͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ ͏‌ 
December 2023
Online bekijken
 
Logo AUMC
Terugblik op inspiratiedag AWJG 2023
 
Academische Werkplaats Jeugd en Gezondheid
 
• 
• 
• 
• 
• 
• 
Lees ook ons nieuwsbericht over integraal gezondheidsbeleids op de inspiratiedag AWJG 2023 Pijl
Een inspirerende middag
Samen nadenken over integraal gezondheidsbeleid, onderzoek en praktijk. Dat was het doel van de inspiratiedag AWJG 2023. Op 12 oktober kwamen JGZ-professionals, onderzoekers, beleidsmakers en managers op het gebied van jeugd en gezondheid samen om hierover plannen te maken.

De inspiratiedag AWJG werd geopend door Leandra Koetsier en Bibian van der Voorn. Aan de hand van het voorbeeld 'Kind naar Gezonder Gewicht' lieten zij zien hoe integraal gezondheidsbeleid in zijn werk kan gaan. De Netwerkaanpak Kind naar Gezonder Gewicht (KnGG) beschrijft de ondersteuning en zorg voor kinderen met overgewicht. Deze aanpak is onderdeel van een integrale aanpak met aandacht voor zorg én preventie. Het Integraal zorgakkoord IZA stimuleert de landelijke implementatie van deze aanpak. Doel is vraaggestuurde, toegankelijke en passende ondersteuning en zorg voor kinderen van 0 tot en met 18 jaar met álle niveaus van overgewicht en obesitas, en hun ouders/verzorgers in 2030.
Bibian en Leandra: "De oorzaken van overgewicht en obesitas zijn complex, de veelgehoorde uitspraak ‘ieder pondje gaat door het mondje’ is veel te simplistisch. Vaak speelt een combinatie van biologische, psychologische en sociale factoren een rol. Én de context waarin de kinderen leven: dus bijvoorbeeld de relatie met ouders en familie, sociaaleconomische positie, de leefomgeving, en de maatschappelijke en culturele context. Dus is het belangrijk dat er een integrale aanpak is die hier rekening mee houdt." 
In de KnGG-aanpak speelt de centrale zorgverlener een cruciale rol. Zij of hij begeleidt de kinderen en de rest van het gezin, motiveert hen, houdt de voortgang in de gaten en zet vervolgstappen in gang als dat nodig is. Ook coördineert de centrale zorgverlener de samenwerking tussen alle verschillende professionals en zorgt voor de samenhang. De KnGG-aanpak is een mooi voorbeeld van integraal gezondheidsbeleid in de praktijk.

Samenwerken tussen sectoren
Laura Belmon (Amsterdam UMC, GGD Amsterdam, Sarphati Amsterdam) daagde deelnemers uit om de gezondheidsproblemen slapen, mentale gezondheid en gezond (weer) naar school vanuit het perspectief van integraal gezondheidsbeleid te bekijken. Daarbij dacht iedereen vanuit een andere sector: wat kan die sector bijdragen om te helpen bij het aanpakken van het gezondheidsprobleem? We zetten de eerste stappen naar een concreet plan. Laura: "De deelnemers waren echt betrokken; samenwerkend om kansen te ontdekken, barrières te identificeren en mogelijke oplossingen te bedenken. Het enthousiasme en de energie waren aanstekelijk. Iedereen wilde eigenlijk nog langer doorgaan met de sessie. Zo inspirerend!"
Werk samen en deel de verantwoordelijkheid
We hebben samen met Thrive Amsterdam waardevolle inzichten opgedaan. Allereerst zagen we dat het cruciaal is om de eigen invloedssfeer en die van anderen te kennen. We kunnen alleen effectief bijdragen aan een gedeelde verantwoordelijkheid binnen het systeem als we weten wat de ander nodig heeft en van wie. Dat vereist dat we uitzoomen, het netwerk en de invloedssferen kennen en weten hoe en waar wij elkaar kunnen vinden. En daarbij out of the box durven denken en handelen. Daarnaast benadrukten we het belang om signalen uit de praktijk te delen met beleidsmedewerkers. Deze inzichten bieden niet alleen context voor wat er speelt, maar kunnen ook richtingbepalend zijn voor beleidsadviezen of -strategieën.

Integraal gezondheidsbeleid en de Gezondheidsmonitor 
In een andere gespreksruimte zagen we hoe gegevens uit de Gezondheidsmonitoren bijdragen aan integraal gezondheidsbeleid.
Cijfers uit zo'n Gezondheidsmonitor zijn ondersteunend en ze geven richting, maar hebben vervolgens duiding nodig. Hiervoor dient steeds een arts M+G aan tafel te zitten bij  beleidsvraagstukken op het gebied van psychosociale gezondheid.
Daarnaast moeten JGZ-professionals meer en beter samenwerken met scholen wat betreft data over gezondheid en welbevinden. Zij zien de kinderen en jongeren dagelijks en peilen het welbevinden van de leerlingen geregeld.
Anneke Witt (GGD Kennemerland): "Wat zou kunnen helpen, is intensief met scholen samenwerken om bewezen effectieve methodes in te zetten in alle leerjaren, ter versterking van de mentale gezondheid van jongeren. En niet vergeten jongeren en ouders te betrekken. Hun mening over de mentale gezondheid van hun kinderen is belangrijk." We hebben dus monitordata en JGZ-data nodig, en samenwerking om zo'n thema uit te diepen.
 
Integraal gezondheidsbeleid
Integraal gezondheidsbeleid is een beleidsperspectief dat zich richt op het individu en de omgeving, waarbij de belangrijkste sectoren binnen en buiten het volksgezondheidsdomein samenwerken aan gezondheid. Laura Belmon is onderzoeker bij Amsterdam UMC en mede-organisator van het programma: “We zagen dat integraal gezondheidsbeleid niet alleen belangrijk is binnen een sector - zoals de jeugdgezondheidszorg - maar ook tussen verschillende sectoren. Je kunt een integrale aanpak opzetten rondom een kind of gezin, specifiek voor één thema zoals gezond gewicht. Of integraal werken door breder kijken naar factoren die meerdere thema's raken. We stapten in de rol van een andere sector. Daardoor zagen we hoe belangrijk het is dat werkvelden en sectoren samenwerken om een gezonde omgeving voor gezinnen te creëren. Dit betekent dat werkvelden, onderzoek, beleid en praktijk hand in hand moeten gaan. Zowel binnen als tussen sectoren."
Praatplaat integraal gezondheidsbeleid
Hoe leg je integraal gezondheidsbeleid uit aan anderen?  Daarvoor kun je deze prachtige praatplaat gebruiken, gemaakt door Ellen van Heijst van VisualPower050. Zo is in één oogopslag duidelijk wat integraal gezondheidsbeleid is.

Wil je de praatplaat delen? Gebruik dan de volgende vermelding:
AWJG 2023, illustrator Visualpower050
 
 
Posters en speeddates
Op de poster- en speeddatemarkt was een levendige uitwisseling over onderzoeken bij de partners van de AWJG.
Jeugdartsen Maya Deconinck en Salem Zeggay vertelden over hun project YHC4VMBO waarin ze samen met jongeren en JGZ-professionals een nieuwe JGZ-aanpak ontwikkelen die beter aansluit bij de behoeften van leerlingen op het vmbo. Ze waren blij met de input van de deelnemers op de postermarkt: "Ze kwamen met ideeën over hoe we met onze resultaten de jeugdgezondheidszorg kunnen verbeteren. Het onderwerp leeft heel erg en we hoorden dat onderzoek hiernaar erg zinvol is. Dus dat was fijn!"
Uit de evaluatie bleek dat veel deelnemers de postermarkt erg leuk vonden, ook om een kijkje te nemen bij de lopende projecten in de AWJG.

Wil je de posters nog een keer bekijken? Dat kan hier:Speeddates
  • YoCo: co-creëren van de publieke ruimte voor gezondheid met jongeren (Kunshan Goh)
  • SmartCHANGE: een app co-creëren met jongeren (Claudia Dictus)
 
Met ideeën naar huis
Aan het eind van de dag gingen deelnemers met nieuwe ideeën naar huis. De organisatoren kijken tevreden terug. Mede-organisator Jasmijn van Heijst: "Het was een dynamische middag waarin deelnemers op hoog niveau met elkaar in discussie gingen over vraagstukken die nu spelen binnen én buiten de JGZ. Superleuk om te zien hoe deelnemers nieuwe contacten maken en kennismaken met onze projecten!" De deelnemers beoordeelden de inspiratiedag AWJG met gemiddeld een 8.

Tijdens de inspiratiedag AWJG 2023 heb je aan een plan gewerkt. Gaan jij of je collega’s verder met je plan? Laat het ons weten!
Mail ons op awjg@amsterdamumc.nl. We denken graag met je mee.
 
Foto's
Tijdens de inspiratiedag AWJG zijn er prachtige foto's gemaakt. Hier kun je ze allemaal bekijken.

Gallery Password: zXAdA3ysd6
Download PIN: 9079

Wil je de foto’s delen of posten? Gebruik dan de volgende vermelding:
AWJG 2023, fotograaf Sophie Schra
 
Bekijk de foto's
 
awjg@amsterdamumc.nl
Logo AUMC