Plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri legea pensiilor, cu 193 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" și 14 abțineri.

Plenul a adoptat pe articole, marți, proiectul legii sistemului unitar de pensii și a admis amendamentul propus de UDMR, care la Comisia pentru muncă a fost inițial adoptat și apoi respins.

„Pensionari - persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiul minim de cotizare de 15 ani precum și persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”, este definiția propusă și adoptată de UDMR.

În raportul Comisiei de muncă, definiția calității de pensionar era: "Persoana care beneficiază de una din categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege și a realizat cel puțin stagiu minim de cotizare de 15 ani".

De asemenea, reducerea stagiului minim de cotizare și în cazul femeilor care au copii adoptați au fost modificat, astfel că "reducerea vârstei de pensionare prevazuta la al 1 si 2 se aplică și în cazul în care numărul de copii cuprinde și copii adoptați”, prevede amendamentul adus articolului 56 din lege.

Un alt amendament arată că: "Orice persoană care a realizat stagiul minim de cotizare de până la 15 ani, dar nu mai puțin de 10 ani se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială. În sistemul public de pensii se poate încheia contract de asigurare socială și pentru perioade de timp de maximum 5 ani anteriori lunii încheierii contractului, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii", prevede articolul adoptat.

Opoziția a anunțat că va ataca la CCR proiectul de lege.

Sursa: Mediafax.ro