KOMMENTARER

Norges framtidsdrøm går i svart

Det er typisk norsk med billig, fornybar strøm, og framtida skal bygges på mer av det samme. Akkurat nå ser det mest ut som en drøm.

KRAFT OG INDUSTRI: Den billige kraften er ikke bare noe vi nyter og har gjort oss avhengige av her og nå. I planleggingen av framtidas samfunn er den billige krafta også helt sentral. Foto: NTB
KRAFT OG INDUSTRI: Den billige kraften er ikke bare noe vi nyter og har gjort oss avhengige av her og nå. I planleggingen av framtidas samfunn er den billige krafta også helt sentral. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Norsk industrihistorie er en fortelling om fosser i rør og billig kraft. Etter hvert som landet er blitt rikt, har kraftkrevende industri drevet på billig strøm vært avgjørende for å kunne konkurrere med utlandet. Billig strøm er også blitt «typisk norsk». Det er en kvalitet ved det norske samfunnet som både forbrukere og næringsliv tar for gitt. Rokker noen ved dette, blir det opprør. Høye strømpriser og sure forbrukere kan utløse krise på Stortinget, mens næringslivet og fagbevegelsen roper om industridød.

Den billige kraften er ikke bare noe vi nyter og har gjort oss avhengige av her og nå. I planleggingen av framtidas samfunn er den billige krafta også helt sentral. Ikke bare fordi den er billig, naturligvis. Den er fornybar. Et av våre mest dyrebare konkurransefortrinn er blitt enda viktigere – og mer unikt. Den billige, grønne krafta skal danne grunnlaget for ny, grønn vekst. Det skal bli nye industrier, nye arbeidsplasser og nye eksportinntekter. Alle Norges utfordringer skal tilsynelatende løses med dette vidundermiddelet. Partiene slåss om om å ha flest mulig gode løsninger. Utenlandske interesser banker også jevnlig på døra, på grunn av vår naturgitte, framtidsrettede fordel. I går fikk vi høre om et nytt samarbeid mellom Panasonic, Hydro og Equinor, med mål om å bygge batterifabrikk i Norge. Billig, fornybar kraft er det som trekker det japanske teknologikonsernet mot Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.