Reprezentanții mediului de afaceri au reacționat la informații privind adoptarea unei ordonanțe de urgență care ar introduce noi taxe, după cum a anunțat șeful PSD, Liviu Dragnea, într-o declarație făcută duminică.

Senatorul liberal Florin Cîțu a scris pe Facebook că Guvernul va da în ședința de mâine „OUG-ul care dinamitează tot sectorul privat și marchează revenirea României la socialism exact la 29 de ani după eliberare”.

Cîțu a postat capturi din document, care ar avea, potrivit senatorului PNL, „peste 60 de articole, fiecare articol cu o noua taxă pentru fiecare sector din economie”. „OUG conține taxe pentru retail, energie, sistem bancar, jocuri de noroc etc , toate domeniile enumerate de Dragnea duminică seara. Această ordonanță nu a fost pusă în dezbatere publică și va apărea direct pe ordinea de zi în ședința de guvern”, a scris Cîțu pe Facebook.

Companiile din energie au reacționat deja la intenția guvernului PSD de a taxa suplimentar domeniul energetic.

„Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) își exprimă profunda îngrijorare privind recentele declarații politice care stigmatizează companiile energetice și zvonurile asociate referitoare la introducerea unui impozit pe cifra de afaceri. Dacă aceste informații «pe surse» s-ar materializa, consecințele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci și pentru întreaga economie românească și pentru români”, a anunțat marți federația, care grupează 30 de companii din domeniul energetic, ce cumulează circa 27.000 de angajați și o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro.

Furnizarea de energie este o activitate bazată pe marje mici de profitabilitate, astfel că introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar afecta investițiile și ar afecta fondurile companiilor, ceea ce ar putea duce, în final, chiar la întreruperea aprovizionării cu energie.

Avocatul Gabriel Biriș, specialist în fiscalitate a comentat și el propunerea de introducere a unui impozit de 5% pe venitul companiilor care fac distribuție de gaz sau electricitate. „Se pare că avem o disperare pe partea de venituri, nu sunt bani pentru a finanța populismul guvernanților noștri. Așa că inventăm taxe noi, taxe care însă se vor duce tot către consumatori, fie ca sunt gospodării sau consumatori industriali”, a comentat Biriș.

„Nu pot însă trece peste impactul pe care astfel de măsuri pompieristice îl au în ceea ce privește degradarea calității mediului de afaceri, al investițiilor de care este atât de multă nevoie. Fără investiții, producția de gaz a României va continua să scadă”, a adăugat Gabriel Biriș.

Potrivit unor surse citate de HotNews.ro, ședința de guvern va fi joi, iar reprezentanți ai mediului de afaceri au spus că ar fi primit informații despre majorări de taxe și noi impozite din 2019, care vor fi aprobate în acea ședință, cu câteva zile înainte de finalul anului, fără consultare și dezbatere publică. Când a fost numită în funcția de prim-ministru, Viorica Dăncilă a promis că nu va introduce nicio taxă nouă cât va fi premier.