יום שני, 25 במרץ 2024

החדשות הטובות של ישראל 24 במרץ 24

 

במהדורת 24 במרץ של החדשות הטובות של ישראל, הדגשים  כוללים:

·       שוטר ערבי ישראלי הציל מאות יהודים ב-7 באוקטובר.

·       מדענים ישראלים בוחנים טיפולים חדשניים לאלצהיימר ו-AMD.

·       הישראלים הם העם החמישי הכי מאושר בעולם.

·       מכשיר ישראלי שיכול לזהות מזון נגוע.

·       אלפי עובדים זרים מחיים את ענף הבנייה בישראל.

·       קבוצת רכיבה ישראלית זכתה בטור דה טייוואן.

·       ארכיאולוגים מצאו היכן התכוננו היהודים להילחם ברומאים.

 


חדשות חיוביות בזמן מלחמה

 

פרס ישראל לגיבורים. פרס ישראל לגבורה אזרחית יוענק למנחם ואלחנן קלמנסון ואיתיאל זוהר, על הצלת חייהם של למעלה מ-100 בני אדם ב-7 באוקטובר. הם קראו לעצמם "צוות אלחנן" לכבודו של אלחנן קלמנסון, שנספה במבצע החילוץ.

https://unitedwithisrael.org/heroic-civilians-to-receive-israel-prize-for-saving-nearly-a-100-people-on-oct-7th/

 

שוטר ערבי בדואי מציל מאות. ב-7 באוקטובר הסיע סמל המשטרה רמו סלמאן אל-הוזאייל, בן העדה הבדואית בדרום ישראל, מאות בלייני נובה למקום מבטחים במכונית קטנה ונטושה שמצא לאחר שחמאס פוצץ אותו באמצעות רימון. מאוחר יותר הוא החזיר את המכונית לבעליה שנמלט רגלית.

https://unitedwithisrael.org/california-synagogue-leases-space-to-muslim-group-werent-expecting-this-result-2/

 

ביקור סולידריות של הטכניון בבריטניה בישראל. קוראי בריטניה יכולים להצטרף לטכניון בריטניה (6-10 במאי) ל"מסע סולידריות לישראל". בואו לחוות את הרוח החדשנית של ישראל ממקור ראשון באמצעות מפגשים מיוחדים עם סטארטאפים פורצי דרך, מפגשים אינטראקטיביים בטכניון והרפתקאות אל לב העבר, ההווה והעתיד של ישראל.

https://technionuk.org/event/solidarity-trip-to-israel/

 

הפניית תרומות בסך 800 מיליון דולר לישראל. התגובה היהודית בצפון אמריקה למלחמה בעזה הייתה פנומנלית. ג'ף שיינפלד, יו"ר משותף של ועדת החירום הישראלית, עסוק בהקצאת 800 מיליון דולר מכספים שגויסו על ידי הפדרציות היהודיות של צפון אמריקה ומוסדות אחרים.

https://jweekly.com/2024/03/13/the-man-directing-800m-in-post-oct-7-donations-to-israel-on-where-the-money-goes/

 

 

הישגיה הרפואיים של ישראל

 

גישה נוספת לריפוי אלצהיימר? בשנת 2023 עבד פרופ' שי רחימיפור מאוניברסיטת בר-אילן עם מדענים קנדים על טיפול פפטידי למחלת אלצהיימר. כעת הוא עובד עם מדענים איטלקים על פיתוח ננו-חלקיקים כדי לתקוף גרסה מוקדמת של חלבון עמילואיד-בטא.

https://tps.co.il/articles/nanotechnology-breakthrough-could-transform-alzheimers-care/ 

 

מסלול חדש לטיפול ב- AMD רטוב.  פרופ' עפרה בני, מייסדת שותפה וסמנכ"לית הטכנולוגיות של אורסייט הישראלית, פיתחה מולקולה קטנה שעוצרת (בבדיקות מעבדה) היווצרות עודפי כלי דם בעין, ובכך מונעת את ההשפעות הקשות ביותר של AMD רטוב. יש לו גם סיכויים לשימוש בניתוק אספקת הדם לגידולים.

https://www.israel21c.org/orsights-novel-amd-drug-may-preserve-sight/

https://ngt-healthcare2.com/orsight-pharma/

 

קישור מחלות לב לסרטן. חוקרים מאוניברסיטת תל אביב ומהמרכז הרפואי שיבא מצאו כי לב חולה משחרר בועות, הנקראות בועיות חוץ-תאיות (sEV). אלה עוברים דרך זרם הדם ומקדמים את צמיחת התאים הסרטניים. ספירונולקטון עוצר sEV ומונע סרטן.

https://tps.co.il/articles/israeli-researchers-uncover-biological-pathway-between-heart-disease-and-cancer/

https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/CIRCULATIONAHA.123.066911

 

בדיקות רוק יכולות למנוע נכויות לכל החיים. זיהום ציטומגלווירוס מולד (cCMV) גורם לבעיות בריאותיות (לעתים קרובות לכל החיים) עבור אחד מכל 1,000 יילודים בארה"ב. חוקרי הדסה פיתחו בדיקת סקר יעילה מבוססת רוק cCMV PCR לגילוי מוקדם וטיפול.

https://www.jpost.com/health-and-wellness/article-791556 

https://www.hadassah.org/story/newborn-saliva-screen-could-revolutionize-ccmv-protocol

 

טכנולוגיה חדשנית מחזירה את השורדת לעמוד על רגליה. נטע מקיבוץ כפר עזה נפצעה קשה על ידי חמאס ב-7 באוקטובר. רופאי הטכניון יצרו מכשיר אורתוטי ייחודי המותאם במיוחד עבור נטע בהתבסס על סריקות תלת-ממדיות של רגלה, כדי לסייע לה ללכת בזמן שהקרסול שלה אינו מסוגל לשאת משקל. זה מאפשר הסתגלות כשהרגל שלה מחלימה.

https://technionuk.org/news-post/a-new-step-toward-healing-with-innovative-orthotic-technology/

 

טכנולוגיות חדשות לטיפול בפצועים. הרופאים בבתי החולים של הדסה בירושלים משתמשים בטכנולוגיות החדישות ביותר, כמו ניתוחים בעזרת רובוט, הדפסת תלת ממד ומשחקי מחשב, כדי לטפל בחיילים ובאזרחים פצועים.  רובוט יכול לחלץ כדור בקלות, ללא נזק לאיברים אחרים.

https://www.hadassah.org/story/voa-hadassah-treats-wounded-using-advanced-technology

https://www.voanews.com/a/israeli-medical-technology-helps-treat-save-soldiers/7508578.html

 

הגדלת הפוריות באמצעות בינה מלאכותית. FertilAI הישראלית פיתחה את Fertilane – פלטפורמת בינה מלאכותית לקלינאים, המציעה פתרונות לטיפול טוב יותר במטופלות לאורך כל מסע הפוריות. הוא כולל גם אפליקציה כדי לסייע למטופלות בתהליך המורכב של טיפולי פוריות ולשפר את התקשורת בין המרפאה למטופלת.

https://www.israel21c.org/fertilais-ai-platform-increases-clinical-fertility-by-8/  https://fertilai.com/

 

 

ישראל מכלילה וגלובלית

 

טכניון ידידותי לנשים. 50% מהסטודנטים החדשים לתואר ראשון בטכניון הן השנה, נשים. כדי לעודד יותר יולדות להירשם, התקין הטכניון 18 חדרי הנקה. הם ממוקמים בכל פקולטה, כמו גם בבית הסטודנט ובבניין אולמן המשמש את כל הפקולטות.

https://ats.org/our-impact/the-technion-opens-18-rooms-for-nursing-moms/

 

האישה הראשונה שעמדה בראש הפקולטה להנדסת אוירונוטיקה וחלל. פרופ' דניאלה רוה היא האישה הראשונה שמונתה לדיקן הפקולטה להנדסת אוירונוטיקה וחלל בטכניון. בוגרת הפקולטה, סיימה את לימודיה בהצטיינות והמשיכה לתואר שני ושלישי בטכניון.

https://ats.org/our-impact/making-history-first-woman-to-head-the-faculty-of-aerospace-engineering-at-the-technion/    https://ats.org/about/faces-of-the-technion/daniella-raveh/

 

80,000 מוסלמים מתפללים בשלווה באל-אקצא. עשרות אלפי מוסלמים התפללו בשלווה במתחם מסגד אלאקצא בתפילת יום השישי הראשונה של חודש הרמדאן. המשטרה לא דיווחה על אירועים חריגים, למרות שחמאס קרא לאלימות. הווקף האיסלאמי העריך כי השתתפו בו 80,000 איש.

https://www.timesofisrael.com/police-gird-for-first-ramadan-friday-prayers-after-hamas-calls-to-defend-al-aqsa/

 

מרכז מדטק משתמש ביצירתיות של ערביי ישראל. MEDX Xelerator הישראלית יצרה את מרכז החדשנות NorthMed בעיר הצפונית סכנין. בשנתה הראשונה, נורת'מד סייעה לסוויפט דוקט לפתח את האנדוסקופ שלה לניווט בצינור המרה.

https://nocamels.com/2024/03/medtech-hub-fostering-underutilized-creativity-of-israeli-arabs/  

https://medxelerator.com/

 

מצעד הרמדאן בהובלת נושא דגל ישראל. ההתנחלות הבדואית הישראלית ביר אל-מכסור שפירושה באר שבורה, וממוקמת בסמוך לעמק יזרעאל. בכפר התקיימה תהלוכה לציון תחילת חודש הרמדאן. בראש המצעד עמד מישהו שנשא בגאווה את דגל ישראל.

https://www.reddit.com/r/Israel/comments/1bbk7i0/this_is_how_we_welcome_ramadan_in_my_arab_home/

 

"פרס נובל" להנדסת חשמל. פרופ' חגית מסר-ירון מאוניברסיטת תל אביב זכתה בפרס המוביל בהנדסת חשמל - המדליה של IEEE לטכנולוגיות סביבתיות ובטיחותיות - על הטכנולוגיה פורצת הדרך שלה המשתמשת ברשתות סלולריות קיימות לניטור תופעות מטאורולוגיות.

https://www.timesofisrael.com/liveblog_entry/tau-professor-wins-top-electrical-engineering-prize-for-weather-monitoring-work/   https://corporate-awards.ieee.org/wp-content/uploads/env-safety-rl.pdf

 

עדיין מאושר למרות המלחמה. למרות המלחמה, ישראל נמצאת במקום החמישי בדו"ח האושר העולמי לשנת 2024, רק מקום אחד פחות מאשר בשנת 2023 וארבעה יותר מאשר בשנת 2022 הציונים הם מלשאול את האזרחים שאלות על תוצר לנפש, תמיכה חברתית, תוחלת חיים בריאה, חופש, נדיבות ושחיתות.

https://www.israelnationalnews.com/news/387047

https://tps.co.il/articles/despite-war-israel-ranks-5th-in-world-happiness-report/

https://happiness-report.s3.amazonaws.com/2024/WHR+24.pdf

 

1,000+ כפרים אפריקאים. חדשנות ישראלית: אפריקה הביאה מים וחשמל ל-1,100 כפרים באפריקה. כל כפר עולה 65,000 דולר למימון קידוחים, משאבות סולאריות, פאנלים סולאריים, מכלים, צנרת, ברזים, מגדל בגובה 10 מטר וניטור מרחוק.  20,000 דולר מביאים אור לכל כיתות בית הספר ובתי המורים.

https://innoafrica.org/    https://innoafrica.org/projects/

 

 

מדע וטכנולוגיה

 

עיצוב הטכנולוגיה העתידית עם הודו. התעשייה האווירית חתמה על שותפות אסטרטגית עם המכון ההודי לטכנולוגיה דלהי לטיפוח יוזמות מחקר באמצעות פרויקטים משותפים, תוכניות הכשרה וייעוץ מחקרי.

https://tps.co.il/articles/iai-iit-collab/

 

לחוש מזון שהתקלקל.  סנסיפי הישראלית מבטיחה לחולל מהפכה בתחום זיהוי הפתוגנים. באמצעות "אף מלאכותי", החיישנים הזעירים של סנסיפי - אלקטרודות המכוסות בננו-חלקיקי פחמן - מאפשרים זיהוי מהיר של פתוגנים מזיקים כמו אי קולי וסלמונלה תוך פחות משעה, הרבה פחות מהחלופות הנוכחיות.

https://nocamels.com/2024/03/artificial-nose-sniffs-out-bacteria-making-your-food-go-bad/

https://www.startuphub.ai/startups/sensifi/

 

הדפסה על הירח. חברת הדפסת התלת-ממד הישראלית Stratasys שולחת את החומרים המודפסים בתלת-ממד שלה למשימה הקרובה על הירח כדי לבחון את ביצועיהם על פני הירח. זהו חלק מנקודת המפנה של נאס"א שמקדמת חברות המפתחות טכנולוגיות חלל.

https://nocamels.com/2024/03/3d-printing-firm-testing-how-its-products-perform-on-the-moon/

 

טכנולוגיית קירור חדשנית. חברת Storage Drop הישראלית זכתה במענק בסך מיליון אירו במסגרת תוכנית המימון של האיחוד האירופי - HORIZON במסלול קירור נקי ויעיל 2023. המערכת, המקבלת אנרגיה מפאנלים סולאריים, שואפת לספק חשמל למערכת כדי לייצר 5 TR של קירור 24/7.

https://en.globes.co.il/en/article-storage-drop-wins-eu-grant-to-develop-innovative-cooling-systems-1001473896

הפיכת באר שבע לסינגפור. כתבה מקיפה על האב Synergy7 הממוקם בפארק גב-ים טכנולוגיות מתקדמות בבאר שבע. לאחרונה היא פתחה את מעבדת הרובוטיקה החדשה והראשונה מסוגה, עם מומחים מאלביט הישראלית המאפשרים ליזמים לצבור ניסיון מעשי רב ערך.

https://www.israel21c.org/ambitious-new-robotics-lab-opens-in-war-hit-negev/ 

https://www.gavyam-negev.co.il/en/   https://synergy7.co.il/

 

 

כלכלה ועסקים

 

עוד אלפי עובדים זרים. משרד השיכון מתכנן להביא לישראל כ-40 אלף עובדים זרים נוספים למשרות בענף הבנייה. בישראל כבר נמצאים כ-1,200 עובדים הודים, ומספרם עלה ל-10,000 בסוף יוני. מספרים דומים יועסקו מגיאורגיה, סרי לנקה ואזרבייג'ן.

https://www.jpost.com/israel-news/article-792325

 

עובדות על הסחר הקנדי. בהודעתו על אמברגו נשק על מכירות לישראל, שכח שר החוץ הקנדי להזכיר כי בעשור האחרון רכש משרד ההגנה הקנדי מערכות נשק ישראליות בשווי של יותר ממיליארד דולר.

https://www.jpost.com/israel-hamas-war/article-792943

 

הקרן לחוסן לישראל משקיעה ב-34 חברות. OurCrowd הישראלית הודיעה כי מחויבות המשקיעים לקרן החוסן הישראלי שלה גדלה ל-17 מיליון דולר, מה שמאפשר לה להגדיל את המימון לסך כולל של 34 סטארט-אפים. בנוסף, PwC ישראל תספק ליווי עסקי לחברות פורטפוליו בקרן.

https://www.ourcrowd.com/startup-news/pwc-israel-collaborates-with-ourcrowds-israel-resilience-fund-to-support-israels-tech-sector-at-time-of-crisis

 

אירופה ממשיכה להשקיע. בכנס העשירי של Europe Days בתל אביב השתתפו כ-200 סטארט-אפים ויזמים ישראלים. כולם קיוו להשקעה מ-14 קרנות ההון סיכון ומ-18 נציגי חברות, רשויות וגופים מוניציפליים מאירופה.

https://www.israel21c.org/foreign-investors-eye-israeli-startups-at-europe-days/

 

אירופה משקיעה בסטארט-אפ ישראלי בתחום הבינה המלאכותית. NeuReality הישראלית גייסה 20 מיליון דולר, כולל ממועצת החדשנות האירופית ומ-OurCrowd הישראלית.

https://en.globes.co.il/en/article-israeli-chip-co-neureality-raises-20m-lincluding-eus-eic-1001474101

 

הבטחת תשלומים באפריקה. PAPSS המצרית (מערכת התשלומים והסליקה הפאן-אפריקאית) בחרה ב-Thetaray הישראלית כשותפת הסינון ואיסור הלבנת הון (AML). 

https://nocamels.com/2024/03/egypt-based-pay-platform-taps-israeli-anti-money-laundering-startup/

 

ספורטס אילוסטרייטד הוא (כבר 10 שנים) ישראלי.  חברת Minute Media הישראלית הגיעה להסכם רישוי ל-10 שנים של זכויות דיגיטל ודפוס להוצאת ספורטס אילוסטרייטד. החברה הישראלית תפקח על כל פעולות העריכה הדיגיטלית והמודפסת בפורטפוליו של SI. 

https://www.calcalistech.com/ctechnews/article/s1tq0kuap

 

אקזיטים, השתלטויות ומיזוגיםעד 24/3/24: Gitlab האמריקאית רוכשת את סטארט-אפ אבטחת הענן הישראלי Oxeye תמורת 30-40 מיליון דולר. חברת Redis הישראלית  רכשה את חברת Speedb הישראלית.

 

השקעת סטארט-אפעד 24/3/24: BigID גייסה 60 מיליון דולר והגיעה למעמד של יוניקורן; NeuReality גייסה 20 מיליון דולר; אונו גייסה 6.25 מיליון דולר; IO River גייסה 5.4 מיליון דולר,

 

 

תרבות, בידור וספורט

 

פסטיבל הצילום הבינלאומי. פסטיבל הצילום הבינלאומי ה-11 נקבע מחדש ויתקיים כעת בין התאריכים 27.3-6.4 במרכז התרבות ענב ובמתחם גן עופר בתל אביב. הוא חינמי וכולל את תערוכת מיתר 2024, המתמקדת בצילומי מפוני הנגב והגליל.

https://www.nbn.org.il/events/photo-israel-11th-international-photography-festival/

https://photoisrael.org/en

 

בקרו במוזיאון ישראל. כיום יש כמה תערוכות והרצאות מעניינות במוזיאון ישראל בירושלים. שקלים אמת או שקר (עד 30 באפריל); סיור VR בבית הכנסת הגדול של חלב; הדרך הרומית במדבר; והאלבום האבוד של תמונות תימן.

https://www.imj.org.il/en/current-exhibitions  https://www.imj.org.il/en/exhibitions/shekels-true-or-false  https://www.imj.org.il/en/exhibitions/wonders-deep

https://www.imj.org.il/en/exhibitions/lost-album-jakob-rosner%E2%80%99s-yemenite-photographs

 

פסטיבל המוזיקה הבינלאומי. פסטיבל פליציה בלומנטל הבינלאומי למוזיקה יתקיים בתאריכים 25-30 במרץ במוזיאון תל אביב לאמנות. הוא מפרסם את פרסומו כ"מיטב כותבי השירים הישראלים שלנו והמוסיקה הערבית הקלאסית, כולם עטופים במוסיקה קלאסית אירופית המבוצעת על ידי תזמורות והרכבים קאמריים".

https://www.nbn.org.il/events/felicja-bloomental-international-music-festival/

https://fbmc.co.il/en/festival/felicja-blumental-festival/

 

ירושלים בהרמוניה. קונצרט "אמונה" – ירושלים בהרמוניה, יתקיים ביום ד' 27.3 בתיאטרון ירושלים. חזנות, קלאסיקה, ברודווי, ישראלי ועוד. בהשתתפות שי אברמסון, שמעון כהן, מקהלת הללו והתזמורת הסימפונית ירושלים. ההכנסות מועברות למרכזי אמונה לייעוץ טראומה.

https://www.nbn.org.il/events/the-emunah-concert-jerusalem-in-harmony/

https://www.jso.co.il/en/concert/the-emunah-concert-jerusalem-in-harmony/?bt=1

 

מופע אור הלייזר החדש של ירושלים. העיר ירושלים החלה זה עתה את מופע אור הלייזר החדש שלה לאורך טיילת מגדל דוד. באמצעות מוזיקה וויזואליה, המופע מספר את סיפורו של המארג התרבותי הירושלמי תוך שהוא מציע לצופים מבט פנורמי על ציוני הדרך האיקוניים של עיר הבירה של ישראל.

https://www.israel21c.org/jerusalem-debuts-spectacular-laser-light-and-sound-show/

https://www.jwire.com.au/lasers-light-up-jerusalem-night-sky/

 

קבוצת רכיבה על אופניים זוכה בטור דה טייוואן. קבוצת האופניים ישראל פרמייר - טק המשיכה את הצלחתה בטור דה טייוואן. לאחר שניצחה את השלב הראשון בשבוע שעבר, היא זכתה באירוע הקבוצתי הכולל לאחר שסיימה את השלב החמישי והאחרון בעיר קאושיונג. הניצחון ה-13 של הקבוצה העונה כבר מנצח את 2023.

https://tps.co.il/articles/israeli-cycling-team-clinches-overall-victory-in-tour-de-taiwan/

 

הישראלים בדרך למשחקים הפראלימפיים בפריז. לישראל יש עד כה 15 ספורטאים בסגל שלה למשחקים הפראלימפיים בפריז באוגוסט.  ישראל זכתה בתשע מדליות במשחקי 2021 – שמונה מהן בתחרויות השחייה.

https://www.israel21c.org/israeli-paralympic-team-so-far-15-athletes-heading-to-paris/

 

 

מדינת היהודים

 

מחבוא בן 2,000 שנה מפני הרומאים. ארכיאולוגים ישראלים גילו מתחם תת-קרקעי נרחב בחוקוק שבגליל, צפונית לטבריה, המתוארך למרד היהודי הראשון נגד האימפריה הרומית בשנים 66-70 לספירה. הוא הוסב מבור מים מימי הבית השני.

https://www.jns.org/2000-year-old-refuge-complex-found-near-sea-of-galilee/

https://www.israelnationalnews.com/news/386913

 

סיור וירטואליהשיבה לציון. סיור וירטואלי סוחף (שעה בזום) הבוחן את ההשפעה העמוקה של השלטון הפרסי על ישראל הקדומה והשפעתו המתמשכת על סמלי הציונות.

https://www.nbn.org.il/events/virtual-tour-the-return-to-zion-post-purim/

https://www.museumtours.co.il/event-details/virtual-tour-return-to-zion

 

שליחות סולידריות לישראל. בחודש מאי הקרוב, הצטרפו לידידי צה"ל למשימה בלתי נשכחת לבלות את יום הזיכרון ויום העצמאות על אדמת ישראל עם מגיניה. לבלות את השבת בירושלים; פגישה פרטית עם נשיא המדינה; יום הזיכרון בכותל; יום העצמאות עם חיילי צה"ל.

https://www.fidf.org/wp-content/uploads/2024/03/Israel-Mission-May-Itinerary.pdf

 

שעה עולמית של אחדות יהודית. טקס סולידריות עולמי ב-21 במרץ הועבר בשידור חי מהכותל המערבי. שעת תהילים ובקשה לשחרור בני הערובה שנחטפו על ידי חמאס הגיעה לשיאה באמירת תפילת שמע בו-זמנית.  ראו גם את הקשר בין פורים למלחמה זו.

https://www.youtube.com/watch?v=fiS5dprr0jU  https://www.youtube.com/watch?v=GFIKFnWNHzg

https://www.jns.org/thousands-attend-western-wall-prayer-service-for-the-hostages/

 

מצעד הפורים הראשון בירושלים מזה 4 עשורים. למרות המלחמה, ירושלים תארח את מצעד הפורים הראשון שלה מאז 1982 בשושן פורים 25 במרץ. הוא יכלול 30 מצופים ושבע במות מוזיקליות לאורך המסלול של 1 ק"מ במרכז העיר. ראש עיריית ירושלים, משה ליאון, אמר כי מדובר ב"ניצחון הרוח והעמידה האיתנה".

https://www.jns.org/jerusalem-to-hold-first-purim-parade-since-1982/