Ministrul Justiției a anunțat marți seară că a terminat de redactat draftul de seiszare a CCR pe un posibil conflict constituțional între Președinție și Guvern, după ce Klaus Iohannis a refuzat să semneze revocarea și numirea unor miniștri.

„Ma puteți întreba dacă am redactat draftul de sesizare? Da. Ce se întâmplă cu sesizarea, nu eu sunt autorul ci doamna premier, președintele Camerei Deputaților, președintele Sentatului. Mai firesc doamna premier, pentru că este un membru al Guvernului", a declarat Tudorel Toader, la Antena 3.

Ministrul Justiției spune că jumătate din putere este la președinte, iar jumătate la Guvern, iar potrivit unei decizii CCR, șeful statului poate refuza o singură dată numirea unui ministru.

"Argumentele sunt cele publice. Noi avem o putere executivă bicefală, jumătate la președinte, jumătate la Guvern. În 2008, Curtea Constituțională a dat o decizie, când eram judecător, în care se spunea că pentru a se asigura un echilibru, trebuie să aibă și președintele un rol în procedura de numire. De a verifica și de a refuza o singură dată numirea unui ministru. Ipoteza în care un post de ministru este vacant, nu intră în discuție revocarea, intră în discuție doar numirea. Premierul propune, președintele poate refuza doar o dată, nu mai poate refuza încă o dată. Nu înseamnă că ministrul-candidat refuzat nu mai poate fi propus la un alt minister. A doua situație, postul de ministru este ocupat, primul-ministru vrea să-l înlocuiască pe ministru cu un altul. Președintele nu are nicio competență în revocarea ministrului, Guvernul nu este făcut și desfăcut de președinte, este condus de premier care el are putere de revocare. Președintele poate refuza o dată", a mai spus Toader.