65-årig har lagt al medicin på hylden - hundredvis har prøvet ny rysteøvelse

Scleroseramte Anette Brink tog medicin hver dag. Nu holder rysteøvelser smerterne væk. Cirka 800 har prøvet metoden, lyder det fra Scleroseforeningen.

Ryggen i sofaen, bøjede ben og samlede fodsåler.

Når 65-årige Anette Brink lægger sig til rette, lægger knæene ud til siden og hæver dem fem centimeter, begynder det.

Efter kort tid begynder kroppen at reagere. Det virker hver gang.

En sitren breder sig fra lårene til resten af hendes krop, og hun mærker, hvordan hendes muskler langsomt begynder at slappe af.

For fem år siden havde hun evige smerter og muskelspændinger som følge af den kroniske sclerose-sygdom, hun lider af.

I dag har Anette Brink stort set aldrig ondt, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

Hver dag laver hun en særlig øvelse, der fremprovokerer automatiske rystelser i hele hendes krop og afspænder hendes muskler.

Øvelsen er en del af den kropsterapeutiske metode Tension and Trauma Release Exercies (TRE).

Og ifølge Anette Brink har den betydet, at hun har kunnet droppe al den medicin, som hun førhen tog på grund af sine smerter, og at hun er kommet tilbage på arbejdsmarkedet efter at have været på invalidepension.

- Jeg har fået mit liv tilbage. Og jeg er lykkelig hver dag, når jeg tager på arbejde, siger hun.

I dag underviser hun selv i TRE-metoden, og 65-årige Anette Brink er ikke den eneste, der oplever, at rystelserne gør gavn.

Hundredvis af danskere har prøvet metoden, og mange kan berette om dens positive effekt, lyder det fra Scleroseforeningen.

Pilotprojekt ser lovende ud

Hvad er TRE?

  • TRE står for Tension and Trauma Releasing Exercises og er en selvhjælpsmetode udviklet af den amerikanske stress- og traumeterapeut David Berceli.
  • Metoden består af syv øvelser, der aktiverer kroppens evne til at ryste af sig selv.
  • Rystelserne er en naturlig mekaniske, som alle pattedyr har. For mange mennesker – især voksne - skal evnen genlæres. Dette kan ske gennem TRE-metoden.
  • Ved at få kroppen til at ryste eller vibrere aflades spændinger i muskulaturen, hvorved stress- og traumereaktioner aftager. Dette bringer nervesystemet tilbage i dets naturlige balance.

Kilde: Scleroseforeningen

I Scleroseforeningen har haft cirka 800 patienter i TRE-forløb.

Og tilbagemeldingerne har været så positive, at man er gået skridtet videre.

I september 2018 satte foreningen gang i et pilotprojekt, lyder det fra Lasse Skovgaard, der er forskningschef ved foreningen.

Læs også: Mangel på sclerose-læger: Ny telemedicin kan hjælpe patienter med sclerose

- Det er en selvhjælpsmetode, som vi ikke har nogen grund til at tro kan være skadelig, og erfaringerne - og nu også vores pilotprojekt - giver os grund til at tro, at den ligefrem kan være med til at mindske visse symptomer hos mennesker med sclerose, siger han.

Der er ikke noget, der indikerer, at øvelserne påvirker selve sclerosesygdommen, men blandt de 800 patienter har man set, at metoden har afhjulpet nogle af de væsentligste symptomer, der følger med sygdommen.

- Vores psykologer har over de seneste år erfaret, at mange af klienterne har stor glæde af at praktisere TRE, fortæller forskningschefen.

Træthed, søvnbesvær, spasticitet, smerter og sågar blæreproblemer er blandt de symptomer, som mange har berettet, at rystelserne har afhjulpet, lyder det.

- Nogle patienter har også oplevet, at de har fået noget af den følesans, de har mistet, tilbage, og at de har kunnet reducere den symptomdæmpende medicin, de tager, fortæller Lasse Skovgaard.

Man kan endnu ikke konkludere noget på baggrund af pilotprojektet, men til juni skal projektet fremlægges ved den årlige, internationale forskningskonference om rehabilitering af sclerose.

Og det ser så lovende ud, at der skal sættes et forskningsprojekt i gang, oplyser Scleroseforeningen.

Læs også: Kris trodser sin sclerose og spiller golf: - Jeg nyder, at jeg stadig har muligheden

- Hvis resultaterne af et egentligt forskningsprojekt er positive, kunne man håbe på, at det er en behandlingsform, som blandt andet fysioterapeuterne vil interessere sig for, siger Lasse Skovgaard.

Var klar til at prøve alt

Første gang, Anette Brink hørte om TRE, var til en spinningtime for fem år siden.

Her brokkede hun sig til en træningsmakker over de mange spændinger, hun havde i kroppen, og træningsmakkeren foreslog, at hun prøvede selvhjælpsmetoden.

- Jeg havde aldrig hørt om det, og jeg syntes, at det lød meget mærkeligt. Men jeg var parat til at prøve hvad som helst, siger hun.

Anette Brink havde på det tidspunkt haft sclerose i 20 år og havde netop været nødt til at gå på invalidepension på grund af smerter og træthed.

Hun tog medicin hver dag og havde ’været igennem hele møllen’, som hun siger. Smertestillende, muskelafslappende, krampemedicin, sovemedicin og sclerosemedicin – der alt sammen gav hende bivirkninger.

Hun ventede derfor ikke længe, før hun gennem Scleroseforeningen bookede en tid hos en psykolog, som var uddannet i TRE-metoden.

Psykologen introducerede hende for de syv øvelser, og da hun lavede den sidste øvelse på gulvet, begyndte hendes krop at skælve.

Læs også: Helle kan ikke få medicinsk cannabis trods smerter: - Det er ikke rimeligt

- Jeg kiggede ned ad min krop og tænkte: "Hvad i alverden foregår der?" Jeg var forberedt på, at det kunne ske, men ikke på hvordan det ville føles, siger Anette Brink.

Mens hendes krop rystede, bredte smilet sig på hendes læber, husker hun.

- Det føltes bare så rart. For første gang i tyve år kunne jeg mærke min krop rigtigt. Efter to gange var mine skuldre sænket med ti centimeter, fortæller hun.

En pligt at lære fra sig

Anette Brink har lige siden holdt fast i øvelserne og er i dag så trænet i metoden, at hun kun behøver at lave en enkelt øvelse for at sætte rystelserne i gang.

- Rystelserne er en naturlig refleks. Den er medfødt, så det handler bare om at lære at bruge den. Og det har min krop lært nu, sige Anette Brink, der ryster cirka 15 minutter hver dag.

For Anette Brink er det vigtigt at understrege, at TRE ikke er en ’halleluja-behandling’, der kan gøre hende rask. Men metoden har øget hendes livskvalitet markant, fortæller hun.

- Metoden kan ikke helbrede kronisk sygdom. Den kan heller ikke erstatte en psykologisk eller en medicinsk behandling. Men den kan være et rigtig godt supplement, siger hun.

For tre år siden valgte hun – på trods af at hun var gået på invalidepension – at uddanne sig i TRE-metoden.

Læs også: Forhøjet risiko for uhelbredelig sygdom, hvis du er fra Esbjerg, Varde eller Fanø

I dag arbejder hun to dage om ugen hos Sundhedshuset i Viby, hvor hun lærer selvhjælpsmetoden videre til andre, der lider af eksempelvis stress eller Posttraumatisk stress eller sclerose, som hun selv.

- Det ville nærmest være en forbrydelse at lade være. Jeg ser det som min pligt at hjælpe andre med at få deres liv tilbage. For jeg ved, hvordan det er, at være helt nede, siger Anette Brink.

Se Anette Brink demonstrere, hvordan hun sætter rystelsen i gang, på TV 2 PLAY