.
  • De route is bijna 3 km en bedoeld om te lopen of te fietsen, met de auto is niet mogelijk.
  • Gevonden antwoorden NIET stapeltellen.

 

Wat is het Utrecht Science Park Bilthoven eigenlijk?

Met name inwoners van gemeente De Bilt kennen USPB nog als het RIVM-terrein of Antonie van Leeuwenhoekterrein, de naam tot de verkoop ervan in 2014. Sindsdien is het terrein in een transitie gekomen naar een bedrijventerrein met als nieuwe naam Utrecht Science Park Bilthoven (USPB).

Het RIVM is huurder geworden naast andere bedrijven.

 

Met deze ronde om het terrein van 22 ha laten we de historie weer tot leven komen, want die is én blijft op sommige plaatsen zichtbaar.

De geocache:

Met deze route komen we langs enkele plekken die te maken hebben met het heden en verleden van het terrein en een stukje van het terrein van de buren. Op een achttal waypoints (wp) moeten vragen beantwoord worden waarna met de antwoorden niet alleen de eindlocatie kan worden berekend, maar ook de code van het daarbijbehorende slot. Dit slot is uit praktische overwegingen aangebracht; de cache zou zo maar eens verkeerd gebruikt kunnen worden...

De cache bevat voldoende ruimte voor het ruilen van en/of achterlaten van TB's.

 

De route:

Na het parkeren  (zie P coördinaten) gaan we naar wp 1, dit zijn ook de coördinaten bovenaan vermeld.

Hier volgt de eerste kennismaking met een van de op het terrein aanwezige bedrijven namelijk Bilthoven Biologicals, waarvan de wortels bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid & Milieu (RIVM) liggen. Daar is immers begonnen met de ontwikkeling en productie van vaccins.

Uit de tijd dat deze nog door het RIVM werden geproduceerd

Naar schatting wordt wereldwijd meer dan 30% van de huidige vaccins op basis van technologie uit Bilthoven geproduceerd. In 2003 werden de vaccinproductie-activiteiten voor het Nederlandse rijksvaccinatieprogramma voortgezet onder de naam Nederlands Vaccin Instituut (NVI).

Bilthoven Biologicals ontstond na de privatisering van de productie-activiteiten van het NVI. In 2012 nam de eigenaar van het Serum institute of India, 's werelds grootste vaccinproducent, deze activiteiten van het NVI over.

Op de gevel van het gebouw staat onder de naam nog een andere naam, welke is dit?

1) Poonawalla Science Park (A = 1)

2) Cyrus Poonawalla Group (A = 2)

3) Serum Group Nederland (A = 3)

 

Ga naar wp 2.

Vanaf het eerste waypoint tot en met hier loop je langs de Soestdijkseweg. Een beukenbos maskeert de gebouwen die her en der de laatste jaren uit de grond zijn gestampt. Toch is dit gedeelte de jongste aanwinst van het USPB-terrein. Tot 1995 is dit namelijk gebruikt door de Rijkspolitie en diens verbindingsdienst, met centraal de toch weFolder verkeersschooll kenmerkende villa "De Varenkamp". Niet alleen de verbindingsdienst zat hier, ook is dit als verkeersschool in gebruik geweest van 1949 tot 1984.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De villa stond op de fundering van een boerderij die dateert uit het einde van de 19e eeuw. Deze villa is na een grote verbouwing in gebruik genomen als burgemeesterswoning, totdat de Duitsers het confisqueerden in de Tweede Wereldoorlog. Er gaat zelfs een gerucht dat er in die periode geheime verbindingen liepen naar de bunkers rond het huidige gemeentehuis (zie ook komende waypoints).

De inmiddels gesloopte vila

 

 

 

 

 

De villa begin jaren '80

Dat de burgemeester fanatiek verzamelaar was, bleek o.a. uit de vele ornamenten in de woning die overigens zijn veiliggesteld bij de sloop in 2006.

Ornament villa    Schouw Villa

Bij dit waypoint (wp 2) aangekomen is er eigenlijk niet zoveel meer te zien uit deze periode, op twee witte pilaren na.

Deze pilaren markeerden de hoofdingang van het hele Varenkamp-terrein uit de tijd dat de Rijkspolitie hier gevestigd was.

Aan de kant van het fietspad, zie je aan de onderste zijde van de pilaren een rechthoekig vlak, wat is hierin afgebeeld?

1) Helemaal niets  (B = 33)

2) Het embleem van de Rijkpolitie (B = 44)

3) Een leeuw (B= 55)

 

We vervolgen de ronde richting het landgoed Jagtlust met daarop het gemeentehuis. Hoewel dit niet toebehoort aan het USPB is het een bezoekje waard.

In 1928 werd het landgoed aangekocht door de gemeente De Bilt en na een grootscheepse verbouwing werd het hoofdhuis in 1932 als gemeentehuis in gebruik genomen.

Het landhuis staat in een landschappelijk aangelegd park en kijkt via een gazon uit op de Soestdijkseweg en de daar tegenover liggende overtuin.

Naast het gemeentehuis is op wp 3 het monument te vinden van gevallenen in de Tweede wereldoorlog uit de gemeente De Bilt. Later is dit uitgebreid: dit moument is nu ook ter herdenking van slachtoffers die na de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld of onderdrukking om het leven zijn gekomen.

Vraag: Onder het monument is de aarde vermengd met aarde van een Ereveld op Java. Het aantal letters van de naam van dat Ereveld is C

C= _ _

 

We gaan nu een klein stukje terug, naar de bunker op wp 4.

Dit is een van de bunkers rond Jagtlust en was bedoeld als (groot) manschappenverblijf. Het is moeilijk te zien, maar de lengte ervan is zo'n 26 meter.

Zouden de verbindingslijnen uit de villa van waypoint 2 hiernaartoe hebben gelopen?

Straks, na het beantwoorden van de vraag, is overigens nog een andere bunker zichtbaar achter Jagtlust.

De bunker van dit waypoint is, in tegenstelling tot de bunker achter Jagtlust, nog wél in gebruik; de originele deur is echter geblokkeerd, waarmee?

1) Helemaal niets  (D = 13)

2) Een DUPLO Blok (D = 23)

3) Een stalen balk (D = 33)

 

Hierna loopt de route deels over de oude parkeerplaats van het terrein. Hier is niets meer van te zien omdat hier al vele jaren een woonwijk staat.

wp 5

Hier staat een markeringspaal voor een brandkraan. Deze brandkraan is, zoals tegenwoordig vaak toegepast, aangesloten op het drinkwaternet.

Vermeldenswaard is dat het terrein zijn eigen drinkwatervoorziening had tot midden jaren '70. Meerdere eigen bronnen op het terrein waren in gebruik voor het oppompen van drinkwater. Mede door vervuiling met benzeen zijn deze bronnen buiten gebruik gesteld.

Vul het ontbrekende getal (twee cijfers) op onderstaande foto in voor de waarde van E.

wp5

E= _ _

 

wp 6

Hier treffen we een van de oude ingangen van het terrein aan.

Tegen de linkerwoning (no. 140) bevindt zich aan de kant van het hek een oude portiersloge, voorzien van een wastafel,  een "T65" telefoontoestel, en een elektrische kachel om het in de winter enigszins comfortabel te hebben.

Lang is deze loge waarschijnlijk niet gebruikt.

Zij-ingang

 

wp 7

We zijn nu aangekomen bij de oude hoofdingang van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid (RIV, nog zonder M), als zodanig in gebruik tot 1990.

Sinds 1953 is het RIV gevestigd in Bilthoven. Het RIV ontving in 1950 3,5 miljoen gulden aan Marshallhulp, waarmee  in Bilthoven een terrein kon worden gecreëerd waarop voldoende sera en vaccins gefabriceerd konden worden. Op deze manier hoefde men niet langer afhankelijk te zijn van import, mede met het oog op een eventuele oorlog met het Oostblok.

Tot 1953 was het RIV in de stad Utrecht gevestigd. Hier was het, zeker na de Tweede Wereldoorlog, veel te krap geworden om goed onderzoek te kunnen verichten.

In de aansluitende decenia zou het RIV en diens takenpakket groeien en groeien, van Rijksvacinatieprogramma (1957), naar een eigen laboratorium voor stralingsonderzoek (1961).

Ook uitbraken van ernsige ziekten en besmettingen waren toen al in onderzoek, zoals de uitbraak van de Salmonella- epidemie begin jaren '70.

Enten Salmonella

Pas in 1984 wordt, na verdere samenvoeging met andere Rijksinstellingen, de M (van Milieu) toegevoegd aan het RIV.

 

Op dit punt, aan het begin van de weg naar de oude hoofdingang, is aan de lantaarnpaal nog een markering aanwezig die aangeeft dat dit geen openbare weg is. Hoeveel letters bevat dit bord?

Aantal letters = ... (F = _ )

 

Vanaf dit punt is de grote schoorsteen ook goed zichtbaar.

Schoorsteen

Sinds de bouw van de 63 meter hoge schoorsteen begin jaren '60 van de vorige eeuw is de functie hiervan vaak betwist. Zo zou het een schoorsteen van de verbrandingsoven voor kadavers van proefdieren zijn. Door de schoorsteen gaat echter alleen de verbrandingslucht van de in het centrale ketelhuis geplaatste ketels. Met aanvankelijk gemetselde kanalen in de schoorsteen werd de rook van de op stookolie gestookte ketels op deze wijze hoog genoeg de lucht in geblazen. Met de komst van het aardgas is ook het ketelhuis gemoderniseerd, maar de schoorsteen bleef.

De bouw zelf is laag voor laag gedaan, wat nog enigszins zichtbaar is. Anno 2020 zou de inspectie nog wel wat aan te merken hebben over de methode van bouwen:

 

Bouw schoorsteen

 

Het laatste waypoint, wp 8, brengt je naar het uitzicht op het laboratorium met de vele schoorsteentjes.

Kijk omhoog en je ziet bovenop het gebouw vóór je de vele schoorstenen voor luchtafvoer; een laboratorium heeft immers goede ventilatie nodig.

Onderzoek naar chemische of biologische stoffenEen onderzoek naar onbekende stoffen, virsussen of bacteriën moet met grote voorzichtigheid gebeuren. Daar dacht men 50 jaar geleden misschien nog wat makkelijker over? (zie onderstaande foto):

Handschoenenkast in labomgeving Virologisch onderzoek in een handschoenenkast - jaren '70.

 

Bij dit waypoint staat ook een groene gaskast, hierop is aan de straatkant duidelijk een sticker met nummer vermeld GC8ZA3R =  . . . 

Op de puntjes staat . . .  (G =_ _ _ )

 

Als het goed is, heb je de nu de antwoorden compleet en kan met de onderstaande formulie de eindlocatie worden bepaald:

N 52° 07.G - C     E 005° 11.(A + F) x B + C

N 52° 07._ _ _    E 005° 11._ _ _

Code Slot = E x D - G

Code Slot = _ _ _ _

Als afsluiting nog twee foto's, ook de afvoer van afval was en is immers een serieuze aangelegenheid:

Vuilniswagen Met speciale emmers werd afval opgehaald

Additional Hints (Decrypt)

Mvr ynngfgr sbgb('f) baqrenna qr orfpuevwivat

Decryption Key

A|B|C|D|E|F|G|H|I|J|K|L|M
-------------------------
N|O|P|Q|R|S|T|U|V|W|X|Y|Z

(letter above equals below, and vice versa)